Expoziție de fotografii la Ambasada României în Regatul Hașemit al Iordaniei dedicată omagierii lui Constantin Brâncuși
18 februarie 2017
Duminică, 19 februarie 2017, Ambasada României în Regatul Hașemit al Iordaniei, cu sprijinul Direcției Relații Internaționale din cadrul ICR, prezintă o expoziție de fotografii dedicată Zilei Omagiale Constantin Brâncuși.
Tema evenimentului este ansamblul sculptural de la Targu Jiu, fotografiile și proiecția documentarului „Brâncuși – L’ensemble sculptural de Târgu Jiu en Roumanie” sunt prezentate cu sprijinul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”.
Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu este denumirea modernă a tripticului de monumente realizate de sculptorul Constantin Brâncuşi în anii 1937-1938.
Comanda lucrării a fost făcută de către Liga Naţională a Femeilor Gorjene, prin intermediul preşedintei acesteia, Arethia Tătărescu, în iarna anului 1934, în atelierul sculptorului din Paris și a fost conceput „în memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire”. Capodopera lui Brâncuşi constituie o ultimă realizare dintr-un şir de intenţii comemorative destinate eroilor gorjeni realizate în oraşul Târgu-Jiu.
Brâncuşi vine în România în iunie 1937 cu intenţia de a realiza o singură lucrare. După o serie de plimbări prin orașul de pe Jiu, a hotărât să realizeze un Portal de piatră şi o stradă dreaptă, care să străbată oraşul de la apus la răsărit şi care să-l lege de Coloană. Numele străzii este Calea Sufletelor Eroilor.
Cu sprijinul Ministerului Lucrărilor Publice, al Primăriei Târgu-Jiu, dar și al Atelierelor Centrale Petroșani, în anii 1937 sunt realizate, rând pe rând, aleile din Grădina Publică, Portalul din piatră, se toarnă și se asamblează modulele Coloanei, apoi în anul 1938 se comandă Masa și scaunele, atât cele cu față rotundă, cât și cele cu față pătrată, se cioplește Poarta după desenele lui Brâncuși și se metalizează Coloana. Inaugurarea Ansamblului are loc în data de 27 octombrie 1938, în prezența oficialităților, a membrelor Ligii Femeilor Gorjene, dar în absența lui Brâncuși , care nu mai putuse amâna plecarea sa la Paris.
În aprilie 2007 la Targu-Jiu a fost dezvelit înscrisul care atestă hotarârea Uniunii Europene de includere a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul cultural european, odată cu Palatul Cantacuzino și Ateneul Roman din Bucuresti și cetatea Histria din judetul Constanta. În anul 1991 ansamblul a fost propus pentru includerea în Lista tentativă a UNESCO, iar 1992a fost înscris în Lista monumentelor istorice din județul Gorj.