Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

13 septembrie 2024

FESTIVALUL DE FOLCLOR ,,În grădina dorului” Turda 2019


Redactor Cristina Oprea

În perioada 26 – 29 iulie 2019 la Turda se desfășoară cea de-a doua ediție a Festivalului de Folclor ,,În grădina dorului” organizat de Primăria și Cosiliul Local Turda și Casa de Cultură Turda.

Evenimentul a debutat cu o parada a portului popular pe data de 26 iulie 2019. Apoi la galeria de artă ,,Valer Suciu” din Turda professor universitar dr. Zamfir Dejeu a prezentat cartea ,,Jocul fecioresc din Transilvania” și filmul documentar ,,Jocul fecioresc din România”. Lucrând asiduu la un al proiect pentru UNESCO domnul professor a oferit publicului prezent un alt film documentar ,,Taraful traditional din România”. Tot în același spațiu a fost vernisată expoziția ,,Bucolica” expozanți fiind o parte din artiștii plastici, membrii ai Societății Culturale ,,Filarmonia” Turda – Manole Ciui, Maria Cristea, Alida Nagy, Flaviu Bugnariu, Cornelia Vidrașcu, Felicia Răcean, Cristina Oprea, având invitată pe pictorița Marta Deleanu membră a UAPR Cluj. Cele peste 25 de tablouri expuse au avut două teme principale – satul românesc și florile. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a desfășurat o Tabără de Cercetare în subzone folclorică Arieș. În urma acestei tabere au rezultat trei volume intitulate ,,Cultura Tradițională din județul Cluj”. Cel de-al treilea volum cu subtitlul Valea Arieșului a fost lansat la Turda în cadrul expoziției menționate, la fel și filmul documentar ,, Popas în Transilvania” episodul 4. Dr. Mircea Câmpeanu afirma în postfața cărții ,,pentru importanța ei, tabăra clujeană din anul Centenarului a primit din partea Ministerului Culturii și a Institutului Național al Patrimoniului din România, înaltul rang de proiect de importanță națională, inclus între realizările ,,Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018” . Citez câteva titluri de articole: dr. Mircea Câmpeanu ,,Podeni – satul pe două văi”, Marian Oprea ,,Despre obiceiurile de înmormântare din satul Podeni, comuna Moldovenești, județul Cluj”, Ana Fetiță ,,Comoara din suflet”, Consuela Bendea ,,Biserici de pe Valea Arieșului”, Maria Marinela Istici, Grigore Sâmboan ,,Ospățul”, Adriana Andrei ,,Tata Lică”, dr. Tekla Totszegi ,,Câteva considerații asupra evoluției vestimentare caracteristice locuitorilor de etnie maghiară din satele comunei Moldovenești”, dr. Zamfir Dejeu ,,Dansurile și melodiile de dans din localitățile județului Cluj, de pe Valea Arieșului”, Grigore Sâmboan ,,Memorii dăltuite în piatră”, Jozsef Both ,,Bojodi Zoltan, maestrul împletirii nuielelor”, dr. Cristina Oprea ,,Tulnicul, instrument din Țara Moților – interviu cu tulnicăreasa Elisaveta Peteleu”.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc în Parcul Central al Turzii. Pe scena amenajată în aer liber au evoluat ansamblurile folclorice: Clubul de Canto ,,Aria” Turda, ,,Kincsunk Neptancegyuttes” Torda, Serbia (oraș înfrățit cu orașul Turda), ,,Flori din Maramureș” Baia Mare, ,,Păunița” Sângeorz -Băi Bistrița –Năsăud, ,,Doina Aiudului” Alba, ,,Mugurașul” Șimnicu de Sus Dolj, ,,Armenișana” Armeniș Caraș-Severin, ,,Flori de măr” Curtești Botoșani, ,,Crăișorul” Cluj-Napoca, ,,Fii Moților” Mihai Viteazu Cluj. Seara s-a încheiat cu două recitaluri al soliștilor Florina și Florin Mariș Hinsu și grupul ,,Iza”. Astăzi 27 iulie 2019 în Salina Turda au evoluat pe scena din amfiteatrul salinei Ansamblul folcloric ,, Datina Turdeană” al Casei de Cultură Turda, , Ansamblul folcloric ,,Flori de măr” Curtești Botoșani și Ansamblul folcloric ,,Kincsunk Neptancegyuttes” Torda, Serbia. Festivalul aflat în plină defășurare, va oferi publicului un alt spectacol în Parcul Central cu o parte a ansamblurilor invitate ,,Flori din Maramureș” Baia Mare, ,,Mugurașul” Șimnicu de Sus Dolj, ,,Armenișana” Armeniș Caraș-Severin și ,, Datina Turdeană”. Seara se va încheia cu un recital al trupei ,,3 Haiduci” și proiecția unui film documentar ,,Băbăluda de la Buru” producție a Asociației ,,Casa Colecțiilor” Turda.

Mâine, în ultima zi de festival va fi un nou spectacol în Salina Turda unde vor evolua ansamblurile ,,Flori din Maramureș” Baia Mare, ,,Mugurașul” Șimnicu de Sus Dolj și ,,Armenișana” Armeniș Caraș-Severin. De la ora 17.00 publicul este așteptat la scena din Parcul Central pentru ai vedea pe membrii ansamblurilor ,,Kincsunk Neptancegyuttes” Torda, Serbia, ,,Flori de măr” Curtești Botoșani, ,Mugurașul” Șimnicu de Sus Dolj, ,,Armenișana” Armeniș Caraș-Severin, ,,Flori de măr” Curtești Botoșani și ,,Țarina” cărora li se vor alătura solistele Beatrice Simioana, Bianca Crișan, Medeea Florentin și Tudor Pârjol. Binecunoscuta interpretă de muzică populară Amalia Chiper va oferi un recital fiind apoi urmată de un alt recital al solistului Bogdan Toma.

Cu voce sa inconfundabilă Mariana Deac va interpreta piese din repertoriul propriu timp de o oră. În încheiere orchestra ,,Virtuozii Transilvani” condusă de taragotistul Nelu Gabor va închiea seara. Focul de artificii se va vedea pe cerul de deasupra orașului fiind primit, cu siguranță, cu mare bucurie de toți participanții acestui eveniment musical.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni