Go to ...
RSS Feed

13 noiembrie 2024

1918 – 100 ANI DUPĂ – tema unei largi dezbateri internaționale despre semnificația anului 1918 în Europa, în cel mai amplu program multidisciplinar organizat în « capitala Europei »


COMUNICAT

Institutul Cultural Roman Bruxelles participă la « 1918, European Dreams of Modernity – 100 years on », cel mai amplu program multidisciplinar internațional organizat în parteneriat cu Palatul artelor frumoase din Bruxelles (BOZAR) dedicat semnificației anului 1918 – anul destrămării marilor imperii și al apariției noilor state, anul MARII UNIRI în România – și al unui secol de istorie frământată, un veac al schimbărilor pe harta Europei și al profundelor transformări. Seria de manifestări are loc pe 3 și 4 februarie, la BOZAR și la Casa Istoriei Europene (HEH).Istoricul Adrian Cioroianu, Reprezentantul Permanent al României la UNESCO, profesor și eseist, alături de jurnalistul Ion M. Ionită, redactorul-șef al revistei HISTORIA sunt distinșii invitați ai Institutului Cultural Roman Bruxelles la un fascinant maraton de discuții și dezbateri intitulat DAYDREAMING NATIONS. 20 de personalități, intelectuali rafinați și renumiți artiști, istorici și jurnaliști, filozofi și scriitori din zece țări central și est europene, de la Marea Baltică la Marea Neagră, vor prezenta propria viziune despre 1918, acest moment cu profunde semnificații în istoria națională și cea europeană, vor căuta răspunsuri la întrebarea « de ce Istoria contează în Europa de azi ? » și vor reflecta, dintr-o perspectivă istorică, la perioada interbelică, privită ca una dintre cele mai complexe etape în dezvoltarea și modernizarea noilor state europene.

Vocile invitaților, din Albania, Austria, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, România și Ungaria vor fi ascultate, opiniiile lor vor fi analizate și discutate cu publicul internațional prezent la dezbateri.

Adrian Cioroianu își va prezenta viziunea pornind de la propria afirmație „De la agonie la extaz în doar douăsprezece luni – aceasta este, succint, istoria anului 1918 în România”, iar Ion M. Ioniță va contextualiza declarația sa provocatoare „Națiunile între vis și coșmar- care este rolul istoriei?”

« Consider, ca redactor-șef al revistei Historia, că Istoria nu este despre trecut, ci despre prezent și uneori despre viitor. Centenarul anului 1918 este, în această perspectivă, Centenarul Europei în întregimea ei, nu numai Centenarul țărilor care s-au constituit ca state naționale la sfârșitul Primului Război Mondial sau au atins obiective istorice cum a fost cazul Unirii provinciilor românești cu Regatul României. Este vorba despre istoria comună europeană cu momentele ei tragice și cu momentele ei înălțătoare, cu învingători și învinși în două Războaie Mondiale, dar este mai presus de toate istoria care ne-a învățat că putem trăi în pace în Europa numai dacă ne înțelegem istoria și reușim să trăim împreună. De aceea, Centenarul 1918 este o rememorare a trecutului, dar și un pas pentru viitor », declară junalistul Ion M. Ioniță pentru ICR Bruxelles.

Invitații români vor căuta răspunsuri la întrebările « Ce înseamnă 1918, azi, după 100 de ani, ANUL CENTENARULUI, în România și în afara țării ? Ce semnificație are anul 1918 pentru tânăra generație?

Duminică, 4 februarie, de la ora 19:00, va avea loc panel-ul românesc (Adrian Cioroianu și Ion M. Ioniță) moderat de Sigrid Bousset, directoarea artistică a festivalului de literatură Brutaal – ediția 2017.

Dezbaterile „Daydreaming Nations” se vor desfășura în limba engleză și sunt deschise publicului larg.

Sâmbătă, 3 februarie, în intervalul 14:00-18:00, cei 20 de participanți la dezbaterile zilei de duminică sunt invitați la Casa Istoriei Europene, unde vor prezenta expozițiile muzeului belgian, prin prisma viziunii naționale și a expertizei profesionale. Vizitele ghidate în limba engleză se realizează în cadrul programului DAYDREAMING NATIONS tours, și precedă o recepție oferită de Casa Istoriei Europene.

Cu prilejul recepției, cvartetul Orchestrei Naționale de Tineret. va susține un recital de muzică clasică, organizat de Institutul Cultural Român Bruxelles.

Rafael Constantin Butaru- vioară, Iulia Andreea Smeu – vioară, Adrian Vasile – violă și Radu Sinaci- violoncel vor delecta publicul cu o Călătorie muzicală prin Europa – un program special ales, în rezonanță cu tema evenimentelor și a țărilor participante în proiect. Tinerii muzicieni vor interpreta lucrări de Antonin Dvořák, Johann Strauss fiul, M. McLean, Béla Bartók, George Enescu.

După zece ani de succese și recunoașteri internaționale, cvartetul Orchestrei Naționale de Tineret, condusă de violoncelistul Marin Cazacu, poate fi considerat un produs artistic național, o valoare în care merită investit și un adevărat ambasador cultural al României.

Ambasador al Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu este istoric și eseist, fost ministru al afacerilor externe, decan și reputat profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității București. Autor a nenumărate cărți și manuale de istorie a României și realizator de emisiuni de televiziune pe teme istorice, profesorul Adrian Cioroianu publică frecvent studii și articole în numeroase reviste naționale și internaționale.

Ion M. Ioniță este redactor-şef al revistei „Historia”, publicație apreciată în spațiul presei scrise din România, care prezintă subiecte de istorie națională și europeană. În 2018 revista dedică spații ample Centenarului istoriei europene 1918-2018 și Anului european al patrimoniului cultural. În paralel cu activitatea de analist de politică internă şi europeană, Ion M. Ioniță este prezentator la emisiuni radio și TV pe teme politice și afaceri externe.

Inaugurată în mai 2017, Casa Istoriei Europene din Bruxelles oferă o perspectivă amplă asupra istoriei europene a secolului al XX-lea trasând perioada celor două Războie Mondiale și procesul de reconstuire a unității continentului, fără să neglijeze și aspecte de actualitate precum ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Date și locații:

– sâmbătă, 3 februarie 2018, 14:00-18:00 (program complet aici)

Casa Istoriei Europene, Rue Belliard 135, 1000 Bruxelles

Acces gratuit la vizitele ghidate pe baza înscrierii la historia-learning@ep.europa.eu

Accesul la recital: exclusiv pe bază de invitație.

– duminică, 4 februarie 2018, 14:00-21:00

BOZAR, Sala Terarken 2, Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles

Acces gratuit pe baza înregistrării

Programul Daydreaming Nations

BOZAR (sala Terarken 2), 4 februarie 2018, 14:00-21:00

 

Panel I
14:00 – 14:30 Pirita Näkkäläjärvi (jurnalist) & Virva Liski* (istoric), Finlanda
14:30 – 15:00, Peeter Helme (scriitor) & Erkki Bahovski (jurnalist, istoric), Estonia
15:00 – 15:30, Voldemārs Johansons (artist, sinolog și compozitor) & Valda Selga Liepiņa* (jurnalist, traducător), Letonia
15:30 – 16:00, Kristina Sabaliauskaitė (istoric de artă, scriitor) & Arūnas Gelūnas* (filozof, politician, fost ministru al culturii), Lituania
16:00 – dezbateri deschise publicului participant

Panel II
16:30 – 17:00, Grzegorz Jankowicz (critic, filolog, eseist și traducător) & Krzysztof Zanussi (scenarist, regizor TV și producător de film), Polonia
17:00 – 17:30, Pavlína Kvapilová (journalist, social media strategist) & David Zábranský (romancier și scenarist), Republica Cehă
17:30 – 18:00, Lukas Mandl (membru al Parlamentului European), Austria
18:00 – dezbateri deschise publicului participant

Panel III
18:30 – 19:00, Zsófia Eszter Tóth (istoric) and Gergely Barki (istoric de artă și curator), Ungaria
19:00 – 19:30, Adrian Cioroianu (istoric, profesor, eseist, ambasador, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, fost ministru de externe) & Ion M. Ioniţă (editor, jurnalist), România
19:30 – 20:00, Lura Limani (scriitor, editor, cercetător din Kosovo) & Elidor Mehilli (istoric, cercetător din Albania)
20:00 – dezbateri deschise publicului participant

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni