Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 iunie 2024

Războiul Hamas – Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024


Interviu al jurnalistei Lucreția Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)

Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea statului Israel și transformarea acestuia într-un stat islamic palestinian și Ideologia Hamas se bazează pe un amestec complex de aspecte politice și religioase. Este considerat terorist de mai multe țări și organizații, inclusiv Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană și Israel. Este cunoscut pentru utilizarea violenței extreme și a atacurilor asupra civililor în încercarea de a-i atinge scopul de a distruge Israelul. De-a lungul anilor, organizația teroristă Hamas a fost responsabilă pentru declanșarea a numeroase războaie împotriva Israelului, atentate sinucigașe cu bombă, atacuri cu rachete și alte acțiuni violente îndreptate împotriva Israelului. Cel mai înfiorător atac a fost cel din 7 octombrie 2023, care a fost un masacru de genocid al sătenilor pașnici israelieni care trăiau în sate și kibutzim*, lângă granița israeliană a Fâșiei Gaza. Teroriștii Hamas au măcelărit și sute de tineri care sărbătoreau posibilitatea Păcii cu vecinii lor palestinieni, în timpul Festivalului „Supernova”, în deșertul Negev. După atacul lor atroce asupra Festivalului, teroriștii Hamas au ucis și ars peste 1400 de săteni civili de toate vârstele, inclusiv bebeluși pe care i-au prăjit de vii în cuptoare! Au violat multe fete și femei, au torturat și au mutilat sute de oameni nevinovați, iubitori de pace și au răpit cu cruzime 248 de ostatici, inclusiv bebeluși, copii, femei și bătrâni, i-au ținut până astăzi în tuneluri adânci și întunecate din Fâșia Gaza.

I-am propus prof. Ada Aharoni, (dr.), autoare, poetă, lector, sociolog și cercetător pentru pace – născută în Egipt și locuitoare în Israel – s-o intervievez despre data de 7 octombrie 2023 și despre viziunea ei asupra modului de rezolvare a problemei. Conflictul israeliano – palestinian de după război. Ada, care este, de asemenea, fondator și președinte mondial al IFLAC WORLD: Forumul internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace – a răspuns cu amabilitate solicitării mele de a-mi acorda acest interviu. Iată-l:

Lucreția Berzintu (L.B.): La mai bine de două luni de la masacrul comis de teroriștii Hamas asupra civililor din Israel, încă nu se poate înțelege cum a fost posibil așa ceva. Serviciul Secret al Israelului a ignorat un raport și l-a numit „scenariu imaginar” cu trei săptămâni înainte de atac. Informația s-a dovedit a fi adevărată, inclusiv atacul asupra kibutzim-urilor. Cum comentați asta?

Ada Aharoni (A.A.): The Watcher Soldier – Fetele au văzut că au fost mișcări suspecte și Jeep-uri albe care se apropie de graniță și au anunțat comandanții, însă nu le-au crezut! Jurnaliştii au scris că nu i-au crezut pe Veghetori pentru că erau fete şi că dacă ar fi fost băieţi i-ar fi crezut! Cele mai multe dintre fete au fost ucise de teroriştii Hamas sau răpite ca ostatici în Gaza! Dacă Comandanții ar fi ascultat avertismentul fetelor soldat, ar fi salvat atât de multe vieți!

L.B.: S-a ajuns la o încetare temporară a focului și un schimb de femei și copii răpiți israelieni pentru prizonieri palestinieni. Ce ne puteți spune despre aceste acțiuni?

A.A.: Qatarul și Egiptul au aranjat cu Israelul o încetare a focului de cinci zile de ambele părți, în care 10 femei și copii israelieni vor fi schimbate zilnic cu 30 de femei palestiniene și tineri prizonieri palestinieni. Acest lucru a funcționat timp de patru zile, dar în a 5-a zi Hamas a anunțat că nu mai ține ostatici femei și copii și că sunt ținuți de organizația Hisballah din Gaza și au început să tragă din nou cu rachete în Israel! În Gaza sunt încă 148 de ostatici răpiți, inclusiv bebeluși, copii, femei și bătrâni.

L.B.: Conform informațiilor locale, cunoașteți starea de sănătate a ostaticilor sosiți în Israel?

A.A.: Ostaticii răpiți care s-au întors în Israel au fost cu toții duși la spitale, deoarece sănătatea lor s-a deteriorat grav și au slăbit mult. Majoritatea fetelor și femeilor au fost violate cu cruzime, multe au fost fără trup și mai multe i-au pierdut picioarele, au fost rănite grav și au trebuit operate. Au fost ținuți mai mult de 3 luni în temniță întunecată – tuneluri fără posibilitatea de a respira liber sau de a vedea lumina zilei și au fost hrăniți cu o singură masă pe zi, mai ales cu orez.

L.B.: Ce se află în spatele violențelor din Israel, începând din anul 1948? S-ar crede că este lipsa unui stat palestinian alături de cel israelian. Dar. odată ce Israelul nu este recunoscut de palestinieni, cum s-ar rezolva acest conflict?

A.A.: La 29 noiembrie 1947, marea majoritate a Națiunilor iunilor Unite a votat pentru înființarea unui stat evreiesc în Israel. ONU a declarat că va exista o împărțire a Palestinei în două state: un stat israelian și un stat palestinian. Israelul a acceptat, dar palestinienii au refuzat. De atunci, fiecare dintre războaiele palestino – israeliene a fost început de palestinieni, pentru a distruge Israelul. Cu toate acestea, Israelul nu are intenția de a fi distrus și are dreptul să se apere. Actualul război oribil a fost început de Hamas, care era sigur că de data aceasta, cu ajutorul primit de la Iran, vor reuși să distrugă Israelul. Distrugerea Israelului este într-adevăr scopul lor principal, așa cum se precizează în Carta Hamas, și nu bunăstarea poporului palestinian, așa cum publică în propaganda lor de știri false.

L.B.: Care este contribuția IFLAC la realizarea unui Acord de Pace?

A.A.: Contribuția IFLAC la atingerea unui acord de pace între israelieni și palestinieni este variată. Am cercetat problema unei posibile reconcilieri palestiniene și israeliene a tratatului de pace și am dezvoltat Planul MRNA: Recunoașterea reciprocă a aspirațiilor naționale de către israelieni și palestinieni – unul fară de celălalt. Dacă MRNA este acceptat de ambele părți, atunci toate celelalte întrebări precum siguranță, frontiere, imigranți palestinieni, apă etc., pot fi rezolvate. Am trimis planul nostru MRNA președintelui Joe Biden și președintelui Mahmoud Abbas, precum și marilor lideri israelieni. Ne bucurăm că propunerea președinteluilui Biden este similară cu planul nostru propus de MRNA. Se speră că politicienii de frunte de ambele părți vor accepta acest lucru. IFLAC continuă să dezvolte și să publice Planul de pace și reconciliere MRNA, prin toate rețelele de socializare. În Scrisoarea noastră deschisă IFLAC către președintele Mahmoud Abbas, i-am sugerat să se alăture Acordului de pace cu Abraham și să devină a șaptea țară arabă care a încheiat pacea cu Israelul. Șapte este un număr norocos în islam și ar aduce mult noroc, promovare și bunăstare poporului palestinian și ar fi o situație de câștig – câștig atât pentru Palestina, cât și pentru Israel.

L.B.: Odată cu acest război a fost o creștere a antisemitismului în lume. Cum poate fi explicat ți combătut acest fenomen?

A.A.: Hamas s-a prefăcut a fi luptători pentru libertate pentru cauza palestiniană, iar propaganda lor de știri false ca persoane defavorizate a fost extraordinară și s-a răspândit în întreaga lume, ceea ce a provocat, din păcate, creșterea antisemitismului în lume, deoarece oamenii se identifică de obicei cu cei defavorizați. Adevărul e că ei au comis un genocid împotriva israelienilor și că i-au folosit pe palestinieni ca scuturi umane, în timp ce ei înșiși s-au ascuns în tunelurile lor – ajunge acum încet în lume, în timp ce palestinienii care țin steaguri albe fug de Hamas și sunt ajutați de soldații israelieni să ajungă într-o zonă de sud sigură, unde sunt furnizate apă, hrană și medicamente.

L.B.: De fapt, acest război împotriva terorismului islamist este purtat de Israel pentru întreaga lume. Se pare că întregul Occident este în favoarea acestuia, nu?

A.A.: Da, chiar așa este. IFLAC i-a scris secretarului general al ONU, Antonio șGuterres, că, în loc să dea vina pe Israel pentru continuarea războiului împotriva Hamas, el ți ONU ar trebui să ajute Israelul să elimine teribilul terorist Hamas, la fel cum teroristele Daesh-Isis și Al Qaida au fost eliminate înainte. Lumea trebuie să mulțumească Israelului pentru că a scăpat-o de teribilul Hamas și și-a pus în pericol soldații în fiecare zi, făcând acest lucru. Mulți soldați israelieni și-au pierdut deja viața în lupta împotriva diabolicului Hamas.

L.B.: Noi, de departe, am fost îngroziți de atacurile teroriștilor Hamas asupra civililor din Israel, din 7 octombrie 2023, în Sâmbăta Neagră. Care a fost și este starea de spirit a populației israeliene văzută de la fața locului?

A.A.: Groaza atacului abominabil al Hamas asupra unor civili nevinovați care doresc pacea este simțită de mulți israelieni ca pe o nouă Shoa! (holocaust, nota mea). Ei, israelienii, erau atât de siguri că armata israeliană îi păzește în siguranță, iar dezamăgirea, atât a guvernului, cât și a armatei, este mare.

L.B.: Chiar dacă Israelul poartă un război pentru a apăra țara și populația israeliană, chiar și pentru independența țării, totuși există încă multe critici la adresa răspunsului Israelului în Fâșia Gaza. Credeți că Israelul ar putea avea o altă modalitate de a lupta împotriva terorismului Hamas?

A.A.: Potrivit șefilor armatei, intrarea armată în Gaza a IDF – Armata de Apărare a Israelului, pentru a distruge numeroasele tuneluri adânci și vaste pline de armament, suficient de largi pentru ca mașinile să circule prin ele – este singura modalitate de a depăși Hamas. Alte elemente din guvernul israelian spun că armata ar trebui să bombardeze Gaza cu avioane ți să nu pună în șpericol soldații. Părerea IFLAC este că teroristul Hamas, care este un cartof putred din sacul palestinian – trebuie să fie înlăturat, înainte să se răspândească și să pună în pericol alte țări și că, probabil, modul în care se desfășoară luptele acum este cel mai eficient mod. Cu toate acestea, există pericolul de a-i lovi din greșeală pe israelienii răpiți. Acest lucru s-a întâmplat într-adevăr ieri, când soldații israelieni au împușcat trei ostatici israelieni care scăpaseră din Hamas – din greșeală!

L.B.: Se știe că Hamas și-a exprimat întotdeauna clar obiectivele: promovarea Jihadului și exterminarea Israelului. După distrugerea Hamas, cum vedeți administrația politică a Fâșiei Gaza pentru o pace durabilă în regiune?

A.A.: După atacul înfiorător al Hamas din 7 octombrie 2023, Israelul și-a dat seama că, dacă vrea să trăiască în pace cu vecinii săi din Gaza, trebuie să-l distrugă pe liderul Hamas Sinwar (al cărui nume însuși indică că a păcătuit cu război – și a comis o crimă împotriva umanității) și întreaga bandă teroristă Hamas. După cum am menționat mai sus, sunt cu siguranță de acord cu planul președintelui Joe Biden de împuternicire și întărire a președintelui Mahmoud Abbbas, care recunoaște Israelul ca stat legitim, pentru a guverna întreaga Palestină, împreună cu ajutorul Unifil și a altor elemente internaționale. Acest lucru ar permite stabilirea unei Palestine pașnice, neînarmate, alături de Israel.

L.B.: Dacă ave i ceva de adăugat cu referire la situa ia acestui război i am omis să ț ț șvă întreb, pute i face acest lucru acum.ț

A.A.: Întrebările tale au fost excelente i investigative – nimic de adăugat!ș

L.B.: Vă rog, un mesaj de pace pentru fiecare, venit de la IFLAC!

A.A.: Iată-l:

1. DECLARA IA IFLAC WORLD I MESAJ PENTRU FIECAREȚ Ș :IFLAC WORLD este alături de Israel și, de asemenea, cu bietul popor palestinian care a ridicat steaguri albe și este împotriva Hamas pentru că i-a folosit ca scuturi corporale în timpul războiului și pentru că le-a distrus viețile de război după război! Facem apel la liderul terorist Hamas, Sinwar, să nu mai tragă cu rachete în Israel și să oprească imediat războiul împotriva Israelului! În loc să se ascundă în tunelurile sale adânci, el ar trebui să se livreze imediat și să fie adus în fața justiției pentru genocidul pe care l-a comis asupra cetățenilor israelieni pașnici nevinovați din 7 octombrie, 2023. Liderul terorist Sinwar ar trebui să fie judecat de Curtea Penală de la Haga, împreună cu toți urmașii săi care au comis atacul atroce împotriva Israelului. Acest lucru ar oferi palestinienilor posibilitatea mult-așteptată a unui Conducător Pașnic, iar israelienii și palestinienii să poată, în sfârșit, să trăiască pașnic unul lângă altul, ca buni vecini.

Prof. Ada Aharoni, Israel,

Președinte fondator IFLAC WORLD

Lucretia Berzintu, 10 ianuarie 2024, România

More Stories From News

About Berzintu Lucretia

Jurnalistă, membră în Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, Canada, membră în Uniunea Ziariștilor Profesioniști, România - pentru Diaspora, activistă pentru pace, autoare a trei cărți jurnalistice, cu interviuri: ”Cetățeni ai spiritului universal”, editura Anamarol, București, 2010, ”Interviuri pe trei continente”, Ed. Saga, Israel, 2017 și ,,O lume, o carte”, Ed. Saga, Israel, 2022