Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

24 aprilie 2024

Intervenția Reprezentantului Permanent al României la ONU la dezbaterea din Consiliul de Securitate al ONU pe tema implementării agendei cu privire la Femei, Pace și Securitate


COMUNICAT DE PRESĂ

 

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susținut vineri, 27 octombrie 2017, la Consiliul de Securitate ONU, o intervenție în cadrul dezbaterii deschise pe tema  implementării agendei cu privire la Femei, Pace și Securitate.

În intervenția sa, ambasadorul Ion Jinga s-a referit la importanța implementării rezoluției CS 1325, care a introdus un nou concept, acela al păcii durabile (sustaining peace). A arătat că agenda ONU legată de pacea durabilă nu poate fi realizată în absența integrării perspectivei de gen și a subliniat rolul pozitiv dovedit de femei în prevenirea conflictelor și încheierea acordurilor de pace. A salutat progresele realizate în ultimii 17 ani cu privire la integrarea femeilor în agenda de pace și a subliniat, totodată, că sunt necesare eforturi suplimentare pentru consolidarea prezenței acestora.

Ambasadorul Ion Jinga a menționat o serie de progrese realizate de România în implementarea agendei Femei, Pace și Securitate: aderarea României la rețeaua de puncte de contact naționale lansată la New York la 23 septembrie 2016; adoptarea de către Ministerul Apărării a unui plan național privind incluziunea femeilor cu aplicare până în anul 2024; găzduirea, la București, în iunie 2017, a Conferinței miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est pe tema rolului femeilor în asigurarea păcii și securității, precum și participarea ministrului afacerilor externe român la evenimentul organizat de Departamentul pentru Operațiunile de Menținere a Păcii al

ONU, Marea Britanie, Peru și România, în marja deschiderii celei de-a 72 –a sesiuni a Adunării Generale a ONU, cu privire la prezența femeilor în operațiunile de menținere a păcii.

Totodată, Reprezentantul Permanent al României la ONU a semnalat participarea a 40 de reprezentate ale României în diverse operațiuni de pace conduse de ONU sau de alte organizații naționale, precum și faptul că o polițistă româncă a obținut titlul de cea mai bună femeie polițist prezentă într-o operațiune de menținere a păcii în anul 2015, în timp ce o alta ocupă postul de șef de operațiuni în misiunea ONU din Liberia. Nu în ultimul rând, a evidențiat că în perioada la 1-2 noiembrie 2017 se va desfășura, la București, Conferința Femeilor Francofone. Ambasadorul României a subliniat că, dincolo de prezența numerică a femeilor, este necesară o integrare calitativă a acestora în procesele care vizează asigurarea păcii și stabilității globale.

În cadrul dezbaterii, au susținut intervenții reprezentanții Secretarului General al ONU, UN Women, OIF, ai Grupului de lucru non-guvernmanental Women, Peace and Security, SEAE, OSCE, precum și ai 84 de state care au pledat pentru recunoașterea rolului femeilor în asigurarea păcii mondiale, și totodată, în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Vorbitorii și-au exprimat susţinerea pentru asumarea de către femei a unui rol cheie, de conducere, în punerea în aplicare a obiectivelor ONU legate de pace și securitate, precum și a celor legate de Agenda de Dezvoltare 2030.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni