Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

24 iulie 2024

Filmul documentar Wild Carpathia – Seasons of Change a fost difuzat în premieră la sediul ONU din New York


COMUNICAT DE PRESĂ

Misiunea Permanentă a României la ONU, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la  New York,  a organizat marți, 27 iunie a.c. la sediul Națiunilor Unite, în premieră americană, proiecția celui mai recent episod al filmului documentar Wild Carpathia, intitulat Seasons of Change (Anotimpurile schimbării).

Prezentarea, la sediul celei mai importante organizații internaționale și singura organizație globală, a filmului Wild Carpathia se înscrie în strategia Misiunii Permanente a României la ONU de promovare a imaginii, valorilor și potențialului țării noastre, în contextul campaniei pentru ocuparea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021. Alegerea momentului organizării acestui eveniment nu este întâmplătoare, pentru că vine în continuarea a două reuniuni deosebit de importante desfășurate recent la New York și dedicate protecției patrimoniului natural al planetei: Summit-ul ONU privind conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor și Forumul ONU privind pădurile.

La evenimentul românesc au participat peste 300 invitați: Președintele Adunării Generale a ONU, ambasadori și diplomați acreditați la ONU, înalți funcționari și membri ai Secretariatului organizației, jurnaliști și  membri marcanți ai comunității românești din New York.

 

În deschiderea evenimentului, au susținut alocuțiuni Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, Președintele Adunării Generale a ONU, Peter Thomson,  precum și scriitorul și producătorul Wild Carpathia, Charlie Ottley. Proiecția filmului a fost precedată de un mesaj video al Alteței Sale Regale Prințul de Wales, moștenitorul coroanei britanice și promotor activ al patrimoniului și valorilor tradiționale românești.

În intervenția sa, ambasadorul Ion Jinga a subliniat legătura simbiotică dintre evoluția poporului român de-a lungul veacurilor și mediul natural în care a avut loc această evoluție: “Ca și oceanele, pădurile și munții sunt o parte esențială a moștenirii spirituale și identității culturale a umanității. În copilărie, am auzit de la bunicii mei, într-un sat de la poalele Carpaților, metafora “codrul este frate cu românul”, care vine din îndepărtatul Ev Mediu și încapsulează în ea o parte din esența istoriei poporului român. Ca locuitori ai unei țări a cărei structură socială, culturală și economică s-a constituit în jurul munților și a pădurilor, și a căror strategie de apărare în fața năvălitorilor străini consta adesea în retrageri în pădurile sălbatice ale Carpaților, de unde declanșau apoi contra-atacuri devastatoare, ceea ce le-a permis sa își păstreze întotdeauna libertatea, românii sunt legați genetic de munți și de păduri.  Wild Carpathia este o poartă către paradis. De la sate și comunități ce prosperă grație conservării și ecoturismului, la locuințe neolitice în peșteri, de la piscuri îmbrăcate în zăpadă, la biserici de gheață, filmul prezintă o față nemaivăzută a României, România profundă care transcende peste timp. Acest fim surprinde, deopotrivă, caracterul unic al unui ecosistem excepțional care merită și trebuie păstrat în toată splendoarea sa, în beneficiul generațiilor viitoare“.

La rândul său, Președintele Adunării Generale a ONU a afirmat că: „Două evenimente majore au marcat schimbarea de abordare la nivel global în ceea ce privește paradigma dezvoltării: Acordul de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice și Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, ambele adoptate de către liderii politici ai planetei în anul 2015. În țara mea, Fiji, reciful de corali și oceanul sunt elemente definitorii ale existenței comunităților locale. În România, aceste elemente identitare sunt reprezentate de Munții Carpați și de păduri. Împreună, ele reprezintă garanția continuității vieții pe planetă și este vital să le protejăm. Îmi doresc ca într-o zi să vizitez România și să cunosc în mod direct locurile și oamenii prezentați în acest film și despre care ambasadorul român la ONU mi-a vorbit cu multă pasiune”.

Nu în ultimul rând, mesajul video transmis de Alteța Sa Regala Prințul Charles s-a constituit într-o pledoarie fermă în favoarea păstrării patrimoniului natural de care România dispune, arătând că: ”Aceste păduri sunt o sărbătoare a biodiversității, fiind excepțional de bogate în faună și floră, ceea ce face Munții Carpați românești o comoară naturală neprețuită într-un continent care și-a distrus de mult cea mai mare parte a zonelor sale sălbatice. Ceea ce România posedă încă a devenit extrem de rar, pentru că multe țări europene nu mai au deloc păduri virgine”.

Proiecția filmului a fost urmată de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri susținută de scriitorul și producătorul britanic al filmului, Charlie Ottley, realizator al episodului Anotimpurile schimbării și Oana Mihai, în calitate de co-producător. Seara s-a încheiat cu o recepție oferită de Misiunea Permanentă a României la ONU, unde invitații au putut degusta vinuri și preparate tradiționale românești.

Ultimul episod al seriei Wild Carpathia — Anotimpurile schimbării, urmărește transformările peisajului din Carpați — de la ruginiul toamnei, trecând prin zăpezile iernii, până la sosirea primăverii — și elogiază frumusețea fără egal a naturii, într-o lume a culorilor vii și a tradiției păstrate nealterată peste veacuri. Wild Carpathia – Seasons of Change explică, totodată, importanța conservării ultimelor zone sălbatice din Europa, a neprețuitelor comori pe care aceasta le ascunde și surprinde fragilitatea unor ecosisteme unice, habitatul lupilor, râșilor și al celei mai numeroase populații de urși din Europa, care merită să fie conservate pentru generațiile viitoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni