Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

22 mai 2024

Muzica lui George Enescu pe scena Filarmonicii Regale din Liège, într-un concert de excepție


 

concert-enesco-liege

Cu ocazia a 135 de ani de la nașterea lui George Enescu, Institutul cultural român Bruxelles organizează în colaborare cu Orchestra Filarmonicii regale din Liège un concert omagial dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori ai timpului său, pianist, violonist și dirijor. Personalitate puternică și nepereche în istoria muzicii universale, George Enescu este un reprezentant desăvârșit al trecerii de la epoca post romantică la cea modernă, care spunea despre el însuși « sunt, mai întâi de toate, compozitor ».


Evenimentul are loc marți, 22 noiembrie, ora 19.00, la sala Filarmonica a Orchestrei Filarmonicii regale din Liège, orașul natal al celebrului violonist și compozitor belgian, Eugène Ysaÿe, contemporan cu Enescu, cel căruia i-a dedicat Sonata pentru vioară solo nr.3 în Re minor, « Ballade ».
Anna Samuil – soprană, George Tudorache – vioară, Ralph Szigeti – alto și Claudia Bara – pian, vor aduce pe scena sălii Filarmonice rafinamentul compozițiilor enesciene, expresivitatea modulațiilor și savoarea sonorităților din folclorul tradițional românesc.
Reprezentanți valoroși ai aceleiași generații de muzicieni, legătura dintre cei patru artiști transcede granițele și spațiile geografice, și nu întâmplător, filonul românesc se regăsește în originile lor, asemenea Rapsodiilor enesciene.

Programul concertului :
ENESCU
Impressions d’enfance, 1. Ménétrier, pour violon seul
ENESCU
Sonate pour violon et piano n° 2 en fa mineur (extrait)
ENESCU
Konzertstück, pour alto et piano
ENESCU
Suite pour piano n° 2, Pavane
ENESCU
Trois mélodies pour soprano et piano op. 4
Sept chansons de Clément Marot, 2. Languir me fais, pour soprano et piano
GRIGORIU
Muzica, pour soprano et piano
R. STRAUSS
Morgen, pour soprano et piano

George Tudorache este primul violonist al Orchestrei Filarmonice Regale din Liège, „first leader” al prestigioasei London Symphony Orchestra. Născut în România, în 1987, a început să studieze vioara de la cinci ani, iar mai târziu a lucrat cu marele pedagog Ștefan Gheorghiu (el însuși elev al lui George Enescu și al lui David Oistrah), profesorul atâtor remarcabili violoniști români de clasă internațională. Laureat al multor concursuri în Franța, George Tudorache a fost remarcat și a avut șansa să cânte ca solist cu Orchestra Simfonică din Londra, Orchestre de Paris, Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii franceze, Orchestra Națională a Capitoliului din Toulouse ș.a.m.d. Parcursul său l-a condus ca prim violonist în Orchestra de Cameră a Noii Europe și în Orchestra Laureaților Conservatorului, înainte de a deveni concertmaistru la Liège.
Îl vom asculta în deschiderea concertului interpretând Impressions d’enfance, 1. Ménétrier, pentru vioară solo de George Enescu, compoziție despre care violonistul spune, „Suita Impressions d’enfance, din care piesa Ménétrier face parte, reconstituie imaginea satului tradițional românesc. Este o ocazie pentru mine de a retrăi, prin această muzică, o parte din copilăria mea în toată intimitatea ei”.

„Pianistă cu o interpretare suplă și rafinata” (Classica, Paris 2012), Claudia Bara desfășoară o prodigioasă carieră muzicală în Belgia, în paralel cu o activitate intensă de concerte pe scenele internaționale. Profesor invitat la Institutul de Muzică și Pedagogie din Namur, Claudia Bara a colaborat cu prestigioasa instituție muzicală academică Chapelle Musicale Reine Elisabeth. Albumul său „Enescu-Chamber Music”  înregistrat la Paris, în 2011, a fost primit cu entuziasm de critica internațională de specialitate din Europa, SUA și Japonia. Albumul a fost desemnat „Discul anului” de reputata revistă muzicală londoneză Gramophone în 2012 și a fost răsplătit cu celebrul premiu „5 Diapason” la Paris, în același an.

„Să descoperim împreună magia culorilor și a sunetelor tradiționale … o baladă muzicală plină de emoții, nostalgie, dragoste, amintiri …”, ne invită Claudia Bara, anunțând în programul concertului, Suita pentru pian nr. 2 op. 10, Pavane, scrisă de Enescu în 1903, în perioada șederii sale la Paris, lucrare cu care și-a impresionat mentorii, Claude Debussy, Vincent d’Indy, Gabriel Pierné și Alfred Cortot.

Ralph Szigeti, alto solo al Orchestrei Filarmonicii regale din Liège s-a născut într-o familie cu tradiție muzicala și a început să studieze vioara la vârsta de 6 ani cu tatăl său, Florin Szigeti, membru fondator al Cvartetului Enescu. Ralph Szigeti a cântat cu artiști de prestigiu, cum ar fi Wolfram Hristos, Sadao Harada, Nobuko Imai, Garth Knox, Vladimir Mendelssohn, Hagai Shaham, Seiji Ozawa, Jean Sulem, Richard Wolfe, Cvartetul Tokyo, soliști ai Filarmonicii din Viena. După studiile universitare în analiza, armonie și istoria muzicii, Ralph Szigeti a studiat dirijatul la École Normale cu Dominique Rouits, și a obținut diploma în 2014. El este în prezent violistul principal al Orchestrei din Douai și al Orchestrei din Auvergne și alto solo al OPRL.
În programul concertului din 22 noiembrie, Ralph Szigeti va interpreta Piesa de concert pentru violă și pian, compusă de Enescu în 1906.
„Este întotdeauna o plăcere să cânt și să contribui în a-l face cunoscut pe cel mai francez dintre compozitorii români și pe cel mai român dintre compozitorii francezi!”, mărturisește Ralph Szigeti, preluând ideea apartenenței lui George Enescu la universalitatea creației muzicale.

Apariția sopranei Anna Samuil pe scena Filarmonicii Regale din Liège marchează o premieră absolută.  Născută la Perm, în Rusia, Anna Samuil are origini românești, tatăl său fiind născut la Cernăuți. Prezentă în marile producții lirice ale Staatsoper Unter den Linden Berlin din 2004, soprana a studiat vioara și canto la Conservatorul P.I.Ceaikovski din Moscova, la clasa renumitei artiste lirice Irina Arhipova. Câștigătoare a reputatului concurs internațional de canto Ceaikovski din Moscova și a multor competiții în Italia, Estonia și Germania, Anna Samuil cunoaște o carieră meteorică care a condus-o pe cele mai mari scene internaționale: La Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, operele din Luxemburg, München, Dresda, Hamburg, Valencia, Lyon, Tel Aviv, Tokio, Pittsburgh, Baltimore. Soprana a cântat sub bagheta unor celebri dirijori cum ar fi Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Neville Marriner, Lorin Maazel, Antonio Pappano, Plácido Domingo, Kent Nagano, Manfred Honeck, Myung-Whun Chung, Ivor Bolton, Kirill Petrenko, Vladimir Jurowski, Gustavo Dudamel, Philippe Jordan.

„Aștept cu nerăbdare să particip la concertul dedicat lui George Enescu din mai multe motive – fascinată de muzica compozitorului român, bucuria de a-i face cunoscute creațiile, împreună cu muzicieni minunați, și pentru a nu uita niciodată moștenirea românească, din partea tatălui meu, ceea ce face acest concert cu totul special pentru mine.”,  declară Anna Samuil pentru ICR Bruxelles.

Evenimentul muzical face parte din seria concertelor omagiale pe care ICR Bruxelles le organizează pentru a marca Ziua Națională a României, în colaborare cu misiunile diplomatice de la Bruxelles, Luxemburg și Haga, pentru a aduce în atenția publicului european personalitatea polivalentă a lui George Enescu, devenit un simbol al artei vegheate de Euterpe, adulat ca violonist, dirijor și compozitor, inegalabil ca pianist.

Data: marți, 22 noiembrie, ora 19.00,
Loc: sala Filarmonica a Orchestrei Filarmonicii regale din Liège, Boulevard Piercot 25, 4000 Liège
Bilete: 10 € (tarif normal) / 5 € (sub 32 de ani); achiziție on-line: OPRL și la casierie.

-sfârşit-

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro
Site internet: www.icr.ro / Facebook: ICR Bruxelles / Twitter: @ICRBruxelles
Instagram: icrbruxelles / Youtube: ICRBruxelles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni