Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 mai 2024

Spectacolul „Exercitiu de echilibru”


Comunicat

Exercițiu de echilibru este un text care surprinde mai fidel decât o imagine HD viața dintr-o familie a anului 2017. Trei oameni care nu împart mai mult decât un spațiu comun și care au nevoi total diferite de ceea ce primesc. Un spectacol despre probleme de cuplu si de familie, un subiect despre care s-a spus tot și încă nimic.

După tărâmul magic unde dorințele se împlinesc („Tărâmul Fricii”), realitatea contrazice uneori ficțiunea în EXERCIȚIU DE ECHILIBRU, noua invitație a Teatrului Dramaturgilor Roâni sâmbătă, 17 februarie 2018, la ora 19:00.

Autoare premiată pentru volumul de proză scurtă „Soarele răsare la televizor”, Carmen Dominte se simte mai confortabil în sfera teatrului, texe ca: Bye-bye America, Omul de nisip, Natură moartă cu peisaj, De mână cu Dumnezeu, Luna abțibild, Paganini nu mai locuiește aici, fiind deseori câștigoare în numeroase concursuri de dramaturgie și jucate apoi pe scene din capitală sau din țară.

Poetă, prozatoare, dramaturg, autoarea se recomandă prin umor, ironie, onestitate și un simț rafinat al nuanțelor.

Felix Crainicu:
Exercițiu de echilibru este un text care surprinde mai fidel decât o imagine HD viața dintr-o familie a anului 2017. Trei oameni care nu împart mai mult decât un spațiu comun și care au nevoi total diferite de ceea ce primesc.  De ce să vin la teatru pentru a vedea ceea ce respir pe strada zilnic? Pentru că în viața fiecăruia dintre noi există o rutină, fie că o recunoaștem, fie că nu. Pentru că oricât de „altfel” încercăm să fim, nu facem decât să ne încadrăm într-o nișă. Poate mai îngustă decât altele, dar o nișă. Pentru că „Exercițiu de echilibru” îți poate deschide ochii și te poate face să cauți o schimbare care te va ajuta. Să fii mai aproape de autentic. Să pierzi măcar una din măștile pe care noi toți le folosim clipă de clipă.

O vorbă des întâlnită în zilele noastre spune cam așa: „Unde ieșim deseară să stăm pe Facebook?”. Metaforic, Mama, Tatăl și Fata stau împreună la o terasă dintr-un parc minunat, dar nici unul nu vede dincolo de ecranul telefonului mobil în care are fixată privirea. De la o astfel de imagine pornește scenariul pe care noi avem șansa să-l transformăm în spectacol. Și de aici încep provocările, întrebările, căutările. Ce își dorește fiecare personaj de la viață? Ce obstacole există între el și obiectivul său global? Cum se integrează dinamica vieții de familie în momentul pe care autoarea l-a „tradus” în cuvinte?Sunt multe întrebări pe care le-am formulat la fiecare repetiție. Unele încă nu și-au găsit răspunsul. Sunt cele pe care le vom lăsa ca atare până când în fața actorilor va exista acela care va avea ocazia să răspundă: martorul actului artistic.”

Carmen Dominte:
Exercițiu de echilibru este o piesa de teatru care spune povestea unei familii ce încearcă din răsputeri să fie o familie normală. Fiecare membru al acestei familii experimentează pe cont propriu starea de echilibru, stare  ce ar trebui să existe in orice familie. In realitate, fiecare își trăiește viața izolat și într-o permanentă imposibilitate de comunicare.

Fiica își minte părinții pentru a ascunde nu doar imaginea reală a unei adolescente sufocate de profesori, colegi și părinți ci și lipsa acută a unui viitor sau pentru că, după cum afirmă chiar ea, “doar ei cer să fie mințiți”. Tatăl urmează într-un ritm repetitiv același program zilnic din care încearcă să evadeze în lumi paralele aparținând trecutului sau imaginate într-un viitor apropiat. Mama dorește să se adapteze unei societăți contemporane pe care nu o înțelege și să se încadreze într-un tipar total nepotrivit. Actele ei de emancipare, înscrierea la o facultate, lectura asiduă, folosirea internetului pentru orice,  nu fac decât să adâncească mai mult distanța dintre cei trei. În spatele firescului cotidian se află o realitate ce stă să explodeze. În urma ei nu rămâne decât un gol imens pe care nimeni nu îl mai poate umple vreodată.

Șerban Georgevici:
Este un spectacol despre probleme de cuplu și de familie, un subiect despre care s-a spus tot și înca nimic. Este un spectacol despre încercarea de a găsi un punct de sprijin când „totul în jur se clatină”. Este un spectacol despre Noi.

Amalia Ciolan:
Orice actor își dorește să aiba un bun material de lucru pentru procesul de căutare, să aiba un bun și inspirat regizor coordonator pentru înțelegerea profunda a personajului și situațiilor și își dorește să aibă parteneri cu care să comunice și să construiască omenescul. Proiectul propus de Teatrul Dramaturgilor Români cu textul
Exercițiu de echilibru al doamnei Carmen Dominte, cu regizorul Felix Crainicu, cu partenerii mei Dana Stîngă, Ruxandra Bălașu și Șerban Georgevici, este un proiect care mi-a creat bucurie tocmai din pricină că întrunește toate coordonatele ideale pentru creativitate. Nădăjduiesc că spectacolul nostru să bucure publicul.

Distribuția:

Amalia Ciolan, Șerban Georgevici, Dana Stîngă și Ruxandra Bălașu

Ilustrația muzicală: Ștefania Istrate

Scenografia: Felix Crainicu

Spectacolul este supratitrat în limba engleză.

Teatrul Dramaturgilor Români

Calea Griviţei nr. 64-66

Rezervări: 0756.021.105
Informații: www.teatruldramaturgilor.ro

Bilete: http://bit.ly/2E1elsh

Facebook event.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni