Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

20 aprilie 2024

Poezia românească live la Colegiul Europei din Bruges în cadrul Săptămânii Naționale


Comunicat

Poetul  Benji Horvath va susține un slam-performance la Colegiul Europei din Bruges marți, 17 aprilie, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, în cadrul Săptămânii Naționale, organizată anual de studenții instituției academice.

Evenimentul va avea loc la Cafeneaua universitară Phoenix Café, și propune celor peste 300 de studenți, din peste 50 de țări, un dialog poetic despre majorități și minorități și despre rolul artei în crearea de sinergii, pentru un viitor construit împreună, fără segregare socială etnică, fără prejudecăți despre culturi mari sau mici.

„Minoritatea și majoritatea au întotdeauna foarte mult de învățat reciproc. Este și o datorie a mea, prin actul meu artistic, să facilitez aprecierea și apropierea reciprocă, să ajut înțelegerea și rezolvarea diferențele. Unii au nevoie și de ceilalți și invers, pentru a forma o unitate mai bogată cultural”, descrie Benji Horbath demersul său poetic.

Benji Horvath (n. 1988, Târgu Mureș) este poet, trăducător, redactor la revista literară maghiară Helikon din Cluj-Napoca, organizator de ateliere și evenimente culturale. A studiat filosofie și istoria religiilor în Budapesta. Are trei volume de poezie publicate: A cseplini díva (Diva cepliniană, 2009)Beatcore (2015), Az amnézia útja (Drumul amneziei,2016). A publicat articole, interviuri și recenzii în numeroase periodice. Apare în antologia liniște, pace, perversiuni, heppiend: tineri poeți maghiari din Transilvania (Casa de editură Max Blecher, 2016, tradusă de Andrei Dósa și coordonată de Ștefan Baghiu).

Săptămâna Națională se va desfășura în perioada 19-22 aprilie. Programul multinațional constă în proiecții de film, programe de networking și dezvoltare a lucrului în echipă, prin cunoaștere și înțelegere reciprocă a valorilor culturale, dar și conferințe pe teme de actualitate europeană, precum politicile de securitate și procesul de lărgire UE, cu participarea unor distinși invitați, ambasadori, experți și analiști politici.

Institutul Cultural Român Bruxelles se alătură inițiativei studenților și sprijină prezența culturală a României la această manifestare, care mai include organizarea unui stand de prezentare de țară.

Este o ocazie de a prezenta diversitatea valorilor și a moștenirilor culturale, tradiții și obiceiuri, cât și de a exemplifica orientările artistice contemporane. Săptămânile Naționale reprezintă o cutumă în cadrul Colegiului, fiecărei naționalități i se oferă  ocazia de a-și reprezenta țara, într-o instituție paneuropeană de învățământ superior, care contribuie la formarea viitorilor funcționari ai Uniunii Europene. Mesajul pe care vrem să îl transmitem va fi recepționat de aproximativ 400 de destinatari, colegi și profesori din întreaga Uniune Europeană și din câteva țări vecine, declară studenții români de la Colegiul Europei din Bruges pentru ICR Bruxelles.

În anul academic 2017-2018, opt studenți români studiază la Colegiul Europei din Bruges, dintre aceștia patru provin din Republica Moldova.

Colegiul Europei din Bruges este o instituție academică de excelență pentru programele sale postuniversitare din domeniul studiilor europene.

Alături de alte institute culturale naţionale din reţeaua EUNIC Bruxelles, ICR Bruxelles a devenit partener instituțional al Colegiului în 2014, și propune anual un modul opțional de cursuri de limba română, nivel debutant, în cadrul Departamentului de Limbi Străine al Colegiului.

Publicul larg este invitat să îl întâlnească pe poetul Benji Horvath la Bruxelles, vineri, 20 aprilie, la festivalul Balkan Trafik, în cadrul proiectului european Urban Chapter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni