Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

România sărbătorește Ziua Asteroidului 2017


Comunicat de presă

30 iunie este Ziua Internațională a Asteroidului, un eveniment recunoscut de Organizația Națiunilor Unite și sărbătorit la nivel mondial. În calitate de partener oficial al campaniei globale, Agenția Spațială Română (ROSA) invită publicul larg să participe la evenimentele ce au loc în România sau online cu scopul de a atrage atenția asupra asteroizilor și a modalităților în care Pământul poate fi protejat de un posibil impact periculos.

Astfel de acțiuni educaționale vin în sprijinul unor eforturi globale în domeniul apărării planetare, domeniul în care România este puternic implicată. Agenția Spațială Română a prioritizat participarea României la nivelul Agenției Spațiale Europene în Programul Opțional „Space Situational Awareness”. Acesta este concentrat pe detectarea și manipularea asteroizilor potențial periculoși, precum și supravegherea condițiilor de meteorologie spațială care ne pot afecta infrastructura terestră și spațială.
„România este preocupată de subiectul apărării planetare, în special cu privire la Obiecte din Apropierea Pământului. Eforturile noastre sunt concentrate în cadrul ESA în misiuni precum Proba-3, misiunea AIDA și misiunea AIM”, declara Președintele ROSA, Dr. Marius-Ioan Piso, cu ocazia lansării ediției din 2017 a Zilei Asteroidului.
Printre evenimentele care au loc în România se numără:

București, Institutul Astronomic al Academiei Române, Str. Cuțitul de Argint nr. 5
Prezentări: 20:30 – 21:30
•    Dan Alin Nedelcu, “Asteroizii geointersectori”: Asteroizii geointersectori reprezintă o populație de obiecte situate în imediata vecinătate a orbitei Pământului. Perturbațiile gravitaționale pot plasa aceste corpuri pe orbite cu risc potențial de impact pentru Pământ. Sursele asteroizilor geointersectori, mecanismele de transport către regiunea internă a Sistemului Solar și metodele prin care sunt studiate proprietățile lor fizice și dinamice vor fi expuse în această prezentare.
•    Adrian Șonka, „Cratere în Sistemul Solar: de la Mercur la Pluto”: Fiecare planetă are craterele pe care le merită. O incursiune în aspectul craterelor care se găsesc pe diferite corpuri din Sistemul Solar.
•    Simon Anghel, „Dezastre recente: Tunguska și Chelyabinsk”: Dacă asteroizii mici ard în atmosferă, unde se duce energia? O scurtă expunere despre impacturile atmosferice de la Tunguska și Chelyabinsk.
•    Mirel Birlan, Observatorul din Paris, via Skype: “Sesiune de întrebări și răspunsuri despre asteroizi”
Dacă vremea va permite, începând cu ora 21:30, vizitatorii vor putea participa la o sesiune de observații astrometrice ale unor asteroizi geointersectori, urmată de expunerea procedurii de reducere a imaginilor și de trimiterea rezultatelor către MPC (Minor Planet Center).

Arad. ESERO România susține un workshop pe 29 și 30 iunie, în cadrul conferinței organizate de Asociaţia Generală a Învățătorilor din România. Profesorilor cursanți li se vor prezenta, printre altele, resurse pentru clasă dedicate asteroizilor (formarea de cratere, detecția asteroizilor), urmate de observații astronomice.

Târgoviște, Muzeul de Istorie, Calea Domnească nr. 181
Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează o serie de evenimente începând cu ora 14:00: proiecție video despre asteroizi și despre evenimentele de la Tunguska și Chelyabinsk, vernisajul expoziției de meteoriți a geologului ing. Răzvan Andrei, un seminar despre asteroizii care se apropie foarte mult de Pământ.

Oradea, Cetatea Oradea
Astroclubul Meridian 0 organizează începând cu ora 17:00 activități adresate celor mici care vor aborda subiectul asteroizilor și formării Sistemului nostru Solar. Pentru participanții de peste 15 ani se va difuza filmul oficial al Zilei Asteroidului, urmat de o dezbatere legată de modalitățile în care Pământul poate fi protejat, dar și despre posibilitățile de exploatare a resurselor oferite de asteroizi. Dacă vremea va permite, vor avea loc observații astronomice.

Cotnari, Biblioteca Publica din Cotnari
Proiectul PEGAS și UNAWE-Moldova organizează începând cu ora 20:00 o întâlnire a micilor astronomi amatori. Publicul poate participa la o prezentare despre asteroizi și însemnătatea Zilei Asteroidului și poate viziona filme despre asteroizi. După apusul Soarelui, dacă condițiile meteo vor permite, vor avea loc observații astronomice pe Dealul Cătălina din apropiere.

În afară de evenimentele din România, cei interesați pot participa la activități online. Asteroid Day Live va fi o transmisiune în direct, de 24 de ore, ce va prezenta activitățile de pe data de 30 iunie. Gazdei programului, Profesorul Brian Cox, i se vor alătura invitați de onoare, printre care și cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu. Acesta a fost implicat activ în adoptarea Declarației ONU ce proclamă 30 iunie ca fiind Ziua Internațională a Asteroidului.

Cei care doresc să susțină eforturile de detecție și monitorizare a asteroizilor pentru a proteja planeta Pământ, își pot exprima sprijinul prin semnarea Declarației 100x. 60 000 de persoane de pe întreg globul au semnat deja petiția.
Mai multe detalii despre Ziua Asteroidului pot fi accesate pe website-ul oficial.

***
Ziua Asteroidului a fost fondată în 2014, de Dr. Brian May, astrofizician și chitarist al formației rock Queen, Danica Remy, COO Fundația B612, Rusty Schweickart, astronaut Apollo și Grig Richters, regizor german. Evenimentul este organizat pe data de 30 iunie în fiecare an pentru a aminti de cel mai mare impact cu un asteroid din istoria documentată, evenimentul din Siberia – Tunguska, care a devastat peste 2000 km pătrați, reprezentând dimensiunea unui oraș de dimensiuni mari.

***
Agenția Spațială Română (ROSA) este o instituție publică finanțată integral din venituri proprii, funcționând conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 și a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educației și Cercetării Științifice – Autoritatea Națională Pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.). ROSA dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare. Totodată, Agenția este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research). ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internațională, precum cele cu Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Organizația Națiunilor Unite (ONU). Agenția desfășoară și propriile proiecte de cercetare științifică și dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 Agenția este condusă de Președinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni