Go to ...
RSS Feed

10 decembrie 2024

Seara culturală a Francofoniei la New York


IJ

COMUNICAT DE PRESĂ

La 29 martie 2017, a avut loc, la sediul ONU, Seara culturală a Francofoniei, co-organizată de Reprezentanța Permanentă a Organizației Internaționale a Francofoniei pe lângă ONU, misiunile permanente ale României, Madagascar și Haiti, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) New York.

Evenimentul, cel mai important al Lunii Francofoniei, s-a bucurat de prezența Vice-Secretarului General al ONU, Amina Mohammed, a numeroși oficiali ai ONU, ambasadori acreditați pe lângă Națiunile Unite, consuli generali din țările francofone, diplomați, reprezentanți ai mediului academic și școlilor franceze locale, precum și ai Primăriei metropolei New York.

 

Pentru a celebra diversitatea Francofoniei și a reflecta vitalitatea spațiului francofon, programul Serii culturale a Francofoniei a cuprins, alături de intervențiile șefilor de misiune ai Madagascar, OIF, România și Haiti și a Vice-Secretarului General al ONU, un concert, o expoziție de fotografie dedicată „Coloanei infinitului” a lui Brâncuși, și nu în ultimul rând, o recepție care a pus în valoare diversitatea culinară a țărilor francofone.

 

Cu acest prilej Secretarului General Adjunct pentru operațiunile ONU de menținere a păcii, Hervé Ladsous, i-a fost decernat un premiu, din partea Grupului Ambasadorilor Francofoni la New York, pentru întreaga sa activitate la ONU, dar mai ales pentru promovarea activă a participării militarilor și polițiștilor din statele francofone contributoare cu trupe la efortul ONU de stabilizare a statelor afectate de conflicte, majoritatea din regiuni francofone.

 

Prin discursul comun, structurat în cinci părți, reprezentanții Madagascar, OIF, România, Haiti și ai Rețelei Tinerilor Profesioniști Francofoni au dorit să transmită că „Francofonia înseamnă cele 84 de

state și guverne de pe cele cinci continente care percep limba franceză nu doar ca un atu lingvistic, dar și ca instrument pentru crearea de solidarități noi pe plan economic, politic și cultural.” Însărcinatul cu afaceri a.i. al Misiunii Permanente a României la ONU, Elisabeta David, a evidențiat că „promovarea limbii franceze și a diversității culturale și lingvistice constituie sursa angajamentului țării noastre în cadrul Francofoniei”. Totodată, a vernisat expoziția de fotografii a artistului de origine română Roberto Dutesco, dedicată „Coloanei infinitului” a marelui sculptor Constantin Brâncuși. A explicat că cele șase fotografii, de dimensiuni mari, expuse la sediul ONU, fac parte dintr-o serie de 250 fotografii alb-negru. Acestea au rezultat din fotografierea, de către artistul Dutesco, a operei monumentale a lui Brâncuși, încontinuu timp de 24 ore, la 6 iulie 2005, din unghiuri diferite, pentru a-i pune în evidență geometria volumelor.

 

La rândul ei, Vice-Secretarul General al ONU, Amina Mohammed, a subliniat, în intervenția sa, importanța multilingvismului și a utilizării limbilor oficiale ale ONU de către funcționarii Organizației în ansamblul activității întreprinse, mai ales a celei din cadrul misiunilor din teren, în care au contact cu cetățenii statelor beneficiare ale asistenței din partea ONU.

 

Concertul care a urmat a avut-o ca primă protagonistă pe soprana și violoncelista română Ariana Arcu care, prin repertoriul ales, și-a adus un omagiu compozitorilor francezi, precum și sensibilităților francofone și francofile. Aceasta a fost urmată de pianista japoneză Yayoi Ikawa, care a interpretat două piese jazz, dedicate haitienilor și jurnaliștilor din zonele de conflict. Momentul muzical a fost încheiat de către solista haitiană Emeline Michel și trupa ei, care au încântat auditoriul cu o suită de melodii de inspirație tradițională haitiană.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni