Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU a pledat în Consiliul de Securitate pentru o evaluare aprofundată a impactului schimbărilor climatice asupra păcii şi securităţii internaţionale


Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susținut vineri, 25 ianuarie 2019, o intervenție în Consiliul de Securitate, în cadrul dezbaterii deschise pe tema “Menținerea păcii și securității internaţionale: evaluarea impactului dezastrelor naturale provocate de schimbările climatice, asupra păcii și securității internaționale”. Reuniunea a fost prezidată de către ministrul afacerilor externe al Republicii Dominicane, țară ce deține președinția Consiliului de Securitate ONU in luna ianuarie 2019. Au mai fost prezenți miniștrii de externe din Germania, Belgia, Indonezia, Ungaria, Kuweit, Guatemala, Filipine, Haiti, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice al Canadei, ministrul de stat pentru Commonwealth din Marea Britanie, ministrul Economiei, Serviciilor Publice, Comunicării şi Schimbărilor Climatice din Fiji, miniştri de stat din Somalia, Nicaragua şi secretari de stat din Polonia şi Maldive.

În intervenţia sa, ambasadorul României a evocat consecințele pe care schimbările climatice le pot avea asupra păcii şi securităţii internaţionale, subliniind că, deşi acestea nu reprezintă cauze imediate ale declanşării conflictelor, ele se profilează drept crize ce pot genera, în timp, același grad de amenințare la adresa păcii ca și conflictele.

Exprimând îngrijorarea față de efectele pe care schimbările climatice le au asupra unor regiuni vulnerabile precum Sahel (Africa), Asia Centrală, Orientul Mijlociu, zona Caraibilor sau insulele din Pacific, a subliniat că pentru statele mici insulare această problemă a devenit una existențială, datorită creșterii nivelului oceanului și al uraganelor tot mai frecvente, care provoacă dezastre naturale majore: „Schimbările climatice au un impact direct asupra numărului persoanelor strămutate, insecurității alimentare, lipsei apei, secetei sau creșterii nivelului mărilor și oceanelor. Ele pot astfel afecta stabilitatea regională, prin generarea de tensiuni politice și diplomatice între state vecine, confruntări interne între fermieri și crescători de vite, dar și mari strămutări de populație dintr-o zonă în alta. Conform unui raport recent al Băcii Mondiale, se estimează că, până în anul 2050, 140 milioane persoane vor migra pentru a evita impactul catastrofelor climatice”.

Vorbind despre importanța prevenției şi a dezvoltării rezilienței, ca soluţii concrete în faţa unor astfel de amenințări, a dat ca exemplu evenimentul Consolidarea pregătirii împotriva dezastrelor naturale”, organizat de către Misiunea Permanentă a României la ONU, la începutul lunii decembrie 2018, cu participarea secretarului de stat în MAI, domnul Raed Arafat.

Ambasadorul Ion Jinga a reiterat angajamentul țării noastre în favoarea promovării cadrului legal internațional dezvoltat sub egida Organizației Națiunilor Unite – Agenda 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă, Acordul de la Paris şi Convenţia Cadru a ONU privind Schimbările Climatice (UNFCCC) – documente ce fac din schimbările climatice o prioritate pentru organizaţie. A evocat, în context, participarea României la reuniunea COP24 (UNFCCC) de la Katowice (Polonia) și semnarea cu acest prilej a Declarației Ministeriale privind Pădurile și Clima, respectiv a Declarației Silezia privind Solidaritatea şi Tranziția Justă.

Prezentând importanţa acordată de România soluționării crizelor umanitare și contracarării efectelor acestora asupra securității internaționale, a arătat că: „În cadrul participării României la Misiunea ONU de Stabilizare din Haiti, s-a putut constata că principala cauză a crizei umanitare a fost generată de schimbările climatice. România a stat alături de prietenii săi din regiunea Caraibilor, oferind sprijin financiar pentru statele Dominica, Antigua și Barbuda, Saint Kitts și Nevis, imediat după devastatoarele uragane Irma și Maria”.

Remarcând, totodată, natura multidimensională a cauzelor insecurității din regiunea Sahel, constatată în mod direct cu ocazia celor două vizite de lucru pe care le-a efectuat în zonă în anul 2018, diplomatul român a subliniat că, în calitate de Preşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission – PBC), România a avut iniţiativa de a propune ca temă pentru reuniunea comună PBC-ECOSOC Conexiunile dintre schimbările climatice şi consolidarea şi permanentizarea păcii în regiunea Sahel”. Subiectul, care a fost acceptat prin consens de către statele membre ale ECOSOC şi PBC, a fost discutat în cadrul reuniunii comune a celor două organisme ale ONU, la 13 noiembrie 2018. De asemenea, parte a angajamentului de promovare a păcii şi dezvoltării durabile printr-o abordare inclusivă, România a aderat, recent, la Grupul Prietenilor Climei şi Securităţii, înființat recent la ONU, New York.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni