Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

COMUNICAT DE PRESĂ Evenimente 8 – 13 mai la MNAR!


  1. Prima vizită ghidată în expoziția de gravură italiană „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI”

joi, 10 mai 2018, ora 12 :00

Susținută de Cosmin Ungureanu, curator al expoziției.

 

Expoziția Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI cuprinde 44 de stampe, multe dintre ele realizate de artiști calebri, precum Andrea Mantegna, Marcantonio Raimondi, Giorgio Ghisi, Agostino Veneziano sau Lodovico Carracci.

Lucrările compun o elocventă imagine de ansamblu asupra mijloacelor și posibilităților tehnice ale gravurii din Renașterea italiană. Expoziția tematizează în același timp relația dintre imaginea gravată și sursa ei – așa-numitul „modello”, care poate fi un desen, un tablou, o frescă sau chiar o altă gravură. Astfel, titlul expoziției – „invenit / sculpsit” – evocă raportul dintre prototip („invenit”) și imaginea gravată („sculpsit”): cei doi termeni, frecvent incizați în chiar câmpul imaginii, se referă la creația artistică propriu-zisă, respectiv la realizarea tehnică prin incizare, surprinzând specificitatea gravurii ca specie a „artelor desenului”. Expoziția este prilejuită de publicarea catalogului complet al gravurilor italiene din secolele XV-XVI aflate în patrimoniul MNAR.

Cu trei excepții, gravurile incluse în expoziție provin din colecția Dr. Ion Cantacuzino. Donată inițial Muzeului Toma Stelian, colecția a fost transferată în 1950 Muzeului de Artă al R.P.R. Dr. Ion Cantacuzino (1863 – 1934), medic specializat în microbiologie și întemeietor al şcolii naţionale de imunologie şi medicină experimentală, a fost un erudit cunoscător al stampelor. Primele sale achiziții datând din perioada studiilor la Paris, au pus bazele unei colecții enciclopedice: peste 12.000 de piese, în cea mai mare parte gravuri, dar şi cărţi ilustrate şi desene, ce oferă o imagine de ansamblu asupra istoriei gravurii europene.

Curatori: Cosmin Ungureanu, Dana Crișan

Următoarele vizite ghidate sunt planificate în zilele de:

• Sâmbătă 26 mai, orele 11:00
• Joi 7 iunie, orele 16:00
• Sâmbătă 23 iunie, orele 11:00

Accesul se va face pe baza biletului de intrare în expoziție.

Galeria de Artă Europeană, etaj I (expoziții temporare)

18 aprilie – 24 iunie 2018

Program de vizitare: miercuri-duminică, 10.00-18.00

Prețul biletului de acces: 10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Catalog: Gravura italiană din secolele XV-XVI & Școala de la Fontainebleau, MNAR, 2016. Autori: Dana Crișan cu colaborarea dlui Radu Bercea.

2. Prezentarea Colecției Iosif Iser la Muzeul Colecțiilor de Artă – în cadrul programului aniversar Colecția lunii

Sâmbătă, 12 mai, ora 11:30

Sâmbătă, 12 mai, la ora 11.30, vă invităm la Muzeul Colecțiilor de Artă, la prezentarea Colecției Iosif Iser.

Aceasta a fost donată statului în 1971 de soția artistului, sculptorița Désirée Sterian Iser și este expusă la Muzeul Colecțiilor de Artă din 1978.

Vă propunem o incursiune în universul pictorului Iosif Iser (1881-1958), pentru a privi împreună, ca printr-un caleidoscop, locuri pitorești din Dobrogea, din Franța și din Spania, figuri exotice surprinse într-un decor oriental, dansatoare și arlechini, într-o selecție de lucrări ce evidențiază diversitatea genurilor, motivelor și tehnicilor abordate de artist pe parcursul vastei sale creații.

***

Muzeul Colecțiilor de Artă împlinește anul acesta 40 de ani!

Marcăm evenimentul printr-o suită de întâlniri cu specialiști din cadrul muzeului care vor aduce în prim plan în fiecare lună, câte o colecție. Prilej să aruncăm o privire plină de curiozitate asupra colecționarilor care au contribuit la dezvoltarea vieții artistice și culturale a țării și a unora dintre cele mai reprezentative piese din colecțiile acestora.

***

Participarea se face pe baza biletului de acces în muzeu, în limita locurilor disponibile (20 de persoane), prin prezentare la fața locului cu 15 minute înainte de ora începerii. Vizitele însoțite de specialiști durează aproximativ o oră.

Muzeul Colecțiilor de Artă, Corp A, parter

Calea Victoriei 111

Preț bilet: 15 lei

Expoziții temporare deschise la MNAR:

Mihail Grecu – Între metaforă și realitatea obiectivă

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Artă al Moldovei cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova prezintă publicului bucureștean expoziția „Mihail Grecu – Între metaforă și realitatea obiectivă”

Este prima retrospectivă dedicată celui mai proeminent artist basarabean. Aceasta reconstituie ansamblul demersurilor plastice care caracterizează opera unui pictor mai puțin cunoscut publicului românesc.

Expoziția pune în valoare caracterul inovator al creației pictorului Mihail Grecu (1916-1998), personalitate artistică ce s-a dedicat consecvent înnoirii limbajului plastic. Cele 72 de lucrări selectate din colecţia Muzeului Național de Artă al Moldovei ilustrează dinamica unui discurs pictural de o copleșitoare intensitate artistică dezvoltat pe parcursul mai multor etape distincte.
Prima etapă de creație (anii ’40 – ’50) se caracterizează prin aplecarea asupra raporturilor valorice de umbră și lumină, de spațialitate, urmând principii estetice deprinse de la vechii maeștri; cea de a doua etapă (sfârșitul anilor ’50 – anii ’60) se face ecoul preocupărilor de factură postimpresionistă, remarcându-se prin luminozitate și recursul la acorduri cromatice pure. În anii ’70, lucrările lui Mihail Grecu, ancorate într-o realitate obiectivă, căpătă o tulburătoare profunzime. Pictorul se dedică experimentelor plastice, recurgând la o serie de materiale mai puțin specifice picturii de șevalet (bitum, pigmenți, vopsele și lacuri industriale, pulbere de bronz și argint, vopsele spray etc.) prin care reușește să contureze un univers artistic și spiritual bine individualizat. 

Muzeul Naţional de Artă al României
Accesul în expoziție se face prin Strada Știrbei Vodă nr. 1-3

Curator: Tudor Zbârnea, Director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei
Durata: 21 aprilie – 10 iunie 2018
Prețul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Catalogul expoziției va fi distribuit cu titlu gratuit cu prilejul vernisajului.

***

Expoziția de pictură, grafică și sculptură Artă și comerț. 150 de ani de la fondarea Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Expoziția reunește 35 de lucrări de pictură românească și europeană, grafică, sculptură, artefacte pre-moderne din colecția muzeului și facsimile după documente din arhiva Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. Opere de artă realizate de artiști precum Johann Frankenberger, Miklós Barabás, Carol Popp de Szathmari, Emil Volkers, Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, Sava Hentia, Ștefan Popescu, Francisc Șirato, Camil Ressu, Jean Alexandru Steriadi, Margareta Sterian, Frederic Storck, Alexandru Poitevin-Skeletti, Mircea Olarian și Iosif Rosenbluth constituie direct sau indirect mărturii peste timp ale evoluției vieții comerciale din țara noastră.

Dacă unele lucrări evocă universul plin de pitoresc al târgurilor și bâlciurilor provinciale din a două jumătate a secolului al XIX-lea, altele prezintă portretele unora dintre negustorii și comercianții semnificativi din secolele XIX-XX implicați în dezvoltarea sistemului comercial din țara noastră, care au adus o contribuție notabilă la modernizarea economiei românești.

26 aprilie – 27 mai 2018

Galeria de Artă Europeană

Calea Victoriei nr. 49-53

Program de vizitare: miercuri – duminică, orele 10.00 – 18.00

Preț bilet întreg: 10 lei

Gratuit: miercuri 3 mai

***

World Press Photo 2018

Cea mai importantă expoziție internațională, World Press Photo, este organizată anul acesta la București de Fundația Eidos și găzduită de Muzeul Național de Artă al României.

Expoziția de la București se înscrie în traseul international al programului anual World Press Photo, prezentat în circa 100 de spații din peste 45 de țări care reunesc mai bine de 4 milioane de oameni la fiecare ediție.

2 mai – 23 mai 2018

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10:00 – 18:00

Muzeul Național de Artă al României

Accesul în expoziție se face prin Strada Știrbei Vodă nr. 1-3

Prețul biletului de acces: 10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Informații suplimentare:

Secția Educație, Comunicare, Proiecte Culturale și Marketing

Muzeul Național de Artă al României

Calea Victoriei 49-53, Sector 1, București 010063

Telefon: 021 314 81 19

Email: comunicare@art.museum.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni