Go to ...
RSS Feed

9 decembrie 2024

CULTURA – COMUNICARE ÎNTRE INIMI


 31 MAI 2024. Ultima zi a primăverii și câte un nor răzleț rătăcește pe cerul albastru. Începutul verii debutează cu o sărbătoare a copiilor de pretutindeni, „Ziua Internațională a Copilului”.

 Liga Scriitorilor Români  – Filiala Iași – Nord Est, împreună cu partenerii tradiționali, a organizat o amplă manifestare cultural-artistică cu un bogat program: conferință, lansare de carte, recitări din creația proprie și a autorului, muzică și umor.

Evenimentul cultural a început prin conferința „Copilăria – un început de poveste”, susținută de scriitorul, ing. Solo Rotenstain și care ne-a spus: „ Dincolo de reperele importante pentru creionarea viitoarelor politici sociale şi educaţionale pentru copii, ziua de 1 IUNIE rămâne în fiecare an un reper al copilăriei, o sărbătoare care îşi păstrează farmecul, retrăită de toţi, indiferent de vârstă, ca simbol al purităţii şi fericirii, al inocenţei, dar şi al speranţei”.

Clipe de frumos! Am retrăit, fiecare dintre noi, miracolul și magia copilăriei. Amintirile se poartă în suflet toată viața. Cu toții am plecat spre „Copilărie” și am poposit „LA FÂNTÂNA AMINTIRILOR”, acolo unde am întâlnit pe poetul Anatolie Coșuleanu, în straie de sărbătoare, pentru a ne adăpa cu frumosul din versurile sale, a descoperi „Iașul marilor iubiri”, trăirile și visările autorului, „experiența căpătată în relația interumană, incluzând copilăria…”, așa cum a mărturisit.

A devenit un obicei, ca la fiecare întâlnire, să prezentăm Noutățile editoriale, pentru o mai bună cunoaștere a autorilor și volumele cu creații literare apărute în ultimul timp. Următoarele volume au fost prezentate de prof. Silvia Hodaș: 1. Volumul „Lacrima pământului”, al scriitoarei Mihaela Panciuc Bucătaru, membră a LSR FINE, cuprinde poezii de o sensibilitate aparte, tratând o tematică diversă: dorul de sat și dorințe, reflecții și meditații despre viață și lumea în schimbare, iubire. Impresionează o tulburătoare poezie, „Scrisoare către Eminescu!”, de 40 de strofe, în care autoarea îi povestește marelui poet despre „agramații” care „Nu se mai feresc, te folosesc ca momeală/ Să poată deschide uși zăvorâte”, despre vremurile de astăzi „cum plâng colinele verzi”. Îi spune cu sufletul întristat: „Daca-ai reveni te-ar umple plânsul/ De cât de puțini oameni au rămas!”. Cu o oarecare teamă, parcă, autoarea adaugă:

„Și dacă te-am supărat, mă iartă,

Că am vrut să mă destăinuiesc.”

Încrezătoare îi spune:

„Și dacă n-oi muri în zilele ce vin,

Domnule Eminescu, îți voi mai scrie o scrisoare

Doar așa din când în când să mi te-aduc

În minte, mai aproape ca pe-o Sfântă alinare!”

2. Cântec pentru Cabilia, volum de versuri tradus în trei limbi, autor Mariana Bendou, membră a LSR Iași, o poetă cu o sensibilitate aparte, ce transmite prin creația sa multă emoție. Poemele ne înfățișează un tărâm îndepărtat numit Cabilia, din nordul Algeriei, supranumit și „Țara Triburilor”. Poemele sunt însoțite și de fotografii personale, dar și note de subsol care duc la o mai bună cunoaștere a populației cabile, a limbii și culturii.

3. Un alt autor, care abia și-a lansat cărțile la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, din Parcul Copou, acolo unde stă mărturie peste veacuri „Teiul lui Eminescu”, este prof. dr. Mihai Maxim, scriitor, traducător, publicist, jurnalist; membru USR și UZPR. Cărțile lansate au fost: „Tablouri în miniatură” și „La porțile neuitării”. În primul volum, „Tablouri în miniatură”, au fost adunate selectiv articole din reviste literare și de cultură, apărute în 2004-2020. Cel de-al doilea volum, „La porțile neuitării”, cuprinde proze scurte, eseuri, articole despre prieteni, ființe apropiate, personalități din lumea artelor și a literelor. Romanul „Egoismul unui vis” are la bază documente despre oameni și locuri. Evenimentele se petrec pe la mijlocul anilor ’60 și începutul anilor ’70. Este vorba despre iubire, căsnicie, despărțire dintre un savant atomist și o celebră cântăreață de operă și întâlnirea foștilor soți, după treizeci și cinci ani de despărțire, ca pacienți la același sanatoriu.

Scriitorul Ilie Serediuc a prezentat cartea „Ecourile Lecturii”, autor Vasilica Grigoraș și cuprinde: Cronici de întâmpinare, despre scriitori și  Articole/Eseuri despre „Lectura – farul din marea cunoașterii”, „Drag de haiku și sakura”, „File de istorie documentată”. În cronica recentului volum, autoarea scrie cu multă măiestrie și două recenzii ale cărților de călătorii scrise de jurnalistul și scriitorul ieșean, ing. Ilie Serediuc. Scriitoarea, o prezență constantă în literatură și publicistică, semnează în zeci de reviste din țară și străinătate; o activitate literară și bogată pusă în slujba culturii românești.

A fost înmânată legitimația de membru LSR – Filiala Iași – Nord Est poetei Silvica Gruia.

Momentul mult așteptat a fost Lansare de carte, volumul de poezii „LA FÂNTÂNA AMINTIRILOR”, autor Anatolie Coșuleanu.

O prezentare deosebită a fost făcută de poeta Ecaterina Lungu. A scos în evidență frumusețea și sensibilitatea versurilor, dar și faptul că fiecare se poate regăsi, cu trăiri și visuri. Tematica adoptată e diversă: iubirea, natura, amintiri și nostalgii despre copilărie și tinerețe, atmosfera și istoria orașului Iași etc. Poezia „La fântâna amintirilor” este edificatoare, o incursiune poetică prin amintiri:

„Când sete am, spre cumpănă mă poartă,

Trăirea-n mintea mea revine ca o șoaptă,

Ce de visări și cât a fost de fascinant

Și le-am păstrat, ce mult le-am mai păstrat.” (Anatolie Coșuleanu)

A urmat un recital de versuri din creația autorului sau din cea proprie. Ne-au delectat cu frumoase versuri iubitorii de poezie, poeții și scriitorii: Mihaela Berari, Magda Casian, Doina Codreanu, Silvica Gruia, Angelica Manole,  Ecaterina Lungu, Elena Milea, Rodica Murgu, Eugen-Paul Popa și Mimi Rotariu. Poeziile au fost, în mare parte, adresate copiilor de pretutindeni.

În cuvântul său, autorul Anatolie Coșuleanu a mulțumit soției sale care l-a susținut necondiționat, tuturor celor prezenți și la fiecare în parte care și-a adus contribuția la organizarea acestei sărbători, apoi a încheiat: „Am ales să fac poezie sau poate poezia m-a ales pe mine”.                             

Momentul umoristic susținut de umoristul Ioan Hodaș a însuflețit atmosfera.

Frumoase melodii de muzică populară au fost interpretate de Grupul „Zorile” cu Rodica Murgu, Miorița Romila și Virginia Pește.

Au moderat cu pricepere, dedicare, pasiune, originalitate, scriitorii Ilie Serediuc și Mimi Rotariu.

Publicul a fost minunat, generos, receptiv la toate momentele, a fost cucerit de poezie, muzică, umor etc., adeseori în dialog cu cei care au evoluat la această manifestare cultural-artistică.

Felicitări autorului, publicului, tuturor celor care s-au implicat direct în organizarea și desfășurarea evenimentului.

Social media. Afișe: Silvia Hodaș și Mihaela Săvuc

Sonorizare: Mihai Damian

Scriitori și jurnaliști: Silvia Hodaș, Ilie Serediuc

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni