Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

25 aprilie 2024

Semnarea Acordului între Guvernul României și ONU privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate schimbate cu Biroul Mediatorului ONU creat în baza Rezoluției Consiliului de Securitate nr. 1904 (2009)


COMUNICAT DE PRESĂ

La 15 iunie 2017, Reprezentantul Permanent al României pe lângă ONU, ambasadorul Ion Jinga, a semnat, în baza deplinelor puteri primite de la Ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Meleșcanu, Acordul între Guvernul României și ONU privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate schimbate cu Biroul Mediatorului pentru Comitetul de Sancțiuni împotriva ISIL (Da’esh) și Al-Qaida, creat în baza Rezoluției Consiliului de Securitate nr. 1904 (2009). Acordul a fost semnat în numele ONU de Secretarul General Adjunct pentru afaceri juridice, Miguel de Serpa Soares.

Ceremonia a avut loc la sediul ONU din New York, în prezența Mediatorului pentru Comitetul de Sancțiuni ISIL (Da’esh) și Al-Qaida, Catherine Marchi-Uhel.

 

Acordul reprezintă un document cu forță juridică, guvernat de dreptul internațional, constituind o contribuție concretă a României de susținere a Biroului Mediatorului ONU în îndeplinirea mandatului său, precum și a eforturilor Consiliului de Securitate de prevenire și combatere a activităților cu caracter terorist, într-o perioadă marcată de proliferarea atacurilor teroriste la nivel global.

 

România se alătură, astfel, altor 18 state care au încheiat acorduri sau aranjamente privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate schimbate cu Biroul Mediatorului ONU.

 

Acordul este încheiat pe o perioadă nedeterminată şi va intra în vigoare la data primirii de către Organizaţia Naţiunilor Unite, pe canale diplomatice, a notificării scrise din partea Guvernului României cu privire la îndeplinirea procedurilor legale naţionale pentru intrarea în vigoare a Acordului.

Elemente de background :

 

Comitetul de Sancțiuni împotriva Al-Qaida (Comitetul 1267) a fost înființat de Consiliul de Securitate al ONU prin Rezoluția 1267 (1999), pentru sprijinirea activității acestuia în materie de listare și de-listare a persoanelor vizate de sancțiuni internaționale pe motivul că sunt asociate cu Al-Qaida.

 

Prin Rezoluția 1904 (2009), Consiliul de Securitate a înființat Biroul Mediatorului ONU pentru sprijinirea Comitetului 1267, cu rolul de a primi și evalua notificările înaintate de persoane aflate pe lista de sancțiuni a Comitetului și care contestă aplicarea măsurilor restrictive respective.

 

Prin rezoluția 2253 (2015), Consiliul de Securitate a prelungit mandatul Biroului Mediatorului până în decembrie 2019 și a reînnoit recomandarea față de statele membre ONU de a furniza Mediatorului toate informațiile relevante, inclusiv informații clasificate, în baza unor aranjamente privind schimbul de informații.

 

Prin aceeași Rezoluție 2253 (2015), Comitetul de Sancțiuni 1267 a fost redenumit „Comitetul de Sancțiuni pentru ISIL (Da’esh) și Al-Qaida și persoane, grupări, întreprinderi și entități asociate”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni