Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

7 octombrie 2024

România a co-prezidat reuniunea comună a Consiliului Economic şi Social și a Comisiei pentru Consolidarea Păcii


COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission – PBC), a co-prezidat reuniunea comună a Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) şi a PBC, care a avut loc la 13 noiembrie 2018, la sediul ONU din New York. Anul acesta, subiectul evenimentului comun a fost dedicat Conexiunilor dintre schimbările climatice şi consolidarea şi permanentizarea păcii în regiunea Sahel.

Ambasadorul Ion Jinga a salutat decizia comună de a discuta situația din Sahel din perspectiva impactului schimbărilor climatice asupra păcii și securității în regiune, având în vedere faptul că aceasta se confruntă cu riscuri multidimensionale şi are nevoie urgentă de coordonare integrată, analiză şi sprijin din partea comunității internaționale. Subliniind că „efectele schimbărilor climatice, cum ar fi deşertificarea, seceta, inundaţiile, insecuritatea alimentară, reprezintă ameninţări la adresa generaţiilor viitoare şi asupra dezvoltării”, Reprezentantul Permanent al României la ONU a apreciat că ECOSOC şi PBC pot sprijini regiunea Sahel în combaterea provocărilor impuse de schimbările climatice şi în procesele de permanentizare a păcii prin coordonare şi coerenţă politică, construirea de parteneriate, mobilizarea resurselor şi încurajarea leadershipului şi a eforturilor naţionale: „În baza mandatului lor, ECOSOC şi PBC pot acorda expertiză şi sprijin, acționând împreună și în complementaritate, în promovarea responsabilităţii naţionale şi regionale şi în susţinerea iniţiativelor locale”.

Formulând concluziile reuniunii, diplomatul român a arătat că schimbările climatice se află între prioritățile agendei ONU și că abordarea cauzelor profunde ale conflictelor presupune acțiuni coerente care să implice întregul sistem instituțional al organizației: „O pace durabilă nu poate exista fără dezvoltare durabilă, iar pentru aceasta țările din Sahel au nevoie de investiții pentru dezvoltare. Ele au, de asemenea, nevoie de sprijin durabil din partea comunității internaționale pentru a construi pacea și a combate extremismul violent, pentru a construi societăți reziliente și a combate schimbările climatice”.

Informaţii de context

Inițiativa introducerii temei privind impactul schimbărilor climatice asupra riscurilor de securitate în regiunea Sahel a aparținut președinției române a Comisiei pentru Consolidarea Păcii, fiind acceptată prin consens de către toate statele membre ale ECOSOC și PBC. Rezoluția ECOSOC 2009/32, precum şi rezoluţiile identice A/RES/70/262 și S/RES/2282 (2016), adoptate de Consiliul de Securitate și Adunarea generală a ONU, referitoare la revizuirea arhitecturii în domeniul consolidării păcii, au solicitat cooperarea mai strânsă şi o mai mare coerenţă între activitatea ECOSOC şi a PBC. Reuniunea comună ECOSOC – PBC a avut loc după sesiunea anuală a Comisiei pentru Consolidarea Păcii, dedicată regiunii Sahel, care s-a desfășurat la 12 noiembrie 2018, sub președinția României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni