Africa, dialog între culturi, 22 – 24 mai 2023
22 mai 2023
COMUNICAT
Ziua Africii la UNESCO este un eveniment anual organizat în data de 25 mai pentru a aniversa înființarea Organizației Unității Africane, astăzi Uniunea Africană, la aceeași dată, în 1963. Evenimentul celebrează diversitatea culturilor, moștenirea și importanța continentului african, având drept principal scop să stimuleze dialogul, să promoveze înțelegerea interculturală și să exploreze modalități de colaborare între țările africane și comunitatea internațională.
Începând cu 2011 UNESCO sărbătorește și o „Săptămână Africană”. Prima ediție a avut loc între 23 și 25 mai 2011, la sediul UNESCO din Paris, iar de atunci Săptămâna Africană a devenit un eveniment anual dedicat promovării culturii, moștenirii și dezvoltării acestui continent, aflat în centrul orientărilor strategice ale Organizației.Tematica ediției din acest an a Săptămânii Africii (25 – 29 mai 2023) este „Pace, inovație și dezvoltare durabilă în Africa”.
În ultimii ani, Comisia Națională a României pentru UNESCO s-a racordat acestei direcții internaționale. O primă acțiune notabilă a reprezentat-o derularea, în anul 2021, în Tunisia și România a proiectului Interregional Educational Project North Africa-South-Eastern Europe, shared history, shared heritage. Exchange of Experience and good practices in ancient heritage valorisation, finanțat de UNESCO Paris în cadrul Programelor de Participare 2020-2021, proiect coordonat de Comisia Națională a României în parteneriat cu Universitatea din București și Universitatea din Sousse. Acest proiect a asigurat cadrul unui schimb de cunoaștere și experiență între specialiștii tuniseni și cei români în domeniul cercetării, conservării și promovării patrimoniului antic. În 2022, Comisia Națională a României pentru UNESCO a acordat patronajul primului congres internațional de Studii Africane, desfășurat la Cluj-Napoca, 26-27 mai 2022 și organizat de Centrul de Studii Africane și Facultatea de Studii Europene – Universitatea Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Institutul de Studii Africane și Facultatea de Științe Politice- Universitatea din București, Centrul Ubuntu al Universității de Vest din Timișoara, Centrul CEVIPOL al Universității Libere din Bruxelles și Centrul CESPO al Universității din Abomey-Calavi (Benin).
Anul acesta, în perioada 22-24 mai, CNR UNESCO organizează o serie de evenimente dedicate zilei Africii, sub genericul Africa, dialog între culturi. Partenerul CNR UNESCO este Institutul de Studii Africane de la Universitatea din București.
Prima zi, 22 mai, va fi consacrată unei călătorii cromatice și simbolice, care evidențiază coabitarea și valențele ”patrimoniului viu”, cu ajutorul a două expoziții: „Amintiri din Africa” – expoziție foto de Helmuth Ignat (National Geographic România) și „Africa, un continent al măștilor”- expoziție de măști africane din colecția privată a domnului Virgiliu Pop. Alegerea temei a fost influențată de o altă aniversare UNESCO, și anume, 20 de ani de la adoptarea Convenției privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
În data de 23 mai, profesorul și arheologul Hamady Bocoum, director al Musée des civilisations noires din Senegal, va susține conferința extraordinară intitulată: „Peisaje megalitice din Senegambia, un patrimoniu mondial al umanității”, având ca subiect principal o serie de situri înscrise în Lista UNESCO a patrimoniului mondial al umanității (Cercles mégalithiques de Sénégambie /The Stone Circles of Senegambia). Data de 24 mai va fi consacrată analizei, din perspectivă interculturală, a rolului ritualic și simbolic al măștii în culturile africane și sud-est europene.
Partenerii media ai CNR UNESCO sunt Televiziunea Română, respectiv TVR Cultural și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
Program
22 mai 2023/ 16.00-18.00
Vernisaj: expoziție fotografică „Amintiri din Africa” (Helmut Ignat)
Expoziție de măști africane: „Africa, un continent al măștilor” (Virgiliu Pop)
23 mai 2023, între orele 10.00-12.00
Conferință: „Peisaje megalitice din Senegambia: un patrimoniu mondial al umanității” (Hamady Bocoum),
24 mai 2023, între orele 10.00-13.30
Masă Rotundă: „Măști și Chipuri ale Africii. Invitație la dialog intercultural”.
Format hibrid
participare online – https://meet.google.com/amy-pqoj-bga
participare fizică la evenimente – pe baza invitației
Vizitarea expozițiilor este posibilă în zilele de 25 – 26 – 29 mai 2023, între orele 10:30 – 12:00 și 16:00 – 17:30.