România a evidențiat la ONU importanța dezvoltării unei infrastructuri urbane echilibrate care să asigure sustenabilitatea și reziliența orașelor moderne
6 mai 2018
Comunicat de presă, New York, 2 Mai 2018
Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a subliniat într-o declarație susținută în cadrul Segmentului de Integrare ECOSOC “Echilibrul dintre Dezvoltarea Infrastructurii și Sustenabilitate” “necesitatea unui management sustenabil la nivelul orașelor, pentru a le permite să fie motoarele creșterii economice”.
Totodată, a apreciat că, “în pofida relansării economiei globale, această creștere nu a îmbunătățit neapărat și viețile celor mai vulnerabili. Este, de aceea, datoria noastră, a tuturor, să intensificăm eforturile pentru a pune capăt sărăciei și inegalităților”.
Reprezentantul Permanent al României la ONU a semnalat că mai mult de jumătate din populația lumii locuiește în orașe în anul 2018, iar urbanizarea bine gestionată poate promova dezvoltarea durabilă la nivel global.
Ambasadorul Ion Jinga a evocat măsurile implementate de Guvernul României în scopul creșterii calității vieții tuturor cetățenilor, pentru asigurarea coeziunii sociale, promovarea incluziunii și reducerea gradului de sărăcie prin asigurarea, fără discriminare, a accesului tuturor la sistemul de sănătate, educație și protecție socială, inclusiv la servicii și beneficii sociale.
A subliniat faptul că dezvoltarea metropolitană este deosebit de importantă pentru creșterea economica a României, întrucât cele mai mari 8 zone metropolitane din țară (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara) reprezintă 50% din populația României și furnizează 75% din veniturile fixe. Creșterea economică și investițiile în zone urbane dinamice au dus la creșterea numărului persoanelor care fac naveta sau care își schimbă domiciliul sau rezidența, fiind necesare soluții integrate pentru transportul metropolitan. Cele mai mari orașe din România au dezvoltat proiecte pilot ce aplică soluții de tipul Smart City: parcare cu plata prin SMS, iluminat stradal inteligent, soluții privind asigurarea conexiunii Wi-Fi la nivel urban, senzori de mediu și supraveghere video.
Informații suplimentare
Reuniunea Consiliului Economic si Social al ONU (ECOSOC) – Segmentul Integrare, cu tema Comunități inovatoare: folosirea tehnologiei și inovației în construirea societăților durabile și rezistente”, se desfășoară la New York în intervalul 1-3 Mai 2018. România este membru al ECOSOC pe o perioadă de doi ani (2018-2019). Reprezentantul Permanent al României la ONU a deținut președinția celei de-a 51-a sesiuni a Comisiei pentru Populație și Dezvoltare – una dintre comisiile funcționale ale ECOSOC – care s-a desfășurat la New York, în perioada 9-13 Aprilie 2018.