Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU a deschis lucrările celei de-a 51-a sesiuni a Comisiei Populație și Dezvoltare


COMUNICAT DE PRESĂ

Ambasadorul Ion Jinga, Reprezentantul Permanent al României la ONU, a deschis luni, 9 aprilie, lucrările celei de-a 51-a sesiuni a Comisiei pentru Populație și Dezvoltare.

Ambasadorul Jinga a subliniat “rolul central al Programului de Acțiune al Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare de la Cairo (ICDP), care rămâne un document vizionar în acest domeniu. A salutat contribuțiile esențiale aduse de Comisia pentru Populație și Dezvoltare și Fondul pentru Populație al ONU la implementarea agendei ICPD în domenii vitale precum reducerea sărăciei, protecția grupurilor vulnerabile (în primul rând femeile și fetele), mortalitatea maternă și infantilă, accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv planificare familială”.

Reprezentantul Permanent al României a subliniat că tema specială a acestei sesiuni, “Sustainable cities, human mobility and international migration” oferă ocazia de a analiza conexiunile dintre orașe și migranți, discuția axându-se asupra nexusului migrație – urbanizare – dezvoltare. A încurajat statele membre să participe în toate activitățile sesiunii, inclusive reuniunile plenare, negocierea textelor documentelor propose pentru adoptare și diversele evenimente paralele.

La deschidere au participat ca vorbitori principali Amina Mohammed, Secretar-General Adjunct al ONU, Dr. Natalia Kanem, Director Executiv al UNFPA, Elliot Harris, Asistent al Secretarului-General și John Wilmoth, Director, Divizia Populație din cadrul Departamentului Afaceri Economice și Sociale.

Secretarul-General Adjunct a subliniat că „dacă statele pot asigura pacea, dacă investesc în sănătate și educație pentru toți și promovează ocupațiile productive, pot genera beneficii pe termen lung pentru generațiile viitoare”.

Directorul Executiv al UNFPA a arătat că „asigurarea accesului universal la sănătatea și drepturile sexuale și reproductive pentru toți  trebuie să includă migranții și populațiile mobile, refugiații și populațiile afectate de criză”.

Înalții oficiali ONU au reliefat rolul indispensabil și singular al Comisiei pentru Populație și Dezvoltare în consolidarea colectării și analizării datelor de calitate în domeniul populației, vizând gestionarea provocărilor și valorificarea oportunităților legate de orașe, migrație și mobilitate, destinate să contribuie la procesul de elaborare a politicilor bazate pe evidență.

Declarația națională a României a fost susținută, la 10 aprilie 2018, de către doamna Elena Dobre, director în cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Oficialul român a subliniat că politicile și programele adoptate în ultimii ani demonstrează angajamentul României pentru populație și agenda de dezvoltare. A menționat atenția acordată de autorități pentru stimularea participării tinerilor și altor grupuri vulnerabile pe piața muncii.

A prezentat măsurile adoptate de autoritățile române în domeniul mobilității umane, inclusiv mecanismele instituite pentru protecția lucrătorilor români în străinătate.

 

Informații de background

Comisia pentru Populație și Dezvoltare este o comisie funcțională a Consiliului Economic și Social al ONU.

România este la al doilea mandat consecutiv de membru al CPD (2018-2021) și a fost aleasă președinte a celei de-a 51-a sesiuni a Comisiei pentru Populație și Dezvoltare, la 7 aprilie 2017.

Alături de delegațiile celor 193 state membre ale ONU, la sesiunea Comisiei participă peste 400 de reprezentanți ai ONG-urilor cu statut de observator la ECOSOC.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni