Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

24 iulie 2024

Comemorarea a 350 de ani de la marele foc al Londrei din 1666


 

01

Pe data de 31 august a.c. în clădirea impozantă a Băncii Vechi a Angliei a avut loc o conferință de presă în legătură cu seria de programe artistice care se desfășoară la Londra în perioada 30 august – 4 septembrie a.c. pentru comemorarea Marelui Foc al Londrei.

04

Conferința de presă a fost deschisă de Tori Dance (de la FLINT), și au urmat discursuri și prezentări ale evenimentului comemorării a 350 de ani de la marele foc al Londrei. Helen Marriage, director al Artichoke a arătat cât de multe aspecte poate reuni comemorarea unui eveniment istoric, de la artistic până la caritabil și cum îi apropie pe oameni munca în echipă.

06

Marele Foc 350 este o comemorare oficială a aniversării a 350 de ani de la Marele Foc al Londrei, produs de Artichoke cu sponsorizare fondatoare din partea Corporației Londrei, Departamentul Culturii, Media și Sportului și susținere majoră din partea Consiliului Artelor din Anglia, precum și susținere din partea altor finanțatori și sponsori.

Artichoke este o companie creativă și trust caritabil din Regatul Unit al Marii Britanii, producătoare a festivalului contemporan al artelor și ideilor „London’s Burning”. Artichoke a fost fondată în 2005 de către Helen Marriage și Nicky Webb, având scopul să creeze proiecte de artă și să „transforme viețile oamenilor și să schimbe lumea prin artă extraordinară”.

07 10

De la Banca Veche a Angliei, jurnaliștii au făcut un drum scurt până la clădirea baroului Inner Temple unde au putut admira o expoziție inedită, efortul artistic aparținând lui Stan’s Cafe (Birmingham), un grup de artiști în general oameni de teatru.                                                              Expoziția se numește De la toți oamenii din toată lumea, Stan’s Cafe, și prezintă evenimente istorice din trecut și contemporane prin numărul de boabe de orez așezate pe coli de hârtie albă, alături de care se află și etichetele cu evenimentele oferind astfel o impresie imediată vizitatorilor asupra gravității lor. Fiecare bob de orez reprezintă o viață omenească.08

Dacă pentru numărul oficial de victime din Marele Foc al Londrei (1666) sunt 6 boabe, pentru populația Londrei Mari se poate vedea o grămadă semnificativă.09

De aranjamentul din Inner Temple s-a ocupat cu dăruire și entuziasm Jenny Smith.

Celor interesați de istoria clădirii Inner Temple le-a stat la dispoziție cu multă amabilitate Henrietta Amodio.

Ultima deplasare de aici a jurnaliștilor a fost către Exchange Square, Broadgate, unde în lumina reflectoarelor au avut parte de HOLOSCENE, un spectacol subacvatic fantastic performat în premieră în Regatul Unit de către Early Morning Opera (L.A., S.U.A.). Într-un bazin transparent de apă artiști dansează, sau efectuează activități zilnice continuând netulburați în timp ce nivelul apei crește sau descrește, pe fundalul unei muzici superbe.

12

Acestea sunt doar câteva din evenimentele spectaculoase ale manifestării de comemorare „London’s Burning” produse de Artichoke.

Helen Marriage, Director al Artichoke : “LONDON’S BURNING aduce o perspectivă contemporană unică asupra Marelui Foc, explorând provocările și problemele cu care se confruntă orașele importante ale lumii astăzi, abordarea pe care o avem față de catastrofă și criză și capacitatea noastră de a ne adapta, acomoda și reconstrui. Este un răspuns artistic care adresează impactul Marelui Foc al Londrei asupra Orașului, locuitorilor săi și clădirilor sale, și cum a ieșit din cenușă și a evoluat în orașul prosper global care este astăzi.”

Pe data de 4 septembrie a.c. o sculptură extraordinară în lemn lungă de 120 de metri, reprezentând  Londra secolului al XVII-lea va fi lansată pe Tamisa și incendiată într-o dramatică reconstituire al Marelui Foc al Londrei din luna septembrie a anului 1666.

Lucrarea este rezultatul colaborării între artistul american David Best și Artichoke. Acest eveniment va fi transmis live în mediul virtual la ora 22.30 ora României.

 

Corespondent: Tatomir Ion-Marius

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni