Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

Regizorul Andrei Dăscălescu se întoarce la IDFA! Planeta Petrila în competiția celui mai mare festival internațional de film documentar din lume


planeta-petrila

ICR Bruxelles sprijină participarea românească la Festivalul internațional al filmului documentar de la Amsterdam IDFA (16-27 noiembrie), cel mai mare festival de film documentar din lume.

Cel mai nou documentar semnat de regizorul Andrei Dăscălescu, Planeta Petrila se află în „Competiția oficială pentru primă apariție“ a festivalului, secțiune dedicată regizorilor aflați la primul sau la al doilea documentar. Pelicula va fi prezentată de regizor, de producătoarea filmului, Anamaria Erdmann Antoci și de actorii Ion Barbu și Cătălin Cenușă, care după proiecție vor dialoga cu publicul. Andrei Dăscălescu a mai fost prezent în cadrul prestigiosului festival în 2008, când a câștigat „First Appearance Award“ pentru pelicula Constantin și Elena.

ICR Bruxelles susține prezența la festival a regizorului Alexander Nanau și a producătoarei Bianca Oana cu noul documentar selectat la „forumul IDFA al pieței de co-producție și co-finanțare“. Realizatorul Alexandru Petru Bădeliță va prezenta documentarul I made you, I kill you în competiția „Documentare studențești“ și va dialoga cu publicul după proiecții.

„Petrila, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu nimic și nimeni de nicăieri…“ a fost scris pe un zid la intrarea în orașul minier Petrila, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil.

„M-am indrăgostit de Petrila și am început să filmez instinctiv încă de la prima vizită, în mai 2013”, declară regizorul Andrei Dăscălescu. „E un oraș al contrastelor: decrepit, cenușiu, fără viitor, dar cu tot mai multe spații ocupate de artă. M-am identificat cu ambele lupte ale personajelor principale. Am devenit și eu activist, am împrumutat din creativitatea artistului, am fost în subteran – dar și la bere – cu minerii. Am încercat să documentez cu haz, să obțin un film care să placă, să emoționeze dar și să ne inspire în a nu mai asista pasivi la nedreptăți, să ne instige la luptă pentru lucrurile în care credem“, mai adaugă Andrei Dăscălescu.

Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a cinematografiei românești în spațiul BeNeLux.

Perioada: 16-27 noiembrie 2016
Loc: cinematografele EYE, Pathé De Munt și Pathé Tuchinski din Amsterdam
Program proiecții Planeta Petrila: sâmbătă, 19 noiembrie la 15:30 (Tuchinski 3) și 20:45 (Munt 09); duminică, 20 noiembrie la 20:15 (Tuchinski 6), marți 22 noiembrie la 15:15 (EYE Cinema 1), joi, 24 noiembrie la 15:30 (Munt 13) și sâmbătă 26 noiembrie la 13:15 (Munt 12);
Program proiecții I Made You I Kill You: joi, 17 noiembrie la 18:15 (Munt 12), vineri, 18 noiembrie la 14:30 (Munt 10), sâmbătă 19 noiembrie la 13:00 (Tuchinski 4) vineri, 25 noiembrie la 12:00 (Tuchinski 6)
Bilete: se pot cumpăra on-line la EYE, Pathé De Munt și Pathé Tuchinski (link) și la bileteria cinematografelor;

-sfârşit-

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro
Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/
Facebook: ICR Bruxelles
Twitter: @ICRBruxelles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni