Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

23 aprilie 2024

Dialog între culoare şi cuvânt ,,UT PICTURA, UT POESIS”


Este foarte emoţionant să păşeşti  într-un spaţiu cu o anume încărcătură spirituală, iar eu am făcut acest lucru,  ieri 14 iunie 2016, când am trecut pragul  Muzeului ,,Şcoala Română 1879” Cîmpia Turzii,  cu dorinţa de a prezenta proiectul ,,UT PICTURA, UT POESIS”.

Acest muzeu este locul în care este revitalizată memoria colectivă locală, locul unde generaţiile de azi pot redescoperi primii paşi făcuţi de către generaţiile anterioare spre dobândirea cunoaşterii şi menţinerea unei identităţi. Aici sunt adăpostite numeroase mărturii ce merg pe firul istoriei până la primele începuturi în domeniul învăţământului.

discurs horia

Proiectul cultural a fost iniţiat în luna ianuarie şi are o desfăşurare pe parcursul întregului an. El cuprinde prezentarea unei expoziţii de pictură a cărui autoare sunt şi lansarea unei cărţi, volumul de poezie ,,Puncte cardinale” a scriitorului Horia Muntenus. Ideea ne-a venit atunci când am vorbit despre anumite interferenţe culturale, despre vibraţia cuvântului scris şi despre emoţia degajată de pata de culoare.

Expoziţia poartă numele ,,Sub Semnul lui 7”, cifra şapte fiind aleasă de mine pentru încărcătura ei simbolică. În tablourile mele am materializat orelele de studii, de lecturi profunde, de iubire faţă de universul culorilor. Am făcut referire în aceste cadre compoziţionale la cele şapte planete vizibile, la cele şapte zile ale creaţiei divine, la Arborele lui Ielisei şi la multe alte elemente orchestrate cu ajutorul petelor vibrante de culoare, transpuse ca într-un dialog înte vertical şi orizontal, între sus şi jos, între spaţiul sacru şi cel profan. Am căutat redarea unui echilibru vizual fiecărui tablou în parte.

În ceea ce priveşte volumul de poezii ,,Puncte Cardinale” editat de editura arădeană Azbest Pubishing este extrem de interesant, prin modul de concepere grafică a copertei, dar mai ales prin mesajul fiecărei poezii în parte. Aşa cum afirma scriitorul Horia Muntenus la recenta lansare de la Cluj ,,fac parte dintr-o generaţie care nu a fost confuză, care a ştiut să privescă cerul şi să vadă steaua polară.” Lecturarea în tihnă te ajută să descoperi un mod de concepţie, un alt tip de exprimare, o altă viziune. Domnul Horia Muntenus este un om al timpului său. Tot domnia sa spunea la acelaşi eveniment menţionat ,,aduc un elogiu tuturor celor care mai ştiu unde este nordul, tuturor celor care mai caută o busolă, tuturor celor care nu şi-au pierdut speranţa întoarcerii acasă, speranţa întoarcerii la firesc.” ,,Căci în inima mea sălăsluieşte conştiinţa că punctele cardinale nu se pot pierde niciodată. Generaţiile de astăzi şi cele ce vor veni, au datoria să le caute până ce le vor găsi.”

Mulţumesc organizatorilor pentru sprijinul acordat proiectului cultural ,,UT PICTURA, UT POESIS” şi  mulţumesc în mod deosebit publicului prezent la manifestare, oameni calzi, primitori şi dornici de a descoperi două moduri de formulare a unor idei şi sentimente, transpuse cu grijă pe pânză sau pe coala de hârtie.

Cristina Oprea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni