Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

4 octombrie 2024

AMURAL(ii) – festivalul dedicat văzului și artelor viitorului


În weekendul 1-4 septembrie, va avea loc în Brașov cea de-a doua ediție a festivalului Amural – cel mai complex festival din România dedicat artelor vizuale contemporane. Peste 80 de artiști români și internaționali fac programul celor patru zile de cultură și entertainment în care publicul va putea interacționa cu cele mai noi domenii ale artelor vizuale, dar și cu muzica și poezia, într-un spațiu unic din centrul Brașovului ce adună fortificații medievale și pădure – După Ziduri.

 

O formă de exprimare artistică a viitorului, accesibilă și publicului român

amural

Noutatea pe care o duce Amural publicului din România este concentrarea în jurul video-mappingului – un gen de conținut care aparține viitorului, fiind deja exploatat în forță ca formă de exprimare artistică și de advertising în cele mai dezvoltate țări. Una dintre primele proiecții video pe obiecte 3D a fost făcută tocmai în 1969, de către Disneyland, în timp ce la noi au devenit mai populare în ultimii câțiva ani. Printre inițiatorii AMURAL sunt artiști video ce s-au angrenat în organizarea festivalului pentru că au realizat puterea pe care o are acest nou mediu de exprimare artistică

 

„În 2010 am început să fac video-proiecții pe clădiri și obiecte și am avut șansa să cresc ca VJ artist odată cu scena de muzică electronică și cu festivalurile din țară și din jurul României. Din 2015 am trecut de la Aural Eye – numele meu de scenă, la Aural Eye Visions Studio, un studio de video-mapping, interacțiune, instalații de artă, VR și tot ce ne accesează mintea pe cale vizuală. Dar am simțit nevoia să creștem și publicul, să oferim ceva înapoi oamenilor care nu intră în cluburi, în galerii de artă sau la evenimente. Și aici intervine AMURAL”, spune Alina Anca, co-fondator Aural Eye și Amural.

Spațiu de joacă pentru peste 80 de artiști (20 locații)

De la Turnul Alb la Turnul Negru, fortificațiile cetății vor fi ocupate cu fotografie, ilustrație, design și, în premieră, pictură. În curtea colegiului Aprily Lajos va fi organizat un cinematograf mai mare ca cel de anul trecut, iar instalații de lumină vor împânzi pădurea. În plus, vor fi și două scene, unde ziua se desfășoară concerte cu muzica live, iar noaptea, petreceri cu muzică electronică.

 

Printre surprizele acestui an se numără Microfeel – un VDJ din Spania (VDJ este un termen pentru DJii care sunt și VJ în același timp). Erdal Inci şi Cagri Taskin vin din Turcia pentru a ține un curs de fotogrametrie, iar Erdal aduce cu el GIF-urile sale virale. Expoziția curatoriată de Myles Little “1% Privilege in a Time of Global Inequality” poposește pentru prima dată în România la AMURAL. Iar faimosul cerber realizat anul trecut de Pisica Pătrată, Irlo și Robert Obert pe peretele Cinematografului Popular va fi înlocuit de unul dintre personajele italianului Mr. Thoms.

 

 

Video-mapping: Adistu, Aural Eye, Bobo, Bogdan Runceanu, Cote, Dan Basu, Manu, Mihai Matei Visuals, Parallax Visuals, Paul Cheptea, Red Land, rhmio, Same URL, Vloop.

Pictură murală: Mr. Thoms (Italia), Obie Platon și The Orion vor realiza live pe durata festivalului graffiti-uri în trei locații diferite.

Ilustrație: Alexandru Ciubotariu, Alina Marinescu, Cristian Prandea, Livia Fălcaru, Mircea Pop, Paul Varlan, Petre Cremso, Raluca Băraru, Tiberius Ciucinciu, Tuan Nini

Fotografie: 1% Privilege in a Time of Great Inequality de Myles Little (USA) și Copii Refugiați de Andrei Pungovschi

Visual poetry: Mitoş Micleuşanu, Tara Skurtu, Robert G. Elekes, Charlie Fălămaş, Ștefan Baghiu, Alex Văsieș, Krista Szöcs, T.S. Kashis, Adrian Diniș, Tiberiu Neacșu, Ioan Şerbu

Pictură: Victor Fota și Obie Platon

GIF: Erdal Inci (Turcia), Livia Fălcaru

Instalații: 360View, Albert Kaan, Aural Eye, KITRA, SK Visuals

Design grafic: Radu Manelici

Muzică: Akos, Aleksa Alaska, ArgenTango, Borusiade, Charlie the Rabbit King, Chlorys, Danaga, Dragoş Rusu, Giuser, Grand, Hands and bits (Austria), JB, K.A.S.I.M., Khidja, Makunouchi Bento, Marius Georgescu, Microfeel (Spania), Moduler, Musai Soundworks, Nemo, Olivian, Nour, Raze de Soare, Relish, Rodion G.A., RoundSound, Scoromide, Soundopamine, Temple Invisible, The Holy Fix, Thy Veils, Urma, URS, ViviSt.

Victor Fota, pictor: „După experiența de anul trecut de la Amural, mă bucur că voi participa din nou ca expozant în cadrul festivalului, de data aceasta cu lucrări în ulei ce au ca și concept tehnologia și relația ei cu omul. Expoziția se numește Symbiosis și va fi realizată împreună cu Obie Platon. Am considerat că acest concept se leagă foarte bine cu cel al festivalului care aduce pe pereții cetății, un loc neconvențional, arta vizuală tehnologizată prin proiecții video și mapping care vin împreună cu muzica electronică, oferind o perspectivă complexă asupra artei vizuale din Romania.”

Un festival cu trei premii încă de la prima ediție

Amural a demonstrat încă de la prima ediție că nu este doar un alt festival, fiind distins cu trei trofee la Premiile Anului în Cultură la Brașov: Festivalul Anului, Debut și Expoziția Anului.

Pentru cei 14 000 mii de vizitatori din 2015, mesajul principal recepționat a fost faptul că festivalul este orientat în primul rând către oameni, creat ca o experiență care să îi bucure și inspire:

„Cel mai bun lucru care s-a întâmplat Brașovului de la introducerea apei calde în Craiter.” Maxi, participant

„A fost un factor important în decizia de a mă muta aici şi mi-a arătat că în Braşov se poate construi şi inova. E un playground pe care o să-l tratez cu respect şi deschidere.

Oraşul Braşov este genul de oraş care îţi oferă atât de multe invitaţii la creaţie încât te întrebi ce poţi face tu pentru el. AMURAL este exemplul perfect. Moduler – artist prezent la ambele ediții ale festivalului

Pentru mai multe detalii, urmăriți site-ul amural.ro și pagina de Facebook a evenimentului facebook.com/amuralfestival. Biletele pentru concerte și petreceri pot fi achiziționate ca abonamente de pe https://www.kompostor.ro/6359 sau de la partenerii locali ai festivalului.

 

 

 

Echipa AMURAL mulțumește tuturor susținătorilor pentru încrederea de a se fi alăturat

acestei inițiative private, demonstrând că lucrurile făcute pentru valorizarea unei comunități ne unesc.

 

Alături de EDU, partenerul tehnic, au aderat la demersul nostru parteneri foarte importanți ce ne-au devenit prieteni – MemoPlus care a înțeles rolul social pe care îl are festivalul, Epson care vin să întărească flota de proiectoare și printul de calitate, Aqua Carpatica și Heineken fără de care n-am putea să dansăm toată noaptea, Efect Advertising care ne pun festivalul pe hârtie și Temad sursa noatră de vopsele și culori.

 

Mulțumiri partenerului nostru instituțional Primăria Municipiului Brașov pentru susținerea evenimentelor culturale și pentru infrastructura oferită. Ni s-au alăturat și Agenția Metropolitană Brașov, Ordinul Arhitecților, Universitatea Transilvania, Muzeul de Istorie, Biblioteca Județeană, Muzeul Casa Mureșenilor, RATBv, Colegiul Național Aprily Lajos.

 

Mulțumiri sponsorilor: Bistro de l’Arte, Quib, Hotel Ambient, Simone, Restaurant Taj Mahal, Bixel.

 

Mulțumiri partenerilor media: Zile și Nopți, DOR, Vice, ProFM, Radio Brașov, 24FUN, Sub25,

Scena9, The Institute, Igloo, Subcapitol, IQads, Think Outside the Box, România Pozitivă, ziare.ro, Agerpres.

 

AMURAL – Festival vizual După Ziduri este o inițiativă privată a unui grup de tineri creativi originari din Brașov. Miza lor este de a conecta orașul cu cele mai noi și mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un festival cultural de dimensiune europeană ce aduce împreună arta alături de cele mai noi forme de creație și tehnologie care să transforme orașul în centrul cultural regional și național pe care și-l doresc atât brașovenii, cât și vizitatorii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni