Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

8 septembrie 2024

Academician Grigore Brâncuș la 90 de ani


Comunicat de presă

18 martie 2019

Academician Grigore Brâncuș, personalitate remarcabilă a filologie românești, va fi omagiat miercuri, 20 martie 2019, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 10.

Despre activitatea profesorului Grigore Brâncuș, vor vorbi acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, prof.univ. Gabriela Pană Dindelegan, prof.univ. Gheorghe Chivu și prof.univ. Nicolae Saramandu, membri corespondenți ai Academiei Române, și dr. Emanuela Timotin, secretar științific al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“.

Născut la 20 martie 1929, în comuna Peştişani din județul Gorj, Grigore Brâncuș a optat dintru început pentru o carieră filologică. După absolvirea Facultății de Filologie a Universității din București, pasionat fiind de istoria limbii române, va urma studii de specializare în Albania, unde va desfășura o serie de anchete dialectale în sate locuite de aromâni. În 1968 își susține doctoratul sub conducerea unuia dintre cei mai mari lingviști români, academician Alexandru Rosetti.

Devine cadru didactic universitar la numai 21 de ani, la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, și rămâne la catedră aproape o jumătate de veac (1950-1999). Vreme de 18 ani a condus Catedra de limba română, iar între anii 1970-1972 a deținut funcția de prodecan al facultății. Din 1990 este conducător de doctorat, iar din 1999 profesor consultant. În perioada 1968-1969 a funcţionat ca lector de limba română la universităţile din Amsterdam şi Groningen din Olanda.

Academician Grigore Brâncuși are contribuţii ştiinţifice deosebite în istoria limbii române, lingvistică balcanică și filologie, dezvoltând o serie de cercetări asupra fondului traco-dac al limbii române. Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în numeroase lucrări, între care: Limba română contemporană. Morfologia verbului, Vocabularul autohton al limbii române, Introducere în istoria limbii române, Concordanţe lingvistice româno-albaneze, și în importante reviste de specialitate. A colaborat la alcătuirea Dicționarului limbii române al Academiei Române.

În 1976 a fost distins cu Premiul „Timotei Cipariu“ al Academiei Române. Din 2006 este membru corespondent al celui mai înalt for de consacrare din România, iar în 2011 a fost ales membru titular al Academiei Române. Actualmente este director onorific al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ al Academiei Române.

Biroul de presă al Academiei Române

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni