Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

7 octombrie 2024

Comunicate de presă

COMUNICAT DE PRESĂ


169 avenue Labrie, Laval, Quebec, H7N 3G5, Canada

Tel : +1.514.961.90.91

Email: contact@ajrp.org

Invitație la dezbatere

Cele 5,6 milioane de români din diaspora sunt interesați de realitățile politice, sociale, economice și sunt gata să se implice în condițiile în care ar exista un proiect real de țară. Alegerile prezidențiale din acest an reprezintă o miză importantă pentru evoluția României în viitor. Alături de românii din diaspora sunt și cei din comunitățile istorice, care se uită cu speranță spre țara lor de origine, România.

Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (AJRP) invită candidații la funcția de Președinte, care sunt interesați de soarta românilor de pretutindeni, la o dezbatere în diaspora.

Vă așteptăm la Roma pe data de 11 octombrie 2019, la o dezbatere despre viitorul nostru, eveniment organizat și moderat de către jurnaliștii români de pretutindeni.

Biroul de presă al Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni

COMUNICAT DE PRESĂ


169 avenue Labrie  Laval, Quebec                                                                                                                         

H7N 3G5, Canada   Tel. +1.514.961.90.91                                                                                                                  

E-mail: contact@ajrp.org

12 septembrie 2019

 

Să protejăm casa în care au locuit scriitorul Victor Eftimiu şi poetul Cezar  Ivănescu!

Casa din Bucureşti, strada Silvestru nr. 50, sector 2, construită în anul 1894, în prezent monument istoric, este în pericol de a fi distrusă ca urmare a începerii construirii unui bloc în imediata apropiere.   Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni atrage atenţia opiniei publice asupra acestui caz, care însă este departe de a fi unic şi cere intervenţia imediată a autorităţilor competente pentru oprirea lucrărilor şi efectuarea unei analize aprofundate.     

                                                                                                                                       

 « Dorim ca politica urbanistică a Bucureştiului să ţină cont de valorile istorice şi culturale inestimabile existente prin eliminarea dezvoltării imobiliare haotice şfără scrupule. » a declarat Cristian Bucur, preşedintele AJRP.

Biroul de presă al Asociaţiei Jurnaliştilor Români de Pretutindeni

ASOCIAȚIA JURNALIȘTILOR ROMÂNI DE PRETUTINDENI CHEAMĂ ÎN INSTANȚĂ MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI


COMUNICAT DE PRESĂ

Problema finanțării proiectelor din diaspora de către Ministerul Românilor de Pretutindeni (sau alte variante care au existat de-a lungul timpului) a fost întotdeauna o sursă de nemulțumire și conflict între asociațiile de pretutindeni și funcționarii statului român. Criterii schimbătoare numai de ei înțelese, formulare lipsite de sens, ștampile, chiar dacă acestea s-au scos până și din România ca să nu mai vorbim de alte țări, le-am văzut pe toate.

Pe deasupra, o atitudine superioară ca să nu spun arogantă a acestei instituții care parcă le face solicitanților un serviciu, deși, legal și declarativ, românii din diaspora reprezintă o ”prioritate” atât pentru guvern cât și pentru Președinție. Dar probabil că cel mai mare defect al acestui minister este lipsa totală de transparență, totul petrecându-se în ”laboratoarele” bine păzite fără ca cei care-și petrec timpul să completeze zeci, dacă nu sute de pagini să aibă vreo idee despre algoritmii inteligenți aplicați cu dibăcie proiectelor trimise de acești solicitanți temători.

Cei care solicită aceste fonduri nu le vor îngropa în grădina lor din Italia, Spania sau Germania, ci pur și simplu vor încerca să încropească, de multe ori cu contribuții personale importante, anumite activități pentru românii de pretutindeni.

După primirea unui rezultat negativ la propunerea de proiect în numele AJRP, am aflat că există și posibilitatea de solicita punctajul obținut la fiecare categorie a evaluării. Am primit documentul cu promptitudine iar constatarea a fost dezastruoasă, punctajul era complet greșit aplicat și aici nu vorbim despre interpretări, ci despre lucruri concrete și demonstrabile cu documente. Punctajul final fiind cu destule puncte sub 50, am completat o nouă anexă (sic), mai exact cea a contestației, foarte încrezător în calculele evidente pe care le-am refăcut și menționat într-o altă anexă expediată prin poșta electronică. Din calculele noastre, meritam o suplimentare de peste 30 de puncte, dar ce să vezi, ministerul a decis: în urma contestației am câștigat 0,5 puncte. Și normal, același sistem opac, lipsit de orice fel de justificare a deciziei căzute din cer.

Dacă vreți să cunoașteți componența comisiei de evaluare, secretul este foarte bine păzit, nici vorbă de astfel de informații. Vreți să știți unde și ce ați greșit la completarea documentației stufoase și confuze, nicio șansă, uitați!

În decursul anilor am auzit multe nemulțumiri la adresa acestor proceduri, mă-ntreb de fapt dacă am auzit vreo opinie pozitivă chiar și în rândul celor care au primit râvnitele finanțări. Să nu credeți că dacă sunteți aprobați ați scăpat de birocrația aberantă, urmează alte sute de pagini aberante, dar obligatorii pentru că ”așa de legea”, cei care au făcut știu despre ce vorbesc.

Anul acesta am hotărât însă să ne adresăm instanțelor pentru a face lumină asupra întunericului de prin catacombele din strada Primăverii numărul 22 București. Ce fel de aritmetică se folosește și de ce nu există niciun fel de transparență, iar dacă instanțele românești nu ne vor ajuta, vom merge mai departe către cele europene.

Avocații noștri sunt pregătiți, iar dacă și alte asociații doresc să ni se alăture, vom fi extrem de fericiți pentru că nu mai vrem să fim bătaia de joc a unor funcționari dintr-un minister aproape fantomă. Vă încurajăm să obțineți foaia cu punctajul acordat și dacă nu-l considerați corect și aveți și dovezi, atunci vă așteptăm!

Împreună putem schimba lucrurile!

 

Contact: presedinte@ajrp.org

www.ajrp.org

O filială a Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni(AJRP) a fost înființată la Chișinău, Republica Moldova, la începutul lunii martie 2019

Inaugurarea unei noi filiale AJRP la Chișinău a avut loc în data de 3 martie în prezența Vice-Președintelui Ioan Godja și a secretarului Lucreția Berzintu.

„AJRP este un grup de jurnaliști români prezenți în multe țări din lume și suntem bucuroși că și jurnaliști din Republica Moldova ni s-au alăturat. Cei care au interes și care lucrează în domeniul respectiv pot lua legătura cu noua filială” a declarat vice-președintele Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni Ioan Godja.

Noua echipă de la Chișinău este compusă din:

Maria Mocanu – președinte

Nicolae Josan – vicepreședinte

Mariana Vasilache – vicepreședinte

Cristina Popușoi – secretar

AJRP a fost înființată la data de 26 septembrie 2011 și este înregistrată în Montreal, Canada. Asociația a fost fondată de jurnaliști din 13 țări: Canada, Statele Unite, Israel, Cehia, Ucraina, Republica Moldova, Kazahstan, Australia, România, Italia, Marea Britanie, Germania, Spania și Insulele Falkland.

AJRP este deschisă jurnaliștilor români de pretutindeni care doresc să facă parte dintr-o organizație independentă, fără ingerințe politice sau de altă natură.

Site-ul organizației este www.ajrp.org