Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

9 septembrie 2024

Vizita Reprezentantului Permanent al României la ONU, în calitate de Co-Președinte al Procesului de negocieri interguvernamentale privind reforma Consiliului de Securitate (IGN), la New Delhi și Beijing (26-30 martie 2017)


IJ 

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 26-30 martie 2017, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga și omologul său tunisian, ambasadorul Khaled Khiari, au efectuat, în calitate de Co-Președinți ai procesului de reformă a Consiliului de Securitate (IGN),  vizite de lucru la New Delhi și, respectiv, Beijing, la invitația Ministerelor de Externe ale Indiei și Chinei, pentru consultări pe tematica IGN.

Vizita la New Delhi s-a desfășurat în intervalul 26-27 martie și a inclus primiri și convorbiri cu Ministrul Afacerilor Externe, doamna Sushma Swaraj și cu Ministrul de Stat pentru Afaceri Externe, domnul Shri M. J. Akbar (cunoscut și pentru cariera sa remarcabilă ca jurnalist și scriitor), un dineu de lucru cu doamna secretar de stat Preeti Saran și ambasadori indieni din domeniul diplomației globale, la care a participat și ambasadorul României în India, domnul Radu Octavian Dobre, consultări cu secretarul general pentru Afaceri Politice din MAE indian, domnul Rudrendra Tandon, precum și un dejun de lucru oferit de acesta, împreună cu ambasadorul Syen Akbaruddin, Reprezentantul Permanent al Indiei la ONU.

În cadrul întrevederilor, au fost amintite relațiile foarte bune dintre România și India, care au la bază Parteneriatul Extins dintre cele două țări, perspectivele favorabile pentru dezvoltarea acestora în contextul aniversării, în 2018, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale, importanța dimensiunii cooperării economice (India este unul dintre cei mai semnificativi investitori din Asia în România), precum și cooperarea româno-indiană în cadrul ONU.

În perioada 28-30 martie, cei doi Co-președinți ai IGN s-au aflat la Beijing, unde au fost primiți și au avut convorbiri cu Ministrul de Externe al Chinei, domnul Wang Yi și cu Vice-Ministrul de Externe, domnul Li Baodong, un dineu de lucru cu Directorul General pentru Organizații Internaționale, domnul Li Junhua, precum și întrevederi separate cu șefii departamentelor pentru relații bilaterale – Reprezentantul Permanent al României la ONU s-a întâlnit cu Directorul General al Departamentului pentru Afaceri Europene din MAE chinez, domnul Chen Xu. Ambasadorul Ion Jinga a fost însoțit la aceste întrevederi de Însărcinatul cu Afaceri a.i. al României în China, domnul Andrei Sorin Donciu.

Discuțiile avute la Beijing au oferit prilejul reiterării nivelului foarte bun al relațiilor tradiționale dintre România și China, dorința ambelor părți pentru păstrarea dinamicii acestora, precum și cooperarea bilaterală în cadrul ONU. Au fost evocate rezultatele pozitive ale ultimei reuniuni la vârf China – Europa Centrala și de Est (16+1), din 5 noiembrie 2016, operaționalizarea Centrului pentru Dialog și Cooperare în Proiecte de Energie în format „16+1” (o inițiativă a României, a cărei primă reuniune de lucru a avut loc la București, la 14 februarie 2017), precum și interesul comun de a dezvolta în continuare cooperarea în domeniile economic și comercial, inclusiv în cadrul proiectului Noului Drum al Mătăsii (“One Road, One Belt.”).

În ambele capitale, tematica negocierilor privind reforma Consiliului de Securitate a fost discutată din perspectiva abordărilor pe care India și China le au într-un dosar considerat de acestea ca fiind, în prezent, unul dintre cele mai importante pe agenda ONU. Întrevederile au oferit Co-Președinților IGN posibilitatea cunoașterii aprofundate a pozițiilor și mizelor reformei Consiliului de Securitate pentru cele două țări. Consultările avute la New Delhi și Beijing se înscriu în seria contactelor pe care ambasadorii României și Tunisiei la ONU le au, în calitatea lor de Co-Președinți ai IGN, în intervalele dintre sesiunile formale de negociere, pentru identificarea celor mai bune căi care să întrunească cel mai larg posibil consens politic din partea statelor membre ONU, menit să permită avansarea procesului de reformă a Consiliului de Securitate. Următoarea sesiune a IGN va avea loc la sediul ONU din New York, în perioada 3-4 aprilie 2017.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni