Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

Precizare cu privire la Coroana de oțel a Regilor României aflată în colecția Muzeului Național de Istorie a României


INFORMARE DE PRESĂ

În urma unor articole publicate în presa scrisă în ultimele zile și a comentariilor stârnite de acestea în spațiul public, cu privire la faptul că la ceremonia funerară a Regelui Mihai I nu este utilizată Coroana de oțel a Regilor României, aflată în colecția muzeului și clasată în categoria juridică Tezaur, Muzeul Național de Istorie a României precizează următoarele:

Având în vedere faptul că este un obiect clasat în categoria juridică Tezaur, a Patrimoniului Cultural Național, dorim să facem cunoscute prevederile legale reglementate în Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil (Capitolul III – Păstrarea, depozitarea și asigurarea securității bunurilor culturale mobile, art. 23):

„(1) Proprietarii, titularii altor drepturi reale sau ai dreptului de administrare, precum și deținătorii cu orice titlu ai bunurilor culturale mobile clasate au urmatoarele obligații:

  1. e) să nu utilizeze și să nu permită utilizarea acestor bunuri în orice alte scopuri care le-ar periclita integritatea sau le-ar expune pierderii, deteriorării ori sustragerii;

 

De asemenea, dorim să menționăm faptul că Muzeul Național de Istorie a României nu a primit din partea organizatorilor funeraliilor nicio solicitare de împrumut a Coroanei de oțel a Regilor României. Împrumutul bunurilor culturale mobile se supune unei proceduri speciale, fiind necesară avizarea din partea Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale. În condițiile în care ni s-ar fi solicitat împrumutul coroanei, și doar după verificarea tuturor condițiilor de păstrare a acesteia, puteam parcurge această procedură.

Ne arătăm cele mai profunde regrete asupra faptului că funeraliile Regelui Mihai I sunt folosite ca prilej de transmitere a unor informații eronate care vizează Muzeul Național de Istorie a României.

Prezentăm încă o dată, pe această cale, condoleanțele noastre.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni