Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

26 aprilie 2024

Dezvelirea Plăcii Aniversare „Centenarul Marii Uniri – 1918-2018”


COMUNICAT DE PRESĂ

Un eveniment de excepție a avut loc duminică 14 octombrie 2018 în Austria la Wiener Neustadt, în incinta Parohiei Ortodoxe Române reprezentată de preotul paroh, Răzvan Gască, cu prilejul sărbătoririi Hramului Bisericii „Sfinta Paraschiva“. Cu această ocazie, o placă aniversară cu titlul „Centenarul Marii Uniri – 1918-2018” realizată de către Ioan Astaluș a fost așezată la Biserica Ortodoxă Română din Wiener Neustadt, Austria. Placa aniversară a fost dăruită comunității de către Radio TV Unirea – Austria și Cercul Cultural Româno-Austriac ”Unirea”, președinte Ioan Godja. 

Evenimentul face parte din seria de proiecte dedicate unor comunități de români din străinătate, pe care Cercul Cultural Româno -Austriac ”UNIREA” și Radio TV Unirea  le-a planificat și realizat în acest an în parteneriate cu diferite organizații, asociații și instituții. Placa aniversară este un simbol cioplit în bronz, menționând  cei 100 de ani de la Marea Unire, pentru a rămâne în memoria colectivă și să fie sărbătorit pe măsura însemnătății istorice. În cadrul acestor proiecte, s-au instalat șapte plăci dedicate aniversării Centenarului Unirii, aceasta din Wiener Neustadt fiind prima instalată in străinătate. În acest an au fost desfășurate  evenimente similare realizate în parteneriate cu auotorități și organizații locale, beneficiind de sprijinul organizatorilor acestei serii de proiecte și anume Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA, Radio TV  Unirea, Fundația Asturian, Romanca Society, Editura Transylvanian Edition și Asociația Info Manager .

Această serie de evenimente s-a bucurat de aprecierea publicului, artistul Ioan Astaluș fiind solicitat să aducă placa aniversară în diferite locații din România și anume: Mănăstirea Sărmasu, județul Mureș; Biserica Vălenii de Maramureș, județul Maramureș; Inspectoratul General al Poliției București; Prefectura Mureș; Prefectura Harghita și Prefectura Covasna. La evenimentul realizat în Austria, la dezvelirea plăcii aniversare, au participat români stabiliți în Wiener Neustadt, din împrejurimi, ca și cei din Viena, din alte părți ale Austriei și chiar mulți veniți din România. Românii prezenți într-un număr considerabil, la Sfânta Liturghie, la evenimentul dezvelirii plăcii aniversare și la agapă au retrăit clipe de bucurie creștinească, fericire și patriotism, reîntâlnindu-se cu fiorul și mândria de a fi roman.

Cercul Cultural Româno -Austriac UNIREA și Radio TV Unirea a dat dovada dărniciei și împlinirii dăruind comunității această placă cu înscrisul:

PENTRU NEMURIREA

ZILEI DE 1 DECEMBRIE 1918
ÎNFĂPTUIREA VISULUI DE AUR
AL TUTUROR ROMÂNILOR!

                                                                              1918 100 2018

                                                                                     România

Placa aniversară a fost sfințită de către preacucernicul părinte Răzvan Gască spre bucuria asistenței. Noi conducerea RTV Unirea îi mulțumim părintelui Răzvan pentru înțelegere, sprijin și binecuvântare, mulțumim corului Bisericii Sfânta Paraschiva din Wiener Neustadt și tuturor celor din comunitate care au fost și sunt alături de RadioTV Unirea.

O clipă de încântare a fost și intervenția artistică a marelui violinist Tudor Andrei, care a stârnit nu doar ropote de aplauze ci și efluvii de emoții, cântând: ”Mociriță cu trifoi”, Hora Unirii, Rapsodia – George Enescu, Balada – Ciprian Porumbescu.

Românii au sărbătorit acest moment unii chiar îmbrăcați in costumul popular românesc specific mai multor zone geografice și anume Banat, Sibiu, Maramureș, Oaș, Moldova. Aceste costume au fost îmbrăcate atât de copiii cât și de adulți, majoritatea stabiliți de mulți ani în Austria, oameni cu sufletul curat, iubitori de frumos și mândri de valorile neamului nostru.

Așadar artistul Ioan Astaluș, realizatorul acestei ”Plăci Aniversare – România 100”, plin de emoțiile acestui eveniment a mărturisit că deplasarea în Austria cu acest prilej a meritat cu adevărat, îndemnând audiența la păstrarea memoriei înaintașilor și la păstrarea identității culturale. 

Ioan Astaluș este omul modest și binevoitor, mentor al unor generații de artiști, a realizat zeci de busturi, plăci aniversare și comemorative pentru memoria unor istorici și oameni de cultură, a dăruit și dăruiește cu dragoste creațiile sale, prin darul de la Dumnezeu și prin talentul său. Artistul Ioan Astalus este autorul a 10 volume de proza, zeci de sculpturi și sute de lucrari de grafică aflate în colecții din țară și străinătate, avand o reputație internațională.

Lucrarea extraordinară in bobul de orez, în care Astaluș a sculptat portretul marelui nostru poet național Mihai Eminescu, și se află la muzeul din Sydney, precum și recordul mondial câștigat prin confecționarea în sticlă a unei corăbii în dimensiune de doar 16 mm, sunt doar două din lucrările realizate de sculptorul Astaluș.

Echipa RadioTV Unirea este privilegiată cu un asemenea membru fondator, vicepreședinte al acestui post de radio international. Pe lângă cele 7 plăci aflate deja în România și Austria, în lunile viitoare vor mai fi expuse plăci aniversare în Spania, Tunisia și Cuba. Echipa acestei serii de evenimente este formată din artistul  Ioan Astaluș, președintele RTV Unirea Ioan Godja, beneficiind de profesionalism și  sprijin din partea celuilalt vicepreședinte a Radio TV Unirea, d-na dr. Ionela Flood, care este și președinta Societății Românca din Londra. Desigur, alături de noi există întreaga echipă de redactori, imagine și tehnică a radioului de care nu avem voie să uităm. Ei sunt la fel cu dăruire pentru semenii noștri și cu această ocazie le mulțumim din suflet pentru implicare, corectitudine și profesionalism!

În această lună se va  realiza un eveniment similar în comunitățile de români din Spania, eveniment de care suntem siguri că românii de acolo se vor bucura, beneficiind și ei de plăca aniversară  ”Centenar 1918-2018”.

RadioTV Unirea își propune ca până la 1 Decembrie 2018 să reușim să punem cel puțin câte o placă centenară în fiecare țară, unde există comunitate de români. Dacă sunteți interesați să beneficiați de un proiect similar, vă rugăm să contactați organizatorii acestui proiect pe adresa de e-mail: unirea@hotmail.com.


Doamne ajută și nu uitați să ne fiți alături pentru că noi, suntem un punct de legatură, un

mijloc de comunicare și de informare corectă în mass media pentru toți românii în special pentru diasporă și ne străduim să facem ceva pentru binele nostru și al neamului, pentru păstrarea identității, limbii și culturii române.

Echipa
RadioTV Unirea-Austria

Wiener Neustadt…………………………………………………………………………………………..15.10.2018

Dezvelirea Plăcii Aniversare „Centenarul Marii Uniri – 1918-2018” realizată de către artistul Ioan Astaluș la Biserica Ortodoxă Română din Wiener Neustadt Austria – 14 octombrie 2018, eveniment de excepție organizat de către Cercul Cultural Româno -Austriac UNIREA și Radio TV Unirea.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2213572782008018&type=1&l=fbb4e22d3d

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni