Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

26 aprilie 2024

Conviețuind cu lupii, urșii și râșii – Campanie internațională de educație pentru copii lansată în România


Comunicat de presa EDU-Wildlife

Populația de lupi, urși și râși se regenerează în toată Europa. Centrele de educație de mediu din Germania și România se preocupă de rolul carnivorelor mari în Europa. O delegatie de 30 de experți din ambele țări s-a reunit la Râșnov zilele acestea pentru schimb de expertiză, invățare interdisciplinară reciprocă si dezvoltare de parteneriate. Parteneri din România și Germania colaborează pentru a dezvolta materiale educaționale în limbile germană, engleză și română, care vor fi utilizate pentru proiecte în școli începând cu luna septembrie.

În viața de zi cu zi, prezența și întoarcerea carnivorelor mari au ca rezultat tensiuni sociale, ecologice și economice. Discuțiile despre carnivorele mari, pierderile de animale din gospodării și posibilele atacuri asupra oamenilor sunt adesea încărcate de emoții. Având în vedere creșterea numărului de carnivore mari din Europa, există totodată o nevoie tot mai mare de informații obiective pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a găsi soluții constructive. Dezvoltarea regională haotică și utilizarea intensivă a terenurilor pot duce la creșterea conflictelor teritoriale între oameni și fauna sălbatică.

Proiectul educațional „EDU-Wildlife” abordează conflictele descrise mai sus. Obiectivul proiectului este de a genera cunoștințe prin analizarea diferitelor strategii de comunicare referitoare la carnivorele mari din Europa și dezvoltarea de materiale educaționale inovatoare și transferabile privind conservarea, conștientizarea și acceptarea. Acesta se derulează din august 2017 până în ianuarie 2020, atât în Germania, cât și în România.

Folosind metoda educației pentru dezvoltare durabilă (ESD), proiectul urmărește sensibilizarea tinerilor privind coexistența cu carnivorele mari și aprofundarea înțelegerii și practicii ESD a câtorva actori europeni, rezultând dezvoltarea unor instrumente educaționale eficiente.

Ca viitori factori de decizie, elevii trebuie să fie împuterniciți să dezbată diferitele aspecte din spatele perspectivelor divergente și să dobândească cunoștințele, abilitățile, atitudinile și valorile necesare pentru a desena un viitor sustenabil. Frank Corleis, directorul Centrului de Educație Ecologică SCHUBZ din Germania, afirmă: „Cu această inițiativă educațională, ne confruntăm cu provocări foarte actuale, societale, cu totul imparțiale. Ne așteptăm la un dialog mult mai obiectiv de la tineri, care se evidențiază în mod clar de discursul încărcat emoțional al adulților în acest moment.”

În afară de ofertele educaționale pentru școli, proiectul oferă de asemenea, o platformă online (un curs deschis, MOOC – massive open online course), pentru a permite educatorilor să participe la proiect utilizând instrumente interactive pentru a le învăța și a le pune în aplicare în domeniul lor de activitate. Există, de asemenea, o certificare disponibilă pentru cursul online.

Datorită unei experiențe limitate cu carnivorele mari în Germania și a experienței semnificativ diferite în alte regiuni europene, unul dintre cele mai valoroase aspecte ale proiectului constă tocmai în acest schimb internațional și interdisciplinar.

Proiectul se va finaliza cu o conferință internațională pentru educație și comunicare în toamna anului 2019, în care tinerii vor participa, împărtășind și comparând experiența lor cu alte persoane din întreaga Europă.


CONTACT

SCHUBZ România – Strada I.L. Caragiale nr 7, Râşnov, Judet Braşov, România, 505400. Tel: 0727 642 858

Ce este Centrul SCHUBZ?

SCHUBZ România este o iniţiativă a Centrului SCHUBZ Lüneburg şi a Asociaţiei Mioritics. SCHUBZ Lüneburg este un centru din Nordul Germaniei, cu 25 de ani de experienţă în domeniul educaţiei. Asociaţia Mioritics a fost înfiinţată în aprilie 2004, cu scopul de a sprijini dezvoltarea durabilă a regiunilor României si menţinerea valorilor naturale şi culturale ale patrimoniului local. Centrul de Educație SCHUBZ își propune să crească interesul și entuziasmul oamenilor pentru natură, de la nivel local la nivel global, precum și capacitatea acestora de a acționa pentru protejarea ei. Aici elevi de diferite vârste, împreună cu familiile lor, vor explora natura și vor învăța să trăiască sustenabil prin activităţi de Educație pentru Dezvoltare Durabilă (EDD). Mai multe informatii despre echipa şi programele noastre pe www.schubz.ro

Funcţionarea Centrului este susţinută de Schaeffler România (www.schaeffler.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni