Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

4 octombrie 2024

România a condus lucrările sesiunii anuale a Comisiei ONU pentru consolidarea păcii


COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentantul permanent al României, ambasadorul Ion Jinga, a condus, la 12 noiembrie 2018, sesiunea anuală a Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission – PBC), având ca temă “Consolidarea și permanentizarea păcii în regiunea Sahel”.

Dată fiind importanța regiunii Sahel pentru pacea și securitatea pe continentul african, în anul 2017 Consiliul de Securitate a cerut PBC să sprijine Oficiul Națiunilor Unite pentru Africa de Vest (UNOWAS) în implementarea Strategiei Integrate a ONU pentru Sahel. România a inclus regiunea Sahel între prioritățile mandatului său la conducerea PBC.

În alocuțiunea introductivă din cadrul sesiunii anuale, Reprezentantul Permanent al României la ONU a arătat că, în calitate de președinte al PBC, în luna martie 2018, a participat la cea de-a 6-a reuniune a “Platformei de Coordonare Ministerială” pentru Sahel, organizată în Ciad. De asemenea, în perioada 15 – 19 octombrie 2018, Președintele PBC, a participat alături de Mohamed Ibn Chambas, Reprezentantul Permanent al Secretarului General pentru Africa de Vest și Sahel și de Oscar Fernandez-Taranco, Subsecretar General pentru Sprijinul Consolidării Păcii, la o vizită regională în Africa de Vest și Sahel, care a inclus Senegal, Burkina Faso, Ciad și Coasta de Fildeș, prilej cu care delegația ONU a avut întâlniri cu autorități naționale și locale, comunitatea diplomatică, reprezentanți ai societății civile și reprezentanți ai agențiilor ONU din țările respective. În Coasta de Fildeș, delegația ONU a avut o întrevedere și cu Khaled Sherif, vicepreședinte al Băncii Africane de Dezvoltare, în cadrul eforturilor PBC de consolidare a parteneriatului strategic cu instituții financiare internaționale, prilej cu care a fost reiterat faptul că Sahel constituie una dintre prioritățile majore ale Băncii.

Ambasadorul Ion Jinga a menționat că, după sesiunea anuală, PBC va organiza un eveniment comun cu Consiliul Economic și Social (ECOSOC) dedicat modului în care schimbările climatice afectează consolidarea și permanentizarea păcii în regiunea Sahel.

La finalul sesiunii, prezentând principalele concluzii, Reprezentantul Permanent al României a arătat că: „Regiunea Sahel constituie un test pentru capacitatea ONU de a soluționa situații deosebit de complexe ce includ conflicte, terorism si extremism violent, problematica dezvoltării, aspecte sociale, de mediu, migrație, participarea femeilor si tinerilor la viața economică și politică. Aceasta impune o abordare coerentă, precum și înțelegerea faptului că prevenirea și soluționarea conflictelor în regiunea Sahel constituie o responsabilitate pentru întreaga comunitate internațională, deoarece stabilitatea și dezvoltarea acestei regiuni pot avea implicații asupra securității globale. Țările din regiunea Sahel beneficiază de suprafețe întinse de teren care ar putea fi folosite pentru agricultură, de un potențial uman de excepție și de resurse naturale importante. Ceea ce le lipsește este un sprijin internațional durabil, pentru a construi pacea și a combate violența extremă, pentru a construi societăți reziliente și a combate schimbările climatice”.

Pledând pentru un sprijin mai pronunțat al comunității internaționale în favoarea regiunii Sahel, ambasadorul român a dat ca exemplu cursul de reconstrucție post-conflict pentru diplomați din țările acestei regiuni, organizat la București, în aceeași zi în care la New York avea loc sesiunea anuală a PBC dedicată Sahel, de către MAE român, în cooperare cu MAE francez.

La sesiunea anuală a PBC din acest an au participat, pentru prima dată împreună, președinții Consiliului de Securitate, Adunării Generale și Consiliului Economic și Social al ONU. Au fost, de asemenea, prezenți Amina Mohammed, Secretar General Adjunct al ONU, Pierre Buyoya, fost Președinte al Burundi și Reprezentant Special al Uniunii Africane pentru Mali și Sahel, Maman Sidikou, Secretar Permanent al G5 Sahel, Ibrahim Thiaw, Consilier Special al Secretarului General pentru Sahel, Jayathma Wickramanaye, Emisar al Secretarului General pentru Tineret, precum si reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și societății civile din regiunea Sahel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni