Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

16 aprilie 2024

Un manuscris de la VATICAN, scris în secolul XV, în care se vorbește despre Vlad Țepeș, geți și Zalmoxis a fost adus în România


După demersuri care au durat aproape 3 ani, istoricul și scriitorului Vasile Lupașc a primit acceptul VATICANULUI pentru a intra în subsolurile cu arhivele antice și medievale. Acolo a putut să fotocopieze un document de peste 200 de pagini, în limba latină, scris de episcopul Nicollo de Modrussa, un trimis special al Papei, însărcinat cu anchetarea lui Vlad Țepeș, după arestarea acestuia de către Matei Corvin.

Trimisul Papei l-a întâlnit pe Vlad Țepeș, la Buda, unde a purtat lungi discuții cu el, apoi a călătorit în Valahia, pentru documentare și investigație. Ceea ce uimește din start la această lucrare scrisă în secolul XV este aceea că numele ei este… RĂZBOAIELE GOȚILOR și nu ale VALAHILOR, deși vorbește despre români. Apoi, numele lui Zalmoxis apare în primele pagini ale documentului. Peste toate, Vlad este descris și din punct de vedere fizic (se știe că imaginea cea mai cunoscută a lui Vlad Țepeș nu este înfățișarea sa reală).

Un alt lucru extraordinar este acela că documentul vorbește despre celebrul Atac de Noapte din tabăra turcească, precizându-se că Vlad s-a întors rănit la cap din acea luptă. Practic, documentul confirmă faptul că Vlad Țepeș participa direct la lupte, că nu se menaja stând undeva pe un deal și dând comenzi.

În acest moment documentul este în curs de traducere în limba română.

Interviul audio cu scriitorul și istoricul Vasile Lupașc poate fi viozionat la adresa: http://adevaruldespredaci.ro/in-culisele-vaticanului-despre-vlad-tepes-geti-si-zalmoxis-un-document-de-la-vatican-ar-putea-da-peste-cap-unele-aspecte-oficiale-din-istoria-noastra-medievala-video/

Daniel Roxin

vatican-horz

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni