Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

Ein Hod – satul artiștilor din Israel


03Ein Hod, satul artiștilor, se află pe un deal la poalele Muntelui Carmel și SE de Haifa, cu vedere la Marea Mediterană. În 2014 avea o populație de 265 de locuitori. Este o veche cetate din secolul al 12-lea. După Războiul de Independență zona a fost abandonată fiind lăsată în ruină. În anul 1950, un grup de artiști condus de artistul Marcel Iancu a decis ca Ein Hod ar putea fi un loc bun pentru a lucra, unde să construiască studiouri și ateliere de lucru și să formeze un mediu creativ pentru educație artistică și artă.

În anul 1953 visul lor a devenit realitate. Astfel, treptat, Ein Hod a devenit satul artiștilor din Israel – unul din puținele din lume, unde artiștii crează în arte vizuale, teatru, muzică și literatură.
Marcel Iancu (ns. 24 mai 1895, București, România – d. 21 aprilie 1984, Tel Aviv, Israel) a fost unul dintre cei mai importanți intelectuali evrei români ai generației sale.
150 de artiști și familiile lor locuiesc în Ein Hod. Ei trăiesc, muncesc crează în localitate – în fiecare mediu cultural și domeniu de activitate. De-a lungul anilor, atmosfera specială în sat a influențat a doua și a treia generație în a alege să trăiască aici și să devină artiști în propriile lor drepturi.

02
Din primele zile până în prezent, bogăția și talentul diversificat al membrilor din sat – al artiștilor, au fost o sursă nelimitată de entuziasm și creativitate pentru comunitate, și multe dintre evenimente, precum și celebrarea sărbătorilor sunt inițiate și desfășurate de talente locale. De-a lungul anilor Ein Hod a devenit renumit pentru activități culturale și de inspirație și este vizitat de turiști și artiști care doresc deopotrivă să se bucure și să se inspire.
Printre membrii satului sunt 10 câștigători ai prestigiosului premiu național Israel, arhitecti, bijutieri si designeri ale caror proiecte sunt de renume mondial. Mulți dintre artiști Ein Hod au câștigat aprecierea mondială. Lucrările lor sunt incluse în importante colecții particulare și instituționale. Ele sunt prezente în muzee și mari galerii din Israel și străinătate, de a participa la importante expoziții de grup.
Satul are o gamă largă de resurse culturale. Galeria de Artă Ein Hod, Muzeul Iancu – Dada și Casa Artiștilor, și galeriile sunt completate de o varietate de expoziții și activități artistice pe tot cuprinsul satului. Casa Gertrude Krause sponsorizează concerte de două ori pe săptămână de muzică de cameră și prelegeri pentru cei interesați.
Ein Hod are 22 galerii, 14 ateliere de artă, 2 muzee și 14 camere de închiriat pentru turiști. Ateliere de lucru includ imprimare, sculptură, fotografie, screening-ul de mătase, muzică (voce), ceramică, mozaicuri, design, vitralii.
Muzeul Dada Iancu, construit în 1983, în onoarea fondatorului satului, include o expoziție permanentă a activității lui Iancu, spații de expoziție pentru tinerii artiști și artă contemporană, precum și un Dadalab, un laborator pentru experiența artei Dada pentru tineri.
Restaurante și cafenele, situate în centrul satului, servesc drept locuri pentru adunări sociale ale artiștilor și vizitatorilor. Galeria de Artă Ein Hod prezintă opere de artă ale tuturor artiștilor membri care trăiesc în sat, care au fost aprobate de către un juriu local.
Picturi și sculpturi, fotografii, ceramică, bijuterii din aur și argint, sticlă și obiecte de design din metal fac galeria una din cele mai mari colecții de artă sraeliană din țară.
Se pot găsi opere de primă generație (lucrări de valoare istorică) alături de tineri artiști contemporani, abia recent acceptați în sat. Ein Hod se caracterizează prin așezarea specială a satului, pe o coastă de deal, înconjurat de plantații de măslini, cu vedere la Marea Mediterană.
În ciuda lipsei fondurilor și a resurselor de dezvoltare, satul a reușit să păstreze natura sa originală, istorică și farmecul romantic și simplu al Israelului, din primii ani de independență. Foarte puține locuri din Israel au reușit să-și păstreze calitatea autentică a Mediteranei. Se poate observa, încă, vechile structuri si forme arhitecturale ale ocupanților anterioari – din cruciade creștine către Imperiul Otoman. Drumurile, un amestec de vechi și modern, toate se adaugă la o atmosferă foarte specială. Peisajul și vegetația fac ca acest loc să atât de unic și interesant – grădini naturale mediteraneene de măslini, migdale, rodii și roșcove, viță-de-vie și smochine. Ein Hod a rămas o rezervație naturală.
Păstrarea florei biblice a Israelului din vechime este un mediu perfect pentru muza creatoare.
http://ein-hod.info/#Top

Lucreția Berzintu
15 octombrie 2015
Ein Hod, Israel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni