Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

FUNDAȚIA ALEXANDRION LANSEAZĂ CONCURSUL DE CREAȚIE AL TROFEULUI PREMIILOR CONSTANTIN BRÂNCOVEANU


Comunicat

București, 13 martie 2018 – Lansarea concursului de creație pentru noul trofeu al Premiilor Constantin Brâncoveanu, oferite de Fundația Alexandrion, a avut loc  în cadrul unui eveniment găzduit de Hotelul Radisson Blu din București.

În cadrul acestuia a fost anunțată componența juriului, valoarea premiului pus în joc de către Fundație, calendarul și coordonatele de creație ale concursului de creație pentru noul trofeu al Galei Constantin Brâncoveanu. Astfel, conform datelor trecute în Regulamentul oficial, competiția se adresează sculptorilor și artiștilor plastici care doresc să creeze noul simbol al premiilor oferite anual de Fundația Alexandrion valorilor culturii românești.

Înscrierile se pot face în perioada 13 martie – 01 iunie 2018, direct pe site-ului Fundației Alexandrion www.fundatia-alexandrion.ro, în secțiunea Concurs de creație – Trofeul Constantin Brâncoveanu. Conform Regulamentului oficial aflat pe www.fundatia-alexandrion.ro machetele care vor fi înscrise în concurs trebuie expediate prin curier sau pot fi depuse la sediul Fundației Alexandrion( Str.Nicolae Grigorescu nr. 19A, Otopeni – Ilfov, cod poștal 075100, alături de datele de identificare și de contact ale creatorului.

7.000 de euro (brut) este valoarea premiului oferit de Fundația Alexandrion celui care va reuși să convingă juriul că lucrarea sa reprezintă cel mai bine valorile și spiritul Brâncovenilor. Președintele Fundației Alexandrion, Nawaf Salameh, a explicat la evenimentul de lansare motivul pentru care dorește schimbarea statuetei:

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu ajunge în 2018 la cea de-a V-a ediție. Așa că deja există în jur de 50 de astfel de exemplare, iar noi vrem să păstrăm lucrarea într-o ediție limitată. Mai mult, când am lansat Gala Brâncoveanu, în 2014, am fost întrebat de ce nu am făcut un concurs pentru alegerea trofeului. Iată că acum a venit momentul și facem și acest concurs. M-ar bucura nespus ca lucrarea câștigătoare să fie creată de un artist tânăr, pe care să îl ajutăm să devină cunoscut. Dar decizia este a juriului.

Conform regulamentului oficial, lucrările care vor fi validate pentru jurizare trebuie să fie inspirate din viața și personalitatea Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, a cărui existență a fost marcată de sacrificiu, în numele credinței, al limbii, culturii române și al poporului său.

Lucrarea tridimensională trebuie să se încadreze între 30 și 35 de centimetri și să cântărească între 2 și 2,5 kilograme. Aceasta va fi prezentată sub forma de machetă, cu precizarea materialului propus, împreună cu fișa tehnică de producție și datele producătorului (producătorilor).

Lucrarea câștigătoare va fi selectată în baza Regulamentului de concurs de către un juriu de specialitate format din critici și istorici de artă, sculptori, artiști plastici și reprezentanți ai Fundației Alexandrion:

Doina Mândru, istoric de artă-președintele juriului,

Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion – vicepreședintele juriului,

Ioan Scurtu, istoric – membru al juriului,

Mircea Roman, sculptor – membru al juriului,

Magda Cârneci, istoric de artă – membru al juriului,

Ștefan Râmniceanu, artist plastic, membru al juriului Premiilor Constantin Brâncoveanu – membru al juriului

Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș – membru al juriului

Cătălin Bălescu, rector UNARTE – membru al juriului

Ioana Vlasiu, critic de artă.

După finalizarea perioadei de înscrieri, timp de 15 zile va avea loc jurizarea lucrărilor.

Dragi colegi din artele plastice, vă încurajez să fiți cât mai creativi și să aveți curajul de privi extraordinara deschidere a lui Constantin Brâncovenau spre modernitate și să facem din el și un simbol, nu doar o imagine mai mult sau mai puțin apropiată destinului său de martir. El nu a fost numai un martir. A fost un întemeietor de modernitate”,a declarat Doina Mândru, președinta juriului la evenimentul de lansare a concursului pentru noul trofeu Constantin Brâncoveanu.

Câștigătorul concurului va fi anunțat public pe 18 iunie 2018 pe site-ul Fundației Alexandrion, www.fundatia-alexandrion.ro.

Fundația Alexandrion a fost înființată în anul 2003 ca urmare a numeroaselor activităţi de responsabilitate socială desfăşurate de firmele din cadrul Alexandrion Group. Astfel, proiectele de responsabilitate socială ale grupului au fost preluate şi au început să fie desfăşurate sub umbrela acesteia. Cele mai importante demersuri ale Fundației sunt legate de sfera culturală – Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, ajunsă în 2018 la cea de-a cincea ediție, și Gala Premiilor Matei Brâncoveanu, ajunsă deja la a patra ediție.

De-a lungul timpului, Fundaţia Alexandrion şi-a pus amprenta și în susţinerea performanţelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion, care onorează performanța internațională a sportivilor români, au ajuns în 2018 la cea de-a treia ediție. Fundația a fost alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiadele din 2004 de la Atena, din 2008 de la Beijing şi din 2012 de la Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni