Obiceiul Lolelor din Agnita
23 ianuarie 2017
Obiceiul Lolelor din Agnita, este atestat în anul 1689, un obicei al sașilor agniteni, strâns legat de ritualul breslelor din Agnita. La fiecare început de an breslele meșteșugărești alegeau un nou staroste, care primea cu alai lada de breasla cu toate secretele ei. Lolele, personaje mascate(membri ai breslei) şi gălăgioase aveau rolul de a proteja lada si alaiul breslaşilor, dar şi de a alunga iarna grea şi spiritele rele.
În anul 1911 a fost organizată prima paradă comună a breslelor. După mai multe pauze si reînvieri a obiceiului, spiritul bun al lolelor rămâne încă viu in Agnita, obiceiul fiind practicat astăzi de comunitatea românească, la fel cum o făceau sașii. Interesant este faptul ca obiceiul lolelor este păstrat cu sfințenie si de sași in Germania, fiind probabil unicul obicei practicat in același mod in doua țări diferite de doua etnii diferite. In unii ani aniversari sașii împreuna cu romanii sărbătoresc laolalta obiceiul.
2017 este an aniversar, se împlinesc 10 ani de la prima parada a lolelor in Agnita, după revoluție. Astfel circa 220 de lole agnitene împreuna cu 50 de lole din Germania își vor prezenta obiceiul la Sibiu si Agnita in 28/29 Ianuarie 2017.