Reprezentantul Permanent al României la ONU a susținut o intervenție în dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate pe tema consolidării operațiilor de menținere a păcii în Africa
21 noiembrie 2018
COMUNICAT DE PRESĂ
Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susținut marţi, 20 noiembrie, o intervenție în cadrul dezbaterii pe tema consolidării operaţiilor de menținere a păcii în Africa, organizată de președinția chineză a Consiliului de Securitate ONU.
În intervenția sa, ambasadorul României a reiterat angajamentul ferm pe care ţara noastră îl are faţă de principiile şi valorile exprimate în Carta ONU, subliniind importanța recunoașterii interdependenței dintre pace, justiție și dezvoltare, și precizând că aceasta se regăsește în motto-ul campaniei naționale pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021: “Romania for the UN Security Council: A Long-Term Commitment to Peace, Justice and Development”.
Prezentând importanţa acordată de România operațiilor ONU de menținere a păcii, a arătat că: „Începând cu anul 1991 și până în prezent, România a contribuit cu peste 12.500 de militari, polițiști, jandarmi și ofițeri de pază şi protecţie, care au servit sub drapelul albastru în 25 de misiuni ONU din întreaga lume”.
Remarcând că țara noastră se situează printre primii contribuitori la nivel european cu ofițeri de poliție, a subliniat atenția acordată păcii și stabilității regionale pe continentului african: „România contribuie la misiunile ONU în Africa pe toate palierele principale ale securității, în 6 operații și misiuni ONU, în Republica Centrafricană, Mali, Republica Democrată Congo, Darfur, Sudanul de Sud și Libia. Suntem, totodată, prin intermediul Serviciului de Pază și Protecție, singurul stat membru care contribuie cu echipe constituite de protecție apropiată la misiunile coordonate de Departamentul de Siguranță și Securitate al ONU”.
Ambasadorul Ion Jinga a exprimat susținerea față de inițiativa Secretarului-General ONU, António Guterres, intitulată “Acţiunea pentru menținerea păcii”, care se concentrează asupra soluțiilor politice, îmbunătăţirii protecţiei civililor, siguranței şi securităţii personalului de menţinere a păcii. A evidențiat, totodată, materializarea angajamentului României de consolidare a prezenței în operații ONU de menținere, anunțând că: „România a notificat Departamentul pentru Operaţii de Menținere a Păcii intenția de a disloca un detașament de elicoptere militare de transport, începând cu octombrie 2019. Elicopterele noastre vor putea efectua nu doar misiuni de transport, ci şi de evacuare aero-medicală, ceea ce ar trebui să reprezinte un criteriu standard pentru toate elicopterele militare de transport puse la dispoziția ONU în operațiile de menținere a păcii, în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate nr. 2436/2018”.
A evocat, în context, nivelul de 20% al participării românești cu personal militar feminin în operațiile de menținere a păcii, în condițiile în care cerința minimă a ONU este de 15%, precum și faptul că România furnizează, pentru al doilea an consecutiv, experţi militari care sprijină activitatea Oficiului Coordonatorului Special pentru îmbunătăţirea răspunsului ONU la exploatarea și abuzurile sexuale.