Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

24 iulie 2024

Deschiderea expoziției „Adunarea Națională de la Blaj. Un reper în istoria moților” la Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu” Lupșa


30.08.2023                                                                                           COMUNICAT DE PRESĂ

Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Primăria Lupșa, Consiliul Local Lupșa, Asociația „Cneazul Cândea” a Fiilor Satului Lupșa, Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” Lupșa, Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Lupșa, Asociația Lupșenii Centenari și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, anunță deschiderea expoziției „Adunarea Națională de la Blaj. Un reper în istoria moților”. Aceasta va fi organizată cu ocazia desfășurării primei ediții a evenimuntului cultural Noaptea Muzeelor la Sate, care va avea loc pe 2 septembrie 2023, cu scopul promovării și creșterii gradului de accesibilitate al muzeelor, caselor memoriale și spațiilor culturale aflate în mediul rural. Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu” Lupșa și Muzeul Mineritului Aurifer Roșia Montană sunt, până în acest moment, singurele instituții de cultură din județul Alba participante la Noaptea Muzeelor la Sate.

Prin intermediul proiectului expozițional se dorește marcarea a 175 de ani de la desfășurarea Revoluției Române de la 1848 și a luptei românilor transilvăneni pentru afirmare politică. Amploarea, durata și consecințele evenimentelor politico-militare din Transilvania au avut o serie de particularități generate de statutul românilor transilvăneni, acela de națiune tolerată, spre deosebire de acțiunile românilor din cele două principate, Țara Românească și Moldova, aflate sub suzeranitate otomană.

Expoziția reunește obiecte de patrimoniu de o importanță deosebită, ce fac parte din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României. Piesa centrală este reprezentată de unul dintre steagurile tricolore folosite în timpul Adunării Naționale de la Blaj, în primăvara anului 1848. Acesta prezintă pe banda galbenă, din centru, următorul textꓽ „5/13. Maiu. 1848”, ce face trimitere la data la care românii din Transilvania s-au adunat pe Câmpia Libertății.

Vor mai fi expuse obiecte personale care au aparținut juristului Alexandru Papiu-Ilarian și preotului greco-catolic Simion Balint.

Organizată între 3/15 – 5/17 mai 1848, Adunarea Națională de la Blaj a adunat laolaltă locuitori ai Țării Moților, inclusiv reprezentanți ai localității Lupșa, participanți activi la evenimentele politico-militare desfășurate în perioada 1848-1849. Un membru marcant al comunității a fost Avram Iancu.

Cu ocazia evenimentului vor fi susținute la sediul muzeului ghidaje și lecții interactive de istorie, astfelꓽ

Sâmbătă, 2 septembrie, cu ocazia Nopții Muzeelor la Sate, Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu” Lupșa va fi deschis publicului de la ora 10ꓽ00 până la miezul nopții. Începând cu ora 17ꓽ00 vor fi susținute lecții de istorie pentru elevii din localitate, cu subiectul „Adunarea Națională de la Blaj și personalitățile liderilor revoluționariꓽ Avram Iancu, Simion Balint și Alexandru Papiu–Ilarian”.

Duminică, 3 septembrie, începând cu ora 12ꓽ00, la Biserica Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” va fi organizat un Te Deum pentru pomenirea revoluționarilor, participanți la Revoluția din Transilvania de la 1848-1849. Ceremonia va fi urmată de o serie de discursuri ale organizatorilor și de un moment artistic susținut de Corul Bisericii Ortodoxe din Lupșa.

Expoziția ,,Adunarea Națională de la Blaj. Un reper în istoria moților’’ va putea fi vizitată la Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” Lupșa în perioada 1-3 septembrie 2023, de vineri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00 și cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate până la 0000.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni