Comemorarea Pogromului de la Iași, din 29 – 30 iunie 1941
3 iulie 2023
- A IX-a ediție, 24 – 30 iunie 2023 –
În perioada 24 – 30 iunie 2023 s-au comemorat 82 de ani de la cel mai mare masacru antisemit din România, cunoscut drept ”Pogromul de la Iași”, pogrom inițiat de generalul Ion Antonescu, fiind uciși atunci mii de evrei. Evreii care au supraviețuit masacrului de la Chestura de Poliție au fost duși la gară și urcați în vagoane de marfă, închise ermetic. Era ”trenul morții”. Înghesuiți, fără apă și aer, evreii erau purtați cu acel tren al groazei în zona Moldovei, ajungând ca aceste ființe umane, în lipsa apei, să-și bea propria-i urină iar alții au fost descărcați morți în unele opriri ale trenului.
An de an se organizează ”Marșul Vieții”, fiind a IX-a ediție anul acesta, eveniment inițiat de rabinul Josef A. Wasserman, rabinul comunității israelienilor originari din România. Au fost prezenți câteva sute de evrei și invitați, mulți dintre ei venind din Israel, supravețuitori, copii și nepoți ai lor cât și urmași ai celor care nu mai sunt în viață. De asemenea, au fost prezenți jurnaliști din mass-media Israel și România, oficialități din ambele țări ș.a.
Programul a fost organizat astfel:
Cazare 6 nopți la Iași (Hotel Internațional) cu mic dejun inclus;
ZIUA 1 (duminică): Tur ghidat în Iași (Platoul de aur – Piața Palatului Culturii, Catedrala Mitropolitană din Iași, Teatrul Național, Palatul Braunstein, Piața Unirii, Parcul Copou, Grădina Botanică, Biblioteca Centrală Universitară, Sinagoga Mare);
ZIUA 2 (luni): Excursie Botoșani – Dorohoi, sub îndrumarea rabinului Yosef Wasserman, vizită și rugăciuni la sinagogi, comemorare la cimitirul din Dorohoi. Seara, s-a participat la Vernisajul Expoziției de Pictură organizată de Bella Rosenbaum și Yaakov Herevon;
ZIUA 3 (marți): Excursie ,,România cea frumoasă” – Piatra Neamț, Cheile Bicazului, Lacu Roșu și îmrejurimi;
ZIUA 4 (miercuri): Vizită muzee Iași (Muzeul Municipal, Chestura, Muzeul Pogromului);
ZIUA 5 (joi): Marșul Vieții – Deplasare cu autobuze pe traseul Marșul Vieții, Ceremonie oficială de comemorare a Pogromului la Cimitirul Evreiesc din Iași, Depunere de coroane de flori; Discursuri oficiale;
Seară de rămas bun, discuții și concluzii la Primăria Iași.
Au avut loc convorbiri cu cei prezenți, povestiri ale supraviețuitorilor și urmașilor acestora din timpul Pogromului, venind cu detalii, cu amintirea numelor și a domiciliilor avute dar și amintirea celor care au salvat evrei de la moarte, așa cum a fost Viorica Agarici și alții.
Rabinul Josef A. Wasserman, prin cuvântul său, a pus accent pe educarea tinerelor generații despre trecut pentru a onora amintirea celor dragi care au murit în timpul Pogromului dar și ca o necesitate pentru a nu se repeta ororile din acea perioadă neagră a istoriei României. ”Acest Marș al Vieții este un exemplu nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume”, a subliniat rabinul av. Josef Wasserman.
La ”Marșul Vieții”, desfășurat pe traseul din Centrul de Cartier Păcurari – Cimitirul Evreiesc, au participat personalități și delegați din România și Israel.
A urmat un ceremonial militar și religios apoi aprinderea a șase lumânări în memoria celor șase milioane de victime ale Holocaustului.
Au fost depuse coroane de flori din partea: Președintelui României, E.S. Klaus Iohannis, Senatului României, Guvernului României reprezentat de Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni și Secretariatul de Stat pentru Culte, Ambasadei statului Israel în România, Ambasadei Republicii Moldova în România, Federației Comunităților Evreilor din România, Comunității Evreilor din Iași, Fundației pentru promovarea și dezvoltarea Iudaismului în România, Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, Reprezentanților armatei statului Israel, conduși de general Șlomo Cohen și general Almog Avraham, Administrației Publice Locale, Grupului tinerilor din Iași coordonați de doamna inspector Eliza Ilie și domnul Moshe Groper.
A urmat intonarea cântecului Ani Mamin
În partea a II-a a ceremoniei, pe o scenă, au avut loc alocuțiuni ale oficialităților prezente privind semnificația acestei ceremonii, astfel:
- Cătălina Galer, consilier de stat; Avraham Oren, consilier, a transmis mesajul președintelui statului Israel, E.S. Itzhak Herzog; Titus Corlățean, din partea Senatului României; E.S. Reuven Azar, ambasadorul statului Israel în România; Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte; Emanuel Nadler, reprezentatntul Federației Comunităților Evreiești din România; Reprezentatntul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei; Reprezentantul Episcopiei Romano – Catolice din Iași; Marian Daragiu, Secretar de Stat în Ministerul Educației; Constantin Lupu, consilier, reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni; Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași; Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași; Rabin Josef Wasserman, inițiatorul proiectului ,,Marșul Vieții”; General în rezervă, Șlomo Cohen, reprezentant al delegației de ofițeri din Israel; Doamna Benjamina Ides Vladcovschi, președintele Comunității Evreilor din Iași; Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, care a acordat, de asemenea, două distincții speciale din partea instituției pe care o conduce (Cetățean de Onoare din partea comunității ieșene, Excelenței Sale, domnului Reuver Azar, ambasadorul statului Israel în România, și domnului doctor Herman Berkovits, personalitate remarcabilă în domeniul științelor medicale).
După atâtea momente triste a urmat și o bucurie; în Sala V. Pogor din cadrul Primăriei Iași această ediție s-a încheiat cu înmânarea de către primarul Iașului, domnul Mihai Chirica, a titlului de Cetățean de Onoare din partea comunității ieșene, Excelenței Sale, domnului Reuver Azar, ambasadorul statului Israel în România, și domnului doctor Herman Berkovits, personalitate remarcabilă în domeniul științelor medicale.
Lucreția Berzintu,
AJRP