Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

24 aprilie 2024

Intervenția Reprezentantului Permanent al României la ONU în dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate pe tema Femeile, pacea și securitatea


COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentatul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susținut, la data de 25 octombrie a.c., o intervenție în cadrul dezbaterii deschise a Consiliului de Securitate al ONU, cu tema „Promovarea implementării agendei Femeile, pacea și securitatea și susținerea păcii prin autonomizarea politică și economică a femeilor”, inițiativă a președinției boliviene a CSONU.

Ambasadorul Ion Jinga a subliniat importanța eliminării violenței și abuzurilor sexuale în conflicte, a sprijinirii victimelor și a aducerii în fața justiției a celor vinovați. În context, diplomatul român a salutat acordarea Premiului Nobel pentru Pace în 2018 activiștilor Nadia Murad și Denis Mukwege implicați în lupta împotriva acestui flagel.

Reprezentatul Permanent al României la ONU a deplâns intimidările și represaliile la adresa femeilor care apără drepturile omului și a celor implicate în eforturile de asistență umanitară, îndemnând la valorificarea experienței și leadership-ului lor, dar și la implicarea lor activă în procesele decizionale și în strategiile de menținere și consolidare a păcii și securității internaționale.

Conform statisticilor, femeile sunt prezente doar în mică proporție în misiunile de menținere a păcii, ONU propunându-și să atingă pragul de 20% până în 2020. România va continua să sprijine participarea susținută a femeilor în operațiile de pace sub egida ONU, iar – în prezent – femeile reprezintă 13% din personalul român dislocat în astfel de operații.

Femeile sunt în centrul proceselor de pace și de reconstrucție economică a societăților afectate de conflict, de aceea este absolut necesară asigurarea unui mai bun sprijin instituțional și financiar pentru femei, acces la resurse și tehnologie, astfel încât să poată valorifica tenacitatea, energia și adaptabilitatea lor”, a concluzionat ambasadorul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni