Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

GALA PREMIILOR “MATEI BRÂNCOVEANU” – EDIȚIA A III-A- ȘI-A PREZENTAT CÂȘTIGĂTORII


COMUNICAT

14 decembrie 2017, București – A fost o atmosferă plină de energie și de dinamism la Gala Premiilor Matei Brâncoveanu” ajunsă deja la ce-a de-a III-a ediție. Peste o sută de invitați au fost încântați să participe, marți seara, la evenimentul organizat de Fundația Alexandrion în cadrul căruia au fost premiați tineri artiști, oameni de cultură și oameni de știință aflați la început de carieră.

Juriul și-a încheiat dificila misiune de a selecta candidații, iar marți seară numele acestora a fost dezvăluit publicului în cadrul unei ceremonii organizate la Hotelul Pullman din București în prezența prietenilor, rudelor și a invitaților.

“Iată! Ne aflăm la cea de-a treia ediției a Premiilor “Matei Brâcoveanu”. Ne bucură foarte mult că această gală, dedicată tinerilor de valoare, este cel puțin la fel de apreciată ca și cea care a precedat-o și care a deschis seria evenimentelor dedicate culturii și științei pe care Fundația Alexandrion le susține, Gala Premiilor “Constantin Brâncoveanu”. Continuăm să oferim premiul pentru Medicină așa cum am făcut și anul trecut și ne dorim să facem acest lucru pentru că vrem să ținem pasul cu noutățile și evoluția din fiecare domeniu care servește societății din care facem parte”, a spus Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion în deschiderea evenimentului. 

Astfel, laureații celei de-a treia ediții a Premiilor “Matei Brâncoveanu” sunt:

Muzică – Alin Stoica

Motivarea juriului: tenor, prim-solist la Opera Națională din București, laureat al concursului internațional Luciano Pavarotti, apare pe scena Operei în spectacole precum “Boema” sau „Traviata”; este considerat de specialiști ca având “o mare perspectivă artistică.”

“Este o mare onoare pentru mine să primesc Premiul “Matei Brâncoveanu” deoarece știu că la baza acordării acestor premii stau criterii clare și respect pentru valori. Dedic acest premiu tuturor tinerilor din România care au curaj să viseze și care își urmează visul indiferent de “gropile” vremurilor în care trăim.

Mulțumesc Fundației Alexandrion pentru că reușește să construiască viitor pentru România!

Vă promit că voi face tot ceea ce depinde de mine pentru a merita, peste o vreme, și Premiul “ Constantin Brâncoveanu”, a spus tenorul Alin Stoica în momentul înmânării premiului.

Film – Daniel Sandu

Motivarea juriului: regizorul filmului de lung metraj „Un pas în urma serafimilor”

Teatru – Andrei și Andreea Grosu

Motivarea juriului: fondatorii teatrului independent “Unteatru”, regizorii excepționalului spectacol “Regele moare”, de Eugen Ionescu, de la Teatrul Național București, cu premiera în 2017

Istorie – Mircea Gheorghe Abrudan

Motivarea juriului: editorul, traducătorul și autorul studiului introductiv, a notelor și indicilor volumului “Descrierea Olteniei la 1723”, de Friederich Schwartz von Springfels, 2017.

Literatură – Claudiu Komartin

Motivarea juriului: exponent de vârf al tinerei generații de scriitori români este premiat pentru volumul “Maeștrii unei arte muribunde”, Ed. Cartier, Chișinău, 2017.

“Este onorant și îmbucurător că în asemenea vremuri în care nu se prea pune preț pe cultură Fundația Alexandrion se implică și oferă un sprijin tinerilor scriitori”, a spus  Claudiu Komartin pe scena Galei Premiilor “Matei Brâncoveanu”. Tot aici Claudiu Komartin a lăudat exigența și imparțialitatea juriului după ce a recunoscut că profesional nu a fost mereu pe aceeași lungime de undă cu juratul de la secțiunea Literatură, dar cu toate acestea, iată, a fost premiat.

Medicină – Dr. Nicolae Crișan

Motivarea juriului: medic primar, șef de lucrări, șeful Secției de Urologie a Spitalului Municipal Cluj-Napoca, practician, chirurg onco-urolog care, în 2017, ca unul dintre primii utilizatori ai chirurgiei robotice, a dat o nouă dimensiune acestei metode și a avut rezultate de excepție, recunoscute în țară și în străinătate. Premiul a fost înmânat de prof. univ. dr. Ioan Coman, căruia tânărul laureat i-a fost student și discipol.

Arte Plastice –Maia Ștefana Oprea

Motivarea juriului: pictoriță, artistă cu foarte multă consistență, a primit burse de studii în Franța și SUA; are expoziții personale în România și în străinătate; a participat la prestigioase biennale și la tabere de creație internaționale; are lucrări de artă în colecții de seamă din țară și din străinătate.

“Sunt foarte onorată de descrierea făcută de jurați și vreau să mulțumesc juriului și Fundației pentru acest premiu. Acum trei ani îmi petreceam foarte mult timp într-o bibliotecă din Franța încercând să descopăr cine sunt eu din punct de vedere artistic. Acest premiu demonstrează că munca mea nu a fost în zadar”, a spus emoționată Maia Ștefana Oprea pe scena Galei “Matei Brâncoveanu”

Aritectură – conf. univ. dr. Horia Moldovan

Motivarea juriului: autor de cărți și de proiecte moderne, participant la expoziții în țară și în străinătate, autor al unor lucrări de dimensiune complexă; a proiectat locuințe sociale și, între altele, clădirea Primăriei din Mizil – în 2017; autor al studiului istoric și arhitectural pentru fundamentarea restricțiilor și permisivităților privind lucrările de intervenție în vederea conservării ansamblului Mănăstirii Călui din jud. Olt.

  Anul acesta, juriul Premiilor “Matei Brâncoveanu”a fost similar cu cel de la Gala “Premiilor Constantin Brâncoveanu” și a fost condus de academicianul Dan Berindei, vicepreședinte prof. univ. Andrei Marga. Din juriu au mai făcut parte și prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. dr. Marian Moiceanu, Liviu Ioan Stoiciu- scriitor, Magda Mihăilescu – critic de film, Ileana Lucaciu – critic de teatru, Ștefan Râmniceanu – artist plastic și laureat al Premiilor “Constantin Brâncoveanu”- și Dumitru Constantin – publicist, secretar al Juriului. 

În plus, Fundația Alexandrion a oferit și un premiu special partenerilor de la B&B Distribution  Prahova pentru colaborarea excelentă și rezultatele din ultimul an. Trofeul a fost ridicat de Viorel Aldea, directorul general al companiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni