Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

15 aprilie 2024

Mesajul Custodelui Coroanei române de Crăciun 2016


Români,

Am traversat împreună un an cu semnificații importante, cu emoții profunde, cu tristețe și cu bucurii.

Anul 2016 a stat sub semnul celor 150 de ani de istorie modernă a țării noastre. Carol I a devenit principe suveran în anul 1866 și a promulgat o nouă constituție, care a așezat statul român modern pe harta Europei.

Devotamentul față de Coroană și față de Țară a fost un numitor comun al înaintașilor mei. Loialitatea Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, ca și dăruirea exemplară a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria sunt un mare exemplu pentru România de astăzi.

Anul acesta este un an al durerii, în care ne-am despărțit de Regina Ana. Cei 68 de ani pe care Regina noastră i-a dăruit Regelui și țării ne-au făcut să credem că ea va fi mereu cu noi.Regina a plecat lăsând în urmă tristețe, dar și un exemplar legământ de devotament, modestie și hotărâre.

Tatăl meu a fost absent anul acesta, după o grea problemă de sănătate. Înconjurat cu iubire, Regele nostru a sărbătorit 95 de ani.

România își consolidează libertățile și folosește bine instrumentele dezvoltării. Societatea noastră dovedește conștiință și intransigență, dorește informație și dă dovadă de spirit civic. Autoritatea politică este chemată să dea examene de competență și de etică. Ne lipsește încă reflexul de a respecta legea, fără să ne oblige cineva, și nu ne exercităm încă, în plan public, cu răspundere și patriotism.

Evenimentele din Europa și din lume ne arată că democrația trăiește un moment de instabilitate și de slăbiciune. Prosperitatea nu asigură automat echilibrul și siguranța în țările noastre.Deviere de la principii și valori, momente de rătăcire pot interveni în orice societate, chiar și în cele mai avansate de pe glob.

România are de făcut față unor dificultăți care erau de neimaginat acum 20 de ani. Valorile pe care Regele Mihai le-a promovat întreaga sa viață sunt astăzi mai importante decât oricând: bunătatea, loialitatea, simțul datoriei, iubirea de țară, competența și măsura.

Ca în fiecare an, Fundația Principesa Margareta a României a făcut eforturi pentru ca bătrânii noștri să aibă o viață demnă, înconjurați de afecțiunea și respectul celorlalți.De asemenea, fundația ajută generația tânără de artiști talentați, care au aspirații înalte, pragmatism și energie, pentru a evolua profesional. Ei pot duce România departe, dar au nevoie de încurajarea societății.

La 140 de ani de la fondarea Crucii Roșii române, această mare organizație a reluat legătura sa istorică și tradițională cu Familia Regală.

Soldații români ne dau o lecție de curaj, patriotism și simț al datoriei.Felicit pe militarii noștri, oriunde se află ei!

Familia Regală a mers în acest an în multe comunități locale, mici și mari, din Cluj și Sibiu laIași și Bacău, de la Brașov și Alba laGalați și Tulcea, din Ialomița la Chișinău, Bălți, Cahul, Soroca și Comrat.Familia noastră a reprezentat România în vizite în Germania, Suedia, Marea Britanie, Albania, Elveția și Belgia.Am dezvoltat proiecte educaționale, culturale, sociale și sportive, am avut acțiuni diplomatice. Multe instituții și organizații s-au așezat sub egidă regală.

Palatul Elisabeta, Castelul Peleș și Săvârșinul găzduiesc evenimente și adună mii de oameni, încurajând competența, continuitatea și creativitatea.

Suntem în ajunul sărbătorii nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos. Exemplul său de iubire și sacrificiu este o sursă de inspirație, un far al vieții noastre.

În numele Regelui Mihai și al întregii Familii Regale, trimit românilor din țară, din Republica Moldova și din toate colțurile lumii, urări de sănătate și fericire!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

 

Margareta

24 decembrie 2016

principesa-mostenitoare-margareta-craciun-2016-savarsin-daniel-angelescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni