Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

12 iulie 2024

Fimul “Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” acum și în engleză și spaniolă


FILM

“Despre Vlad Voievod Drăculea s-a scris și s-a vorbit mult. De cele mai multe ori s-a vorbit cu venin, conform intereselor unuia sau altuia dintre inamicii săi.

Considerat prima victimă a presei, Vlad  are neșansa de a  se război chiar cu cei care inventează, în secolul XV tiparul. Astfel fanteziile grotești despre voievod se răspândesc în mediul german și în restul Europei cu iuțeala fulgerului. Apoi, în secolul XIX, ecoul acelor povești de groază germane a răsunat și în vestul extreme al Europei prin pana irlandezului Bram Stocker.

Celebrului roman Dracula, scris în 1897, îi urmează zeci de filme produse în Holywood iar imaginea voevodului creștin Dracula părea acoperită pentru totdeauna de spectrul neguros al vampirului.

Fimul Istorii despre Vlad Voievod Drăculea, prezintă câteva din episoadele importante din viața voievodului Vlad Drăculea. De la copilăria petrecută la Târgoviște și în munții Tării Românești, alături de credinciosul cavaler Petre, până la anii de domnie de dinaintea marelui război cu Mahomed Cuceritorul, spectatorii pot cunoaște și înțelege mai bine resorturile care au făcut din Vlad unul dintre cei mai importanți apăratori ai Europei și o figură de temut, cunoscută peste veacuri.

Producătorii, Asociația Culturală Ler și Fundația Digntas au gândit acest film și ca o metodă de promovare a României turistice în exterior. În această idee, pe lângă povestea fascinantă a voievodului Drăculea, cadrele natural în care s-a filmat documentarul artistic – Sfinxul din Bucegi, Peștera Ialomicioara, Curtea Domnească din Târgoviște, Castelul Hunedoara etc.- au fost alese cu grijă și sunt printre cele mai spectaculoase din Țară și din Europa.” Vasile Lupașc

Filmul se încadrează într-un proiect mai larg al scriitorului Vasile Lupașc prin care se lucrează sistematic la reabilitarea imaginii marelui Voievod român. Proiectul mai curpinde trilogia Răstignit Între Cruci, o carte pentru copii, Vlad Voievod Drăculea, un teatru radiofonic produs de Radio România, o operă rock, precum și cărți audio realizate alături de nume uriașe ale culturii românești: Mircea Albulescu, Marcel Iureș și Gheorghe Zamfir.

Filmul, după un scenariu de Vasile Lupașc, în regia lui Andrei Chiriac, are în distribuție în cea mai mare parte actori tineri și deosebit de talentați: Aureliu Surulescu, Andreea Diac, Mircea Silaghi, Vasile Calofir, Iorestina Florea, Oltin Hurezeanu, Flaviu Crișan, Vasile Lupașc.

Filmul se bucură și de participarea extraordinară a actorilor Mircea Albulescu, Ion Haiduc și Yoshio IIzuka.

“Istorii despreVlad Voievod Drăculea” este disponibil în rețeaua VIMEO și are subtitrare în limbile engleză și spaniolă.

În luna aprilie a acestui an, filmul va fi urmat de partea documentară a proiectului, iar fiecare scenă va fi disecată și explicată de către istorici specialiști în perioada lui Vlad Drăculea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni