Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

13 iunie 2024

Haina nouă a proverbelor româneşti


O sală de clasă din școala gimnazială din satul Cotu Văii, comuna Albești, județul Constanța, la începutul lunii aprilie. Băncile au fost așezate la perete, au apărut câteva decoruri iar elevii şi alţi doritori s-au transformat în actori și au interpretat roluri în mici piese, șase la număr, ce-au reprezentat … proverbe! Proverbe vechi, românești, pe nedrept uitate în zilele noastre sau, așa cum sună proiectul promovat de Asociația pentru Dezvoltare și Mediu – ADEMED, sprijinit financiar de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), ”Vorbe vechi în haine noi”.

Un regizor şi actor profesionist, colaborator al ADEMED,  a ajutat marii şi micii actori în devenire să începă cariera: mai întâi câteva mișcări de pantomimă. Acesta este spiritul noului concept de prezentare a proverbelor- sub forma mișcărilor scenice, a gesturilor și mimicii, pe un fond muzical potrivit. Foarte repede toţi au deprins mișcările demonstrate, le-a făcut mare plăcere să le repete și au uitat de emoțiile începutului. Încălziți și gata de acțiune au ascultat cu atenție sfaturile actorului-regizor și desigur, subiectul piesei, adică proverbul ce urma a fi pus în scenă.

A urmat alegerea personajelor, fie că unii s-au oferit, fie că actorul-regizor  a propus, oricum a fost mare veselie mai ales că s-au împărțit costume și măști. Au început repetițiile, ca toţi să intre în pielea personajelor, să înțeleagă tâlcul proverbelor și să se obișnuiască cu partenerii. Prima data s-au mai poticnit, firește, dar încet-încet s-au obișnuit și entuziasmul a crescut. Iar de obosit, nici vorbă! Se făcuse târziu dar nici pomeneală să se plictisească ba chiar descoperiseră plăcerea de a lucra în echipă, parcă abia atunci se cunoscuseră cu adevărat!

Au început chiar să aibă idei, să improvizeze, înțeleseseră bine ce-i cu proverbele și erau dornici să arate de ce sunt în stare. Și tocmai pentru că înțeleseseră cât de important este să facă ceva  împreună, atelierul i-a ajutat să priceapă că vechile proverbe se potrivesc și astăzi, că de fapt ele arată puterea legăturilor dintre oamenii unei comunităţi locale.

Bine pregătită și încrezătoare, trupa a oferit profesorilor, părinților, bunicilor, fraților și surorilor un spectacol plin de bucurie și entuziasm. Cele șase mici piese au curs firesc și pe chipurile interpreților se putea vedea mulțumirea, reușiseră, reușiseră împreună! Iar aplauzele și laudele au venit ca o răsplată firească.

A urmat o dezbatere despre actualitatea proverbelor,  cu părinţii şi bunicii din public, cu actorii din spectacol şi animatorii ADEMED.

Înveșmântate în haine noi,  vechile proverbe au renăscut prin joc și dăruire.

Gabriela Staicu

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni