Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

Noaptea Europeană a Muzeelor: MNIR 45


Comunicat de presă

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) sărbătorește ediția de anul acesta a Nopții Europene a Muzeelor în continuarea evenimentului „Zilele MNIR – 45 de ani de la inaugurare” printr-o serie de activități culturale dedicate aniversării.

Cu acest prilej, sâmbătă, 20 mai 2017, muzeul va avea un orar de vizitare diurn cu plată şi unul nocturn gratuit:

Programul de vizitare diurn cu plată este cuprins între orele 10:00 și 18:00 (ultimul acces este permis la ora 17:15). Accesul în expoziții se realizează prin intrarea din Calea Victoriei 12, pe baza achiziționării biletului de intrare (10 lei – adulți; 5 lei – seniori; 2,5 lei – elevi/studenți). În acest interval orar pot fi vizitate:

– Expozițiile permanente

  • „Tezaurul Istoric”
  • „Lapidarium”
  • „Copia Columnei lui Traian”

– Expozițiile temporare

  •  „Sarmizegetusa – începuturile Daciei Romane”
  •  „România în Marele Război”
  • „MNIR 45”
  • „Independența României. 1877-2017”
  • „Meșteșug și prestigiu. Depozitele de bronzuri de la Tărtăria”
  • „Miscelaneu teologic – Exponatul lunii mai 2017”
  • „Podoabe din tezaurul de la Sarasău”.

Programul de vizitare nocturn gratuit este cuprins între orele 18:00 și 01:00 (ultimul acces este permis la ora 00:15). Accesul pe bază de bilet gratuit se realizează, ca și în anii precedenți, prin curtea interioară situată în Strada Poștei. În acest interval orar vor fi accesibile publicului expozițiile permanente „Tezaurul Istoric”, „Lapidarium” și „Copia Columnei lui Traian”.

Programul nocturn debutează cu ateliere educative, ce se vor desfășura între orele 18:30 și 20:30, în expoziția „Copia Columnei lui Traian”:

  • Atelier educativ și de creație „Simboluri ale strămoșilor noștri – Coroana Reginei Maria” cu educatorii muzeali și desenatorii artistici din cadrul muzeului;
  • Atelier de bandă desenată „Legendele dacilor” cu autorul Mihai Grăjdeanu, invitat al muzeului.

Seara continuă cu momente de reconstituire istorico-militară ce vor avea loc pe Strada Poștei:

  • 19:00-21:00 – Moment de reconstituire istorică: prezentare armament și echipament antic, tactici și demonstrații de luptă antice între daci și romani; ateliere demonstrative de lucru în os, corn, piele, lut și ateliere de țesut la gherghef – susținute de Asociația „Terra Dacica Aeterna”;
  • 23:30-00:00 – Moment de reconstituire istorico-militară: demonstraţie de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului şi a ţinutelor militare aflate în dotarea Armatei Române în perioada Războiului de Independență – susținut de Asociația „Tradiţia Militară”.

În expoziția „Lapidarium” vor avea loc mai multe reprezentații artistice:

  • 20:00-20:15 – Spectacol de balet, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, sub îndrumarea prof. Michaela Vasilovici, Nicoleta Cocea, Clarisa Cristea; programul include: „Vals” (P.I  Ceaikovski), „Vals  romantique” (Jaques Offenbach),  „Tablou Degas” (muzică Stephen Helle);
  • 20:30-21:30 – Concert de muzică vocal-simfonică, Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, Facultatea de Limbi Străine, Universitatea Spiru Haret (București) și Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania (Brașov), sub îndrumarea prof. Cristina Măgureanu, Constantin Trașcă, Georgeta Pinghiriac, Cristina Soreanu; pianist acompaniator: Ieronim Buga;
  • 22:30-23:00 – Recital extraordinar „Istoria României în sunetele naiului”, susținut de maestrul Nicolae Voiculeț.

Pe tot parcursul serii, la intrarea în Tezaurul Istoric, vor rula filmele documentare realizate de studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică în cadrul proiectului „MNIR – Expozițiile și oamenii”, îndrumați de conf. univ. dr. Ovidiu Georgescu, decan al Facultăţii de Film, și de asist. univ. dr. Cosmina Șandor; regizori: Ana-Maria Bretan, Liri Chapelan, Eugen Dediu, Mihai Pavel, Andrei Tache-Codreanu și Tiberiu Toth.

A doua zi, duminică, 21 mai 2017, muzeul este deschis conform orarului obișnuit de vizitare (10:00 – 18:00; casa de bilete se închide la 17:15).

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni