Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

26 aprilie 2024

Cele cinci documentare noi și provocatoare din competiția oficială Pelicam 2016 vor fi jurizate de Vlad Alexandrescu și Levente Molnár


București, 30 mai – Pelicam  vine și în acest an cu cele mai actuale documentare despre mediu și oameni în premieră națională. Fie că vorbesc despre cărbune, land grabbing, viață sălbatică sau industria modei, filmele din competiția oficială Pelicam 2016 provoacă la o privire critică asupra realităților de lângă noi sau îndepărtate. Selecția oficială va fi jurizată, printre alții, de Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, care ni se alătură la Tulcea pentru cea de-a cincea ediție de festival.

pelicam

Behemoth” (r. Zhao Liang, 2015, China) combină documentarul cu filmul de artă pentru a arăta costurile umane și de mediu ale mineritului și consumului în China, cel mai mare consumator de cărbune din lume și cel mai mare poluator de pe glob. Filmul are loc în regiunea Wuhai din Mongolia, unde oile pasc pe pajiștile verzi, iar la câțiva metri muncitorii negri de praf scot cărbunele cu lopata zi și noapte.  După premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Behemoth va fi proiectat, în premieră națională, la Tulcea în cadrul competiției oficiale Pelicam 2016.

Land Grabbing” (r. Kurt Langbein, 2015, Germania) ne arată amploarea unui fenomen care amenință supraviețuirea micilor fermieri în favoarea marilor corporații care își asigură accesul la cele mai importante resurse ale lumii. O problemă care a devastat Africa și Asia, dar care a ajuns pretutindeni, inclusiv în România. O suprafață cât jumătate de Europă a fost deja acaparată de mari fermieri. Filmul va fi proiectat în premieră națională în competiția oficială Pelicam 2016.

Poached” (r. Timothy Wheeler, 2015, Marea Britanie) ne introduce în lumea bizară a colecționării ilegale de ouă de păsări rare. Colecționari condamnați pentru această obsesie își spun povestea pe film. Ei nu sunt motivați de bani, ci de pasiunea față de frumusețea ouălor și emoția vânătorii. Mii de ouă confiscate de poliție au fost găsite sub pat, sub podele și în camera secrete. Filmul va fi proiectat în premieră națională în competiția oficială Pelicam 2016.

Din competiția oficială mai fac parte două documentare din cadrul Focusului Pelicam 2016 pe tema industriei modei.  “The True Cost” (r. Andrew Morgan, 2015, SUA) spune povestea hainelor pe care le purtăm, a oamenilor care le produc și a impactului pe care acestea le au asupra mediului. Documentarul va fi proiectat în premieră națională la Pelicam, în prezența producătoarei și jurnalistei The Guardian Lucy Siegle.

Jungle Sisters” (r. Chloe Ruthven, 2015, India/Marea Britanie) spune povestea a două fete dintr-un sat din India care sunt recrutate de sora regizoarei Chloe Ruthven să muncească pentru o companie care plasează fete tinere în fabricile de textile din Mumbai care produc haine pentru mari branduri internaționale. Documentarul va fi proiectat la Pelicam, în premieră națională.

Proiecția filmului de artă, a filmului documentar sau a filmului cu tematică ecologică a devenit tot atât de amenințată în România precum unele specii de păsări sălbatice. În București o vedem mai puțin, fiindcă se organizează festivaluri de diverse tipuri și săptămâni ale filmului străin, dar în alte orașe din țară situația este dramatică. Majoritatea vechilor săli de cinema din țară sunt în ruină sau și-au schimbat destinația. A privi un film-dezbatere sau un film de artă a devenit un act privat și acest lucru este regretabil. Tulcea și zona Deltei Dunării sunt privite în general ca destinații turistice. Dar mi se pare important să conștientizăm potențialul lor cultural. În opinia mea, turismul are întotdeauna o componentă culturală, pentru că privirea omului asupra naturii nu poate face abstracție de cultură. De aceea am hotărât să dau importanța cuvenită Festivalului PELICAM, singurul festival internațional de film din România dedicat mediului înconjurător. El are drept obiectiv de a-i informa pe oameni și de a le propune căi de dezvoltare durabilă, prin proiecții în premieră românească de filme internaționale și prin alte activități culturale. El ne propune așadar să vedem laolaltă preocuparea pentru mediu și cultură, ca două componente firești ale omului de azi”, spune Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.

Juriul competiției oficiale Pelicam 2016 este format din:

Vlad Alexandrescu, ministru al Culturii între 2015 și 2016. De profesie filolog, Vlad Alexandrescu a fost ambasador al României în Luxemburg între 2006 și 2011. Ca ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu a susținut nominalizarea Roșiei Montane pe lista UNESCO și a lansat campania “Brâncuși e al meu”.

Margaret Parsons, directoarea departamentului de film din cadrul Galeriei Naționale de Artă din Washington DC. Margaret contribuie la conservarea și promovarea filmului independent.

Levente Molnár, actor, interpret al lui Abraham în filmul care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2016, Son of Saul.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român.

Pentru informații suplimentare contactați:

Roxana Bucată, PR manager
0722 566 276 / roxana.bucata@gmail.com / pelicam.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni