Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU a susținut o intervenție în dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate pe tema reformei operațiilor de menținere a păcii


COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susținut miercuri, 12 septembrie, o intervenție în cadrul dezbaterii pe tema reformei operaţiilor de menținere a păcii, organizată de președinția americană a Consiliului de Securitate ONU.

În intervenția sa, ambasadorul României a subliniat importanța deosebită a celui mai vizibil instrument al ONU pentru asigurarea păcii şi stabilităţii la nivel global: operaţiile de menţinere a păcii. A atras atenţia asupra necesităţii adaptării operaţiilor la realitățile actuale, menționând că: “În vederea asigurării unui răspuns rapid şi eficient pentru atingerea obiectivelor, eforturile statelor trebuie să se concentreze pe mobilizarea unui sprijin cât mai larg pentru dezvoltarea unor standarde clare, impunerea unei responsabilități sporite și dislocarea în teren a unor forţe bine echipate şi pregătite corespunzător”.

Evocând inițiativa Secretarului-General ONU Antonio Guterres, intitulată “Acţiunea pentru menținerea păcii” și lansată pentru a răspunde acestor provocări, Reprezentantul Permanent al României a exprimat sprijinul țării noastre pentru această inițiativă care susține necesitatea de a institui şi conduce operaţii de menţinere a păcii adaptate scopului acestora și de a promova o abordare cuprinzătoare a misiunilor din teren.

Ambasadorul Ion Jinga a arătat că România susține și promovează o politică de toleranță-zero faţă de actele de abuz şi exploatare sexuală în misiunile de menţinere a păcii, o atenție deosebită fiind acordată de către autoritățile române dimensiunii de prevenție a acestor acte. Astfel, personalul român care participă în astfel de operații este instruit în acest sens înainte de trimiterea în misiune. România este semnatară a Compactului voluntar al ONU privind Eliminarea Exploatării Sexuale și Abuzului, iar Preşedintele României este membru al Cercului Liderilor pentru Prevenirea şi Răspunderea faţă de Exploatarea şi Abuzul Sexual în cadrul Misiunilor ONU, for creat de Secretarul-General al ONU.

Diplomatul român a făcut referire la o serie de măsuri adoptate la nivelul Secretariatului ONU în vederea înființării de structuri specializate de generare a forţelor şi capabilităţilor logistice. Totodată, a evidențiat transparentizarea procesului de selecţie şi recrutare a poliţiştilor dislocaţi în operaţiile de menţinere a păcii, prin alinierea standardelor specifice la cadrul doctrinar specific poliției ONU, intitulat Strategic Guidance Framework: “Reforma operațiilor ONU de menținere a păcii trebuie să înceapă cu o viziune comprehensivă și inclusivă care să stabilească standarde de evaluare a personalului, a performanțelor și răspunderii reale a acestuia. Acest set de principii definește viziunea României privind reforma sectorului de menținere a păcii, pe baza experienței de aproape trei decenii in misiuni si operații sub drapel ONU.”

Elemente de background:

Reuniunea a fost organizată de președinția SUA a Consiliului de Securitate al ONU la un an de la adoptarea rezoluţiei Consiliului de Securitate nr. 2378/2017 prin care i se solicită Secretarului General al organizației să susțină un briefing anual pe tema reformei operaţiilor ONU de menţinere a păcii.

La eveniment au participat Secretarul General Adjunct pentru operații de menţinere a păcii, Jean Pierre Lacroix, precum şi Președintele Executiv al organizaţiei non-guvernamentale „Keeping children safe”, Sarah Blakemore.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni