Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

20 aprilie 2024

Pelicam Talks sau cum devenim din spectatori cetățeni preocupați


București, 7 iunie – Proiecțiile Pelicam continuă și după genericele de final ale filmelor cu dezbateri relevante. Pelicam Talks înseamnă umbrela sub care am pregătit, anul acesta, cinci discuții care pleacă de la temele abordate în filmele din competiție.

pelicam

Temele de dezbatere din acest an sunt: industria modei, acapararea terenurilor agricole, energia nucleară, ecologia urbană și exploatarea cărbunelui. Toate sunt subiectele unor documentare din programul Pelicam 2016 și vor fi discutate împreună cu regizori/producători/protagoniști ai filmelor, dar și cu invitați români care vor contextualiza aceste probleme pe plan local.

Industria modei este și Focusul Pelicam 2016 pe care ni-l prilejuiesc patru documentare din selecția Pelicam: “The True Cost” (r. Andrew Morgan, 2015, SUA), “Jungle Sisters” (r. Chloe Ruthven, 2015, India/Marea Britanie), “Out of Fashion” (r. Jaak Kilmi, Lennart Labarenz, 2015, Estonia) și “Inside Fur” (r. Ola Waagen, 2014, Norvegia). Invitații dezbaterii sunt:

  • Lucy Siegle, producător “The True Cost”, jurnalist The Guardian
  • Reet Aus, designer vestimentar, protagonista “Out of Fashion”
  • Laura Ștefănuț, jurnalistă, autoarea investigației “Fabricat în Europa”
  • Ioana Ciolacu, designer vestimentar român

Acapararea terenurilor agricole este tema documentarului “Land Grabbing” (r. Kurt Langbein, 2015, Germania) care va fi proiectat în competiția oficială în premieră națională. Invitații la dezbatere sunt:

  • Kurt Langbein, regizorul filmului
  • Attila Szocs, campaigner pentru dreptul la pământ, Eco-Ruralis

Energia nucleară, pe trend sau pe ducă? Plecând de la filmul “Babushkas of Chernobyl” (r. Holly Morris, Anne Bogart, 2015, Ucraina/SUA), dezbatem viitorul energetic al Europei și al Românei împreună cu:

  • Holly Morris, regizoarea filmului
  • Lavinia Andrei, președinta Fundației Terra Mileniul III, activistă împotriva energiei nucleare

Ecologia urbană, o chestiune tot mai importantă dacă ne gândim că peste jumătate din populația lumii trăiește în orașe. “Urban Tides” (r. Simone Eleveld, 2015, Olanda) arată cum se clădește în armonie cu natura în mijlocul metropolelor. Filmul din competiția Fresh Perspectives va fi urmat de o dezbatere la care sunt invitați:

  • Simone Eleveld, regizoarea filmului
  • Cynthia Mooji, inițiatoarea proiectului De Ceuvel din Amsterdam
  • Ștefan Ghenciulescu, arhitect, redactor șef Zeppelin

Exploatarea  cărbunelui este încă o preocupare majoră la scară mondială în timp ce energia regenerabilă își croiește cu greu loc. Cum arată viața de zi cu zi a oamenilor din industrie? Plecând de la documentarul “Behemoth” (r. Zhao Liang, 2015, China), vom discuta despre viitorul cărbunelui cu:

  • Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace
  • Andreea Pocotilă, jurnalistă

Dezbaterile din cadrul Pelicam Talks vor fi moderate de Andra Matzal, jurnalistă. În prezent editor la revista culturală Scena9, Andra are o experiență de peste 10 ani în presa culturală și socială și revine pentru al doilea an la Pelicam în calitate de moderator.

Cel mai recent film cu și despre Noam Chomsky, în afara competiției

Și în 2016 am pregătit o serie de documentare speciale proiectate în afara competiției.

Requiem for the American Dream” (r. Peter D Hutchinson, Kelly Nyks, Jared P. Scott, 2015, SUA) este discuția definitivă cu Noam Chomsky, unul dintre cei mai importanți intelectuali în viață. Prin interviuri filmate pe parcursul a patru ani, Chomsky discută principiile care ne-au adus la starea de inegalitate fără precedent în istorie – urmărind jumătate de secol de politici menite să-i favorizeze pe cei bogați în detrimentul majorității – în timp ce privește înapoi către propria-i viață de activism și participare politică.

Planetary” (r. Guy Reid, Steve Watts Kennedy, 2015, UK/Canada/India) este un apel provocator și surprinzător de trezire, o călătorie cinematografică ce explorează originile noastre cosmice și viitorul nostru ca specie. Planetar este o reamintire poetică și umilă că este timpul să ne schimbăm. După film, rămânem în Piața Mircea cel Bătrân unde vor avea loc observații astrale cu ajutorul celor de la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București.

The Yes Men Are Revolting” (r. Jacques Servin, Igor Vamos, Laura Nix, 2015, SUA) este filmul care va închide cea de-a cincea ediție a Pelicam. Timp de două decenii, Yes Men au creat hoax-uri spectaculoase pentru a expune abuzurile corporatiste. Activitatea lor se lovește de “middle age”, iar ei se străduiesc să rămână inspirați în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pelicam se încheie duminică, 19 iunie, cu tradiționalul concert din Piața Mircea cel Bătrân din Tulcea. Concertul Pelicam 2016 va fi susținut de Kermesz á l’Est, o trupă belgiană care vine cu un show exploziv la Tulcea. Cei opt muzicieni combină emoția cu temperamentul balcanic într-un repertoriu de rock și metal. Trupa are o experiență de peste 10 ani și peste 700 de concerte în Europa. Duminică seara, în Piața Civică din Tulcea, ne vedem la concert!

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Tulcea, Ambasadei Elveției în România și Institutului Goethe București.

Pentru informații suplimentare contactați:

Roxana Bucată, PR manager
0722 566 276 / roxana.bucata@gmail.com / pelicam.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni