Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

8 septembrie 2024

Intervenția Reprezentantului Permanent al României la ONU în Consiliul de Securitate, pe tema ”Menținerea păcii și securității internaționale. Traficul de persoane în situații de conflict”


La 20 decembrie 2016, Președinția spaniolă a Consiliului de Securitate al ONU a organizat o dezbatere deschisă la nivel ministerial, având ca temă « Menținerea păcii și securității internaționale. Traficul de persoane în situații de conflict ». Reuniunea a fost prezidată de către Primul Ministru spaniol, domnul Mariano Rajoy.

Intervenind în dezbatere, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a arătat că : « Legătura dintre conflicte și traficul de persoane, în primul rând traficul de femei și copii, a fost clar documentată de raportorul special al Consiliului Drepturilor Omului. Crimele abominabile comise de organizația teroristă Daesh în teritoriile controlate de aceasta au cutremurat întreaga lume, iar atrocitățile împotriva femeilor și fetelor din comunitatea Yazidi au generat un val imens de simpatie pentru victime. Traficul de persoane joacă un rol semnificativ în generarea de venituri pentru organizațiile teroriste.»

 

Precizând că prevenția joacă un rol cheie în combaterea acestui flagel, nu doar în situații de pre-conflict, ci și în timpul desfășurării conflictelor, diplomatul român a subliniat rolul important ce revine personalului ce participă la misiuni de menținere a păcii sub drapel ONU : « Asigurarea unei pregătiri prealabile pentru recunoașterea caracteristicilor traficului de persoane trebuie să facă parte din instructajul obligatoriu pe care îl primesc toți cei care pleacă în astfel de misiuni, inclusiv reprezentanții societății civile și ai organizațiilor umanitare. În acest sens, personalul român care participă la misiuni și operațiuni ONU primește o pregătire specifică înainte de a fi desfășurat în teren,  pentru a ști cum să identifice și să protejeze victimele traficului de ființe umane. »

 

Remarcând relația complexă dintre traficul de persoane, crimă organizată, corupție, conflicte armate și terorism, ambasadorul Ion Jinga a apreciat că eforturile la nivel național trebuie însoțite de cooperare regională și internațională, fiind necesară realizarea unui schimb de informații în timp real între statele de proveniență, de tranzit și de destinație pentru traficul de persoane, astfel încât victimele să poată fi salvate, drepturile lor să fie protejate, iar autorii să poată fi pedepsiți : « Combaterea traficului de fiie umane este o bătălie în desfășurare, în care accentul trebuie pus pe protecția victimelor. Măsurile legislative și de altă natură pentru prevenirea și investigarea acestei infracțiuni deosebit de grave, pedepsirea făptuitorilor și oferirea de asistență reparatorie victimelor trebuie, de aceea, să continue cu fermitate.

În tot acest efort comun în care sunt implicate autoritățile naționale, ONU și alte organizații internaționale precum Interpol sau Organizația Internațională a Migrației, societatea civilă, sectorul privat și mass media trebuie să fie parteneri majori. »

 

Arătând că traficul de persoane reprezintă una dintre crimele cu cea mai ridicată rată de creștere și a doua sursă infracțională de venituri, după traficul de droguri, Reprezentantul Permanent al României a amintit că astăzi în lume sunt mai mulți sclavi decât în orice altă perioadă din istorie, estimările aratând că 27 milioane adulți și 13 milioane copii trăiesc în stare de sclavie. A dat ca exemplu de bune practici modul în care România abordează combaterea traficului de persoane : «În România, Agenția Națională pentru Combaterea Traficului de Persoane coordonează, evaluează și monitorizează gestionarea problematicii traficului de persoane. Importanța cooperării cu societatea civilă este reflectată în cele peste 60 de parteneriate ale Agenției. În același timp, în cadrul Poliției Române funcționează o unitate specială dedicată combaterii  traficului de persoane, care dispune de 15 echipe regionale cu ofițeri specializați, însumând circa 250 oameni. La nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, aproximativ 400 ofițeri sunt detașați în cadrul proiectelor FRONTEX European Border and Coast Guard Teams, având ca obiectiv combaterea imigrației ilegale la frontierele externe ale Uniunii Europene și a infracțiunilor conexe : trafic de persoane, trafic de droguri, identificarea victimelor în cadrul migranților, documente de călătorie false etc.

Toate acestea dovedesc că România rămâne profund angajată în efortul global de eradicare a traficului de persoane, indiferent de context. Cuvintele cheie sunt: prevenția, protecția victimelor, pedepsirea autorilor și parteneriatul. Vedem în această abordare sensul umanității noastre colective. »

comunicat-de-presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni