Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

ACTRIȚA CLAUDIA MOTEA pe SCENA TEATRULUI NATIONAL EUGEN IONESCU din CHISINAU


interviu realizat de Maia Neagu

Un bun reintors in tara, doamna actrita Claudia Motea! De data aceasta, destinatia a fost Chisinau! Teatrul National Eugene Ionesco din Chisinau!

Bun regasit! Da, am fost la Chisinau fiind invitata de Centrul Cultural Vatra pentru a sustine doua spectacole pe scena Teatrului National Eugene Ionesco.

Doua spectacole de factura artistica diferita… Un recital eminescian Eminescu, dragoste eterna! si piesa lui Mircea M. Ionescu, Puslamaua de la etajul 13! Un eveniment cultural-artistic din start inedit, pentru ca cele doua spectacole au fost jucate de dumneavoastra in aceeasi seara, cu o pauza doar de 15 minute intre ele. Va rugam sa ne vorbiti putin despre experienta aceasta…Cum ati putut face fata, dumneavoastra, un singur actor, timp de aproape doua ore sa tineti publicul in mana?

Nu a fost usor, dar am pornit la drum cu inima deschisa si ma bucur mult ca totul s-a finalizat cu brio. Eu cred ca sunt pe scena, ca si in viata de zi cu zi, de cursa lunga… Acest eveniment amplu cu doua spectacole consecutive in aceeasi seara a fost o provocare pentru a vedea poate cat ma pot darui la nota maxima si cat imi doresc sa traiesc pe scena teatrului…

Ce ne puteti spune, in primul rand , despre recitalul eminescian?

Este mai mult un spectacol multimedia bazat pe scrisorile Veronicai Micle si ale lui Mihai Eminescu printre care strecor si poezii de-ale mele…Pe ecran sunt proiectii video si tot spectacolul este sustinut si de o coloana sonora…Un concept regizoral ce-mi apartine. Fragmente din acest spectacol au mai fost prezentate si la Ateneul Roman din Bucuresti unde am fost invitata de academicianul Victor Craciun , presedintele Ligii Romaniilor de Pretutindeni intr-un eveniment comemorativ eminescian unde au fost prezenti si Gheorghe Zamfir, Dan Puric…apoi ,in ultimii trei ani, am fost prezenta la Palatul Parlamentului la manifestarile culturale ale lui Mihai Costin, un mare iubitor al lui Eminescu … Ceva din cuvintele de suflet ale Veronicai Micle le-am rostit si pentru Diaspora din America, fiind invitata de Daniela Istrate, presedinta Uniunii si Ligii Soc. Romanesti din America. De data aceasta la Chisinau, acest spectacol s-a bazat pe multa improvizatie pentru a ma putea adapta intr-un timp scurt la conditiile tehnice date de minunatul teatru basarabean.

Si apoi… a urmat Puslamaua de la etajul 1 de Mircea M. Ionescu, in regia lui Vlad Stanescu… Spectatorii au ramas profund impresionati de trecerea dumneavoastra de la un personaj la altul. Cum este sa faci acest salt artistic de la personajul Veronica Micle la personajul unei pustoaice de 15 ani?

Sincer…am luat-o ca atare si…am reusit! Fiecare personaj are viata lui…Si atunci cand joci, traiesti viata personajului…Le-am luat pe rand…Prima data, Veronicuta…si apoi, Pustoaica Linda care sparge oglinda…Cu multa iubire!

Vi s-a propus ca recitalul eminescian sa fie difuzat integral pe postul national Moldova 1.

Da, m-am bucurat de aceasta propunere …Initial, cei de la televiziune au venit sa-mi ia un interviu si sa filmeze cateva secvente…Probabil ca mesajul artistic a fost mult mai puternic si iata, ca au hotarat sa-l difuzeze integral. Eu ma bucur pentru ca sunt si direct raspunzatoare de drepturile de autor al acestui spectacol.

Ati vizitat si Liceul Spiru Haret, numerosi elevi fiind prezenti la spectacol…

Piesa Puslamaua… vizeaza in primul rand situatia tineretului, deci, este o piesa pentru liceeni…In Chisinau, Spiru Haret este un liceu traditional, cu o emblema educationala de mare clasa. Reintalnirea cu directorul Victor Ambroci si directorul adj. Mariana Jitari, dialogul avut cu liceeni si cu mentorul lor pe acest taram al artei, Andrei Sochirca, workshopul de actorie facut cu ei, sunt momente de neuitat. In plus, exista elevi foarte talentati aici, care ar putea sa imbratiseze o cariera artistica.

Cu ce amintiri ati revenit de la Chisinau?

In primul rand am intalnit si reintalnit oameni cu totul si cu totul deosebiti. As incepe cu Andrei Sochirca, actor si prieten minunat, cel care de altfel a facut demersul realizarii acestui eveniment. Apoi, domnul Nicolae Avram si sotia sa, Lilia, doi oameni de aur…Prin Centrul Cultural Vatra pe care-l conduc, a fost posibila prezenta mea pe scena Tearului National Eugen Ionesco …si le multumesc cu toata inima si pe aceasta cale scrisa…Apoi, prietenii mei de suflet, Zinaida Timofti, Cerasela Filin, Radu Dolgan…Un remember de zile mari este intalnirea cu domnul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Roman Mihai Eminescu din Chisinau care m-a impresionat pana la lacrima afland ca a venit special sa ma vada….Frumoasa Diana Pidghirnii, de la Moldova 1, pe care am indragit-o din prima clipa, Anatol Guzic, un actor tanar caruia ii prevad o cariera stralucitoare…Si…dincolo de orice, simt energia publicului si imaginea acestuia la final …

Ce ati simtit cand ati vazut publicul din Chisinau ridicandu-se in picioare si aplaudandu-va minute in sir?

Ca exist…ca traiesc…ca iubirea mea este primita cu iubire…ca exista un loc unde pot sa revin mereu cu inima deschisa…ca, iata-ma, din nou sunt Eu…ca s-a implinit un vis frumos la invitatia lui Andrei Sochirca de a juca pe scena teatrului basarabean si ca practic, noi doi artisti, am reusit o colaborare de exceptie.

Si cand o posibila revenire?

Nu stiu exact….de aici plec in Elvetia , gratie Institutului Euxodiu Hurmuzachi, apoi la Targul International de Carte si Muzica Libris Brasov( 22-25 martie) si ma pregatesc temeinic de prezenta mea pe scena Teatrului National din Bucuresti pe 26 martie. Imi doresc mult sa joc alaturi de fenomenalul artist al poporului Andrei Sochirca din Chisinau si sper sa realizam un proiect teatral in viitorul cel mai apropiat… Chisinau este demult in inima mea si stiu, ca voi reveni…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni