Premiile de Excelență pentru Românii din Comunitățile Istorice
18 ianuarie 2017
Vă invităm luni, 30 ianuarie 2017, de la ora 18.00, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti (sala Pictură, intrarea dinspre Hotel Intercontinental), la cea de-a doua ediție a Galei Premiilor de Excelență pentru Românii din Comunitățile Istorice. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (Ministerul Românilor de Pretutindeni).
Demersul vizează recunoaşterea personalităţilor şi proiectelor marcante din comunitățile românești de dincolo de graniţele ţării, din vecinătatea României și Balcani. În cadrul ceremoniei vor fi premiate personalităţi culturale, intelectuali de marcă, jurnaliști, tineri implicați în mod activ în mediul asociativ românesc din vecinătate, vârfuri ale comunităților românești din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania, lideri ai unor asociații românești care militează pentru respectarea drepturilor comunităților românești din afara hotarelor țării, contribuind astfel la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni.
Va fi premiată excelența în comunitățile românești şi contribuția unor personalități ale vieții socioculturale din cadrul acestor comunități la păstrarea identității naționale, prin promovarea limbii și culturii române în țările de reședință.
Distincțiile vor fi stabilite de o comisie prezidată de academicianul Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, și alcătuită din reputați specialisti pe problematica românilor de pretutindeni: academicianul Ioan Aurel-Pop, rector al Universităţii Babeş-Bolyai; profesorul universitar Manuela Nevaci, cercetător științific la Institutul de Fonetică și Dialectologie „Alexandru Rosetti” al Academiei Romane, jurnalistul Sorin Ghica și Radu Baltasiu, directorul Direcției Români din Afara Granițelor din cadrul ICR.
Gala va include momente artistice, susținute pro bono de artiști din România și vecinătate, colaboratori în proiecte anterioare ale ICR: Maria Gheorghiu, Veta Biriș. Vlad Miriță, Eliza Nirlu, Cătălin Josan, Cristofor Aldea Teodorovici, Ilie Caraș.
De asemenea, în foaierul TNB vor fi expuse o parte din fotografiile care fac obiectul expoziției„100 de Inovatori Români”, personalități care, de-a lungul timpului, s-au exprimat în afara granițelor țării lor de origine, România, reprezentând domenii variate ale științei și artei.
Intrarea este liberă in limita locurilor disponibile. Vă așteptăm!