Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Premieră pentru diplomația română: Ambasadorul Ion Jinga a fost ales Președinte al Comisiei ONU pentru Dezarmare și Securitate Internațională


COMUNICAT DE PRESĂ

Ambasadorul Ion Jinga, Reprezentantul Permanent al României la Organizația Națiunilor Unite, a fost ales prin aclamare președinte al Comisiei ONU pentru Dezarmare și Securitate Internațională (Comisia I), în cadrul alegerilor desfășurate la 5 iunie 2018 în plenul Adunării Generale ONU. Mandatul reprezentantului României va fi exercitat pe durata celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale, în perioada septembrie 2018 – septembrie 2019.

Este pentru prima dată când un diplomat român este ales în funcția de președinte al acestei comisii principale a Adunării Generale a ONU. Anterior, diplomați români au ocupat de cinci ori funcția de vice-președinte (1972, 1983, 2002, 2003 și 2014).

În alocuțiunea susținută cu ocazia alegerii în funcție, ambasadorul Ion Jinga a mulțumit statelor membre ONU pentru încrederea acordată, subliniind că: „Această alegere reprezintă o recunoaștere a angajamentului pe termen lung al României în favoarea multilateralismului, precum și a contribuției țării noastre la activitatea Comisiei ONU pentru Dezarmare și Securitate Internațională. România are o tradiție solidă de leadership în cadrul ONU și o reputație de promotor onest și imparțial al păcii”.

Reprezentantul Permanent al României a evidențiat o serie de contribuții ale țării noastre la promovarea păcii și securității internaționale în cadrul ONU: membru fondator al Conferinței ONU pentru Dezarmare; președinte al Comitetului privind combaterea armelor de distrugere în masă și vectorilor purtători (Comitetul 1540, denumit astfel după numărul rezoluției adoptate de Consiliul de Securitate, în anul 2004); președinte al Comisiei Pregătitoare (PrepCom) a Organizației Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare (CTBTO); inițiator, alături de Germania, al rezoluției bianuale privind transparența cheltuielilor militare (MILEX), adoptată de Adunarea Generală ONU începând cu 1998.

A subliniat că: „În actualul context internațional, Comisia pentru Dezarmare și Securitate Internațională are datoria de a opera la cele mai înalte standarde profesionale. România va continua să își aducă contribuția activă în cadrul Comisiei I, în conformitatea cu Carta ONU și cu normele dreptului internațional. Abordarea Președinției Comisiei va fi una de „honest broker”, caracterizată de transparență, pentru identificarea celor mai bune soluții de prezervare a păcii”.

Informații suplimentare

Comisia pentru Dezarmare și Securitate Internațională, denumită și „Comisia I”, este unul dintre cele șase organisme principale de specialitate ale Adunării Generale a ONU, în cadrul cărora sunt reprezentate toate statele membre ale organizației. În desfășurarea activității, Comisia I are ca obiectiv promovarea principiilor generale de cooperare între state pentru menținerea păcii și securității internaționale, precum și consolidarea stabilității globale prin reducerea armamentelor. Portofoliul Comisiei I include toate aspectele din sfera de aplicare a Cartei ONU referitoare la funcțiile și competențele oricărui organ al Organizației Națiunilor Unite în domeniile dezarmării și amenințărilor globale la adresa păcii.

Candidatura Reprezentantului Permanent al României pentru funcția de președinte al Comisiei I a fost anterior andosată în cadrul Grupului Est European, care asigură președinția Comisiei I în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale ONU, conform principiului rotației geografice între cele cinci grupuri de state ale organizației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni